News Flash:

Toate femeile trebuie sa stie asta: 7 cauze ale nodulilor la sani

7 Februarie 2016
2291 Vizualizari | 0 Comentarii
cancer mamar

Descoperirea unui nodul la san este intotdeanuna motiv de teama pentru o femeie, si asta pentru ca automat se gandeste la riscul unui cancer de san. Potrivit medicilor, la nivelul sanilor, pot aparea in timp noduli, iar de regula, 80% sunt de natura benigna. Iata care sunt cateva dintre cauzele nodulilor la san:


1. Loviturile


Daca te lovesti sau esti lovita la san, se pot rupe mici vase de sange, care pot forma un hematom. La atingere, acesta seamana cu un nodul. Tot in urma unei lovituri te poti alege si cu o necroza a celulelor adipoase care alcatuiesc sanul, care ia forma unui nodul.


2. Chisturile


Chisturile reprezinta cea mai frecventa cauza a nodulilor mamari. Au forma rotunda, continut lichidian, consistenta elastica. Prezinta mobilitate fata de tesuturile inconjuratoare, caracteristica esentiala care ii deosebeste de nodulii maligni. La examinare se poate vizualiza la nivelul mamelonului o secretie de consistenta variata, clara sau opaca, lichidiana sau densa.


Chisturile apar cel mai frecvent la nivelul cadranelor superoexterne, iar simptomele variaza de la senzatia de marire de volum sau greutate crescuta pana la durere intensa, sensibilitate exacerbata a zonei, senzatia de arsura. Chisturile se evacueaza cu ajutorul unei seringi cu ac, iar continutul lor e trimis la examen histopatologic. In cele mai multe cazuri chisturile se remit (dispar) dupa aspirarea continutului. Sunt necesare examene specializate de urmarire a evolutiei ulterioare (mamografie si ecografie).


3. Papilomul intraductal


Este o formatiune virala care se dezvolta in ductul galactofor, in vecinatatea mamelonului. Simptomele principale sunt reprezentate de secretie mamelonara, durere si sensibilitate locala crescuta. Papiloamele intraductale se excizeaza chirurgical si nu necesita controale postoperatorii.


4. Ectazia ductelor mamare


Reprezinta o afectiune mostenita care se caracterizeaza prin dilatarea anormala cu "infundarea" ductelor si inflamarea consecutiva. Zona e dureroasa, iar prin mamelon iese un lichid dens si colorat. Necesita tratament antibiotic.


5. Abcesele


Sunt infectii localizate care se manifesta prin durere locala, senzatie de tensiune, caldura. Necesita drenaj chirurgical. Abcesele provocate de infecţii apar de obicei la femeile care alapteaza sau care au piercing in san. Crapaturile formate pe pielea mamelonului din cauza alaptatului reprezinta o poarta de intrare pentru bacterii, care ajung apoi sa infecteze tesutul sanului, afectiune numita mastita.


6. Pseudonodulii


Sunt determinati de fluctuatiile hormonale. Mai pot aparea in cazul injectarii de silicon sau in cazul aparitiei fisurilor in membranele implantelor siliconice cu scurgerea de silicon


7. Sanul fibrochistic
Este o schimbare la nivelul sanului pe care majoritatea femeilor o cunosc cel putin o data in viata. Nodulii sunt localizati in special in jumatatea de sus, la ambii sani si pot fi insotiti de dureri usoare si o mica secretie din mamelon.


Daca nu esti la menopauza, este foarte probabil ca un nodul sa indice altceva decat cancer la san. Iar daca esti la menopauza si nu urmezi un tratament hormonal compensator, tot exista posibilitatea sa fie benign. Pentru a mai diminua ingrijorarea, verifica si celalalt san, iar daca simti ceva similar, nu ai de ce sa te sperii. Poate fi ceva normal.


Exista umflaturi in zona sanilor a caror prezenta este normala si tine de structura unui san sanatos si de momentul in care te afli fata de ciclul menstrual. Ca sa fii insa sigura despre ce este vorba consulta un medic. Un diagnostic pus la timp te scapa de stres si de incertitudine si iti ofera mai multe alternative de tratament.


loviturile chisturile papilomul intraductal abcesele mastita
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1158 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006602 (s)