News Flash:

Timisorenii au protestat din nou impotriva deschiderii circulatiei in Piata Unirii

9 Decembrie 2013
1147 Vizualizari | 0 Comentarii
Protest, duminică, în Piaţa Unirii din Timişoara, după ce primarul Nicolae Robu a decis să permită temporar accesul auto prin faţa Palatului Baroc şi să amenajeze locuri de parcare în această piaţă pietonală. Cateva zeci de persoane s-au ”parcat” în Unirii în semn de protest.  Sub sloganul „Uniți pentru Unirii!”, protestul a fost anunţat încă de acum cateva zile pe reţelele de socializare, după ce autorităţile locale au decis să permită circulaţia maşinilor prin Piaţa Unirii şi să amenajeze locuri de parcare în aceeaşi zonă. Măsura a fost anunţată ca fiind una temporară, pană în primăvara anului viitor, cand ar urma să intre în reabilitare şi Piaţa Unirii, cuprinsă în proiectul de refacere a centrului istoric al Timişoarei pe fonduri europene, proiect prin care au fost închise deja circulaţiei pană acum mai multe străzi din Cetate – zona pieţelor Sfantul Gheorghe şi Libertăţii.
In chemarea la protest, timişorenii au fost invitaţi să vină, duminică, pe jos sau cu bicicleta, cu un semn de parcare, şi să se “parcheze” în Piaţa Unirii.
Iniţiatorii manifestaţiei au anunţat, pe Facebook, şi cateva revendicări pe care le au, adresate primarului Nicolae Robu.
„Mergem în Unirii pentru a-i arăta lui Robu că vrem ca Piața să rămană a noastră. E dreptul nostru să mergem. E dreptul nostru să ne luăm orașul înapoi! Il rugăm pe Nicolae Robu: 1. Să realizeze că suntem într-o democrație și că tot ceea ce face face din banii noștri și că ar trebui ca noi și specialiștii să fim consultați. 2. Să înțeleagă că un oraș nu se conduce după ce visează el noaptea. 3. Să-și asume responsabilitatea (…) 4. Să-și ceară scuze publice pentru că din orgoliu, prostie, încăpățanare și lipsă de asumare a răspunderii a adus palmieri, nu a planificat lucrările aducand traficul din oraș în stadiul în care este, că a făcut masacru cu copacii, că a omorat zebra dand vina pe bietul animal, a distrus echipa de fotbal și multe altele. 5. Să vină cu o soluție mai bună pentru parcare! (…) 6. Să vină cu o soluție mai bună pentru că astfel se pun în pericol fațadele proaspăt reabilitate și clădirile care nu au fost proiectate pentru trafic, ci pentru o zonă pietonală (…) Să-și asume public că a distrus sistemul de parcare și acum dă vina pe noi că nu înțelegem necesitatea unei soluții la o problemă creată de el. (Parcarea de la 700, care este aproape de Unirii, este falimentară și mai sunt şi alte parcări private în zonă care sunt mai tot timpul goale) (…)”, se arăta în chemarea la protest.
Cateva zeci de persoane, în mare parte tineri, s-au adunat duminică după-amiază în Piața Unirii pentru a protesta fața de decizia autorităților locale. Zona a fost împanzită de polițiști și jandarmi. Noua parcare amenajată în piață era însă plină de mașini… 
UPDATE: După aproximativ o oră de la începerea protestului, o tanără s-a postat cu bicicleta în fața unei mașini care trecea prin Piața Unirii. Au intervenit polițiștii locali care i-au cerut să se dea la o parte, iar manifestanții au început să se certe cu șoferița. Autovehiculul respectiv a trecut, dar ulterior protestatarii au început să traverseze în grup, dintr-o parte în alta, prin fața mașinilor, prin locul indicat ca fiind trecere de pietoni din dreptul străzii Mercy, în timp ce agenții fluierau disperați. S-a format coadă de mașini. “Este dreptul nostru să traversăm, e trecere de pietoni”, au spus manifestanţii, în timp ce reprezentanţii Poliţiei Locale încercau să le explice că trebuie să le asculte indicaţiile şi să elibereze… “artera de circulaţie” pentru a fi în siguranţă. In zona trecerii au apărut imediat şi mai mulţi jandarmi.
