News Flash:

Topul judetelor dupa speranta de viata

3 August 2016
1079 Vizualizari | 0 Comentarii
populatia
Romania se afla pe ultimele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce piveste speranta de viata a cetatenilor, un roman traind in medie 75 de ani, arata datele Institutului National de Statistica pentru anul 2015, informeaza Ziarul Financiar.
Zonele cu cea mai mare longevitate sunt municipiul Bucuresti si judetul Valcea, cu o speranta de viata de 77 de ani, urmate de judetele Cluj, Brasov si Sibiu, cu o speranta de viata de 76 de ani. Pe ultimele locuri privind durata medie de viata sunt Satu Mare, Calarasi, Giurgiu si Tulcea, fiecare cu 73 de ani, informeaza Ziarul Financiar.
Speranta de viata la nastere este un indicator care arata numarul mediu de ani pe care ii are de trait un nou nascut daca ar trai in conditiile mortalitatii pe varste dintr-o perioada de referinta. In functie de nivelul duratei medii de viata se poate stabili si starea de sanatate a populatiei unei tari. „Daca e o populatie mai educata, cu nivel de trai mai ridicat, oamenii traiesc mai mult pentru ca stiu sa se fereasca de boli, au acces la servicii de sanatate si au o alimentatie mai buna. In zonele mai dezvoltate va fi o speranta medie de viata mai mare”, a explicat sociologul Marian Preda, profesor la Facultatea de Sociologie a Universitatii din Bucuresti.
Acesta mai spune ca in judetele unde exista o pondere mai mare a satelor regasim o speranta de viata mai mica decat in zonele in care predomina ponderea localitatilor urbane pentru ca in mediul rural „sunt persoane imbatranite care au un risc de deces mai mare si  sunt zone sarace, cu mai putina educatie”.
De asemenea, nivelul de dezvoltare a judetelor determina durata de viata medie pentru fiecare regiune in parte.
„In Muntenia avem o speranta de viata mai buna in judetele dinspre deal si munte - Bucurestiul face exceptie - si mai scazute in cele de campie. La fel in zona Carpatilor, speranta medie de viata e in general mai buna, dar asta tine si de nivelul de dezvoltare si de orase si de nivelul de educatie si, probabil, de niste factori precum calitatea aerului”, afirma Marian Preda.
Satu Mare este judetul cu cea mai mica speranta de viata din Romania in 2015, iar cifrele nu au suferit modificari majore fata de anul 1990, cand satmarenii se aflau pe penultimul loc in topul celor mai longevive municipii, cu 67 de ani la acea vreme. Valoarea PIB per capita in judetul Satu Mare a fost de circa de 5.700 de euro pentru anul 2015, de 3,6 ori mai mica decat cea din Bucuresti, unde PIB-ul per capita a fost de circa 28.900 de euro anul trecut, media PIB per capita la nivel national fiind de aproximativ 8.000 de euro. 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1861 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007118 (s)