News Flash:

Tot ce trebuie sa stii despre sterilet

16 Noiembrie 2015
4308 Vizualizari | 0 Comentarii
sterilet
Dupa anticonceptionale, steriletul este cea mai folosita metoda de contraceptie. Afla din acest articol daca steriletul este o optiune contraceptiva potrivita pentru tine!
Steriletul sau dispozitivul intrauterin are o eficienta de 99% in ceea ce priveste protectia fata de sarcina, procent comparabil cu cel al anticonceptionalelor. Desi, in general, steriletul este recomandat femeilor care au nascut, studiile au aratat ca dispozitivul este o solutie contraceptiva si la cele care nu au copii inca (in acest ultim caz se considera pot exista mai multe reactii adverse). Exista prejudecata ca steriletul ar putea incomoda actul sexual. Acesta este insa numai un mit, deoarece steriletul este implantat in uter, nu in vagin. Totusi, in cazul in care dispozitivul incomodeaza, inseamna ca si-a modificat pozitia, iar in acest caz este nevoie de un consult ginecologic. 

De cupru sau hormonal
Steriletul este un dispozitiv de dimensiuni mici, de cupru (care se poate tine pana la 12 ani) sau pe baza de hormoni (eficient pana la cinci ani). Cel de cupru reduce miscarea spermatozoizilor, iar cel hormonal actioneaza la fel ca si anticonceptionalele, modificand endometrul astfel incat sa impiedice fecundarea. Dispozitivele sunt prevazute cu un cadru din plastic de care se prind inelele de cupru sau bandeletele hormonale, asigurand fixarea in uter, iar cele doua fire ramase in vagin ii arata femeii ca steriletul este la locul lui. Dupa fiecare menstruatie, femeia trebuie sa verifice existenta acestor fire care ies din colul uterin. Pentru a preveni tragerea accidentala a acestora, se recomanda folosirea absorbantelor, nu a tampoanelor interne. Anual, este bine sa faci un control ginecologic, pentru a verifica starea dispozitivului.
Inainte de montare, cu analizele la control
Steriletul se monteaza si se scoate numai de catre medicul ginecolog. Inainte de inserare, este nevoie de efectuarea unor analize precum secretiile vaginale si testul Babes-Papanicolau, dar si de testul de sarcina. Steriletul este contraindicat in cazul suspiciunii de sarcina, in unele afectiuni (cancer in sfera genitala, tuberculoza pelviana, fibrom uterin) sau atunci cand exista sangerari de cauza necunoscuta ori istoric de sarcina extrauterina. Daca exista unele infectii sau boli cu transmitere sexuala, acestea trebuie tratate inaintea montarii steriletului. Femeilor cu cancer de san, cu tromboza venoasa sau cu boli hepatice nu le este recomandat steriletul hormonal.
Steriletul se insereaza de preferat imediat dupa menstruatie, cand canalul cervical este deschis natural, ceea ce creeaza un disconfort mai mic. Montarea steriletului nu este dureroasa si nu dureaza decat cateva minute. Steriletul se poate monta dupa 6-8 saptamani dupa o nastere.
Ce efecte adverse pot surveni  
Desi sunt rare, exista complicatii care pot surveni dupa montarea unui sterilet. Printre acestea se numara crampele sau durerile abdominale, disconfortul local, sangerari anormale intre menstruatii, febra, inflamatii pelviene, menstruatii abundente si sarcina extrauterina. Cea mai grava complicatie in urma montarii steriletului este perforarea peretelui uterin, care se manifesta prin dureri abdominale.
Contraceptiv de urgenta
In cazul unui contact sexual neprotejat, steriletul poate fi si un contraceptiv de urgenta. In acest caz, steriletul se insereaza in cel mult cinci zile de la actul sexual, rolul lui fiind mecanic (nu mai permite implantarea in uter a oului fecundat).
Steriletul nu protejeaza de bolile cu transmitere sexuala.
Poate avea si rol terapeutic
Steriletul poate fi folosit terapeutic pentru sangerarile uterine disfunctionale (cele cu levonorgestrel) si in cazurile de hiperplazie endometriala simpla, fara atipii si in cazurile de sinechie uterina (alipire a peretilor uterini cu disparitia menstruatiilor). Pana in prezent existau controverse in privinta utilizarii steriletului la femeile nulipare (care nu au copii), insa studii recente au dovedit ca nu creste rata infertilitatii sau a bolii inflamatorii pelvine in randul acestora si se poate astfel folosi. Steriletul poate fi montat si dupa nastere sau dupa un avort in cazurile in care nu exista risc infectios. Se poate folosi la mamele care alapteaza, neinfluentand in niciun fel cantitatea sau calitatea laptelui. Este important ca dupa insertia steriletului sa pastrati un bilet cu data la care a fost montat, alaturi de data de expirare a acestuia precum si tipul steriletului. Astfel veti sti cand trebuie extras.

anticonceptionale steriletul consult ginecologic steriletul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1319 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005255 (s)