Polițiștii locali au decis, în cele din urmă, să interzică circulația auto prin Piața Unirii pană se termină manifestația. Mai greu a fost cu ieșitul din parcare pentru conducătorii auto care și-au lăsat autoturismele acolo. Un șofer care a vrut să plece cu mașina a fost nevoit a face cale întoarsă pentru că protestatarii au refuzat să se dea la o parte, traversand continuu așa-zisa trecere de pietoni din piață. O trecere semnalizată printr-un singur indicator rutier, vizibil doar pentru conducătorii auto care vin dinspre strada Gheorghe Lazăr, nu și pentru pietoni de exemplu, fără să existe vreun marcaj pe jos. La fel, și alți șoferi au dat cu spatele pentru a putea ieși cu maşinile din parcare deoarece protestatarii au blocat trecerea. Cațiva dintre ei au întins și o pătură pe pavaj și s-au așezat pe ea ținand în mană afișe cu semne de parcare și diverse mesaje – “Cetăţean Prezent”, “Nu ne rePrezinţi” sau “Primar penibil”… Alţii au jucat fotbal cu stalpişorii folosiţi la amenajarea parcării.
UPDATE 2: In zonă şi-a făcut apariţia şi directorul adjunct al Poliţiei Locale Dorel Cojan. Traficul a fost reluat, dar circulaţia auto a fost obstrucţionată în continuare. Mai mulţi tineri au fost legitimaţi de jandarmi. Manifestaţia a durat mai bine de două ore.
In Piaţa Unirii a ajuns, în jurul orei 18.00, şi primarul Nicolae Robu, dar pentru a participa la un eveniment la Muzeul de Artă. Edilul spune că protestatarii erau în zonă, dar nu s-a întalnit cu ei.
„Suntem într-o societate democratică, există libertatea de exprimare a fiecăruia, totul este să respectăm legea, să fim civilizaţi, să nu distrugem ce-i în jurul nostru… Dacă toate aceste cerinţe sunt îndeplinite, nu-i nicio problemă, se poate protesta. S-a văzut ceea ce eu am anticipat, că n-au cum să fie mulţi protestatari, pentru că eu simt pulsul oraşului. Timişorenii cei mulţi apreciază ceea ce se întamplă şi înţeleg exact. O parte dintre cei ce protestează nu ştiu exact ce se întamplă, alţii poate văd lucrurile altfel – şi e dreptul lor să le vadă altfel şi să aibă alte opinii, nu-i nicio supărare. Eu sunt puternic ancorat în comunitatea timişoreană (…) Eu am fost la vernisajul unei expoziţii, la Salonul Artelor Vizuale (…) nu ştiu ce s-a întamplat în piaţă (…) Eu am dat aprobare pentru a se protesta aici împotriva proiectului Roşia Montană pană în 31 decembrie. Acum, că pe langă agenda „Nu Roşia Montană” se mai adaugă cate ceva, inclusiv împotriva mea, nu-i nicio problemă, dar trebuie să se respecte legea. Protestatarii erau aici undeva cand am venit, pe aproape. Eu am venit singur, chiar neînsoţit nici măcar de şoferul meu Vasile, care căuta un loc de parcare, am salutat lumea, nu mi-a transmis nimeni că ar fi cineva care vrea să stea de vorbă cu mine”, a declarat Robu la ieşirea din Palatul Baroc.
Nu a fost singurul protest care a avut loc, duminică, la Timişoara. Prin Piaţa Unirii au trecut şi cei care protestează împotriva mineritului cu cianuri şi a gazelor de şist, care s-au dus apoi în Piaţa Victoriei pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de manifestaţiile de la Pungeşti, iar un ţăran din Ghilad şi-a făcut apariţia în Unirii pentru a cere drepturi egale pentru romani în Europa. „Am venit şi eu aici, să cer drepturi egale în Europa. Dacă nu ne vrea Europa, aşa, de la egal la egal, mergem înapoi la Uniunea Vamală Rusia, Belarus, Kazahstan, Moldova, Ucraina… Eu sunt ţăran de la Ghilad. Nu pot să vand în piaţă un morcov, un cartof. Că-s pline lanţurile de magazine… Suntem trataţi ca cetăţeni de mana a doua, a treia, suntem sclavii Europei”, s-a plans omul.
 Un alt bărbat, un reprezentant al unei asociaţii numite Asociaţia Civică Iniţiativa Creştin-Ecologistă, a protestat nemulţumit de faptul că n-au fost pedepsite „crimele patronate de Ion Iliescu în decembrie 1989 şi iunie 1990″, că nu a fost anchetată penal „finanţarea ilicită” a campaniei electorale a Elenei Băsescu de la europarlamentare şi că se ignoră „plagiatul grosolan comis de primul-ministru Victor Ponta”. TION.ro

nicolae robu palatului baroc
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1137 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006501 (s)