News Flash:

Timisorean condamnat la moarte in Malaezia

9 Aprilie 2015
1270 Vizualizari | 0 Comentarii
Patru romani sunt arestati pentru trafic de droguri in Malaezia. Unul a fost achitat, dar cazul va fi rejudecat, un altul a fost condamnat la 8 ani de detentie, decizia nefiind definitiva, al treilea a fost condamnat la moarte si s-a facut recurs, iar al patrulea asteapta inceperea procesului.
Atrasi de iluzia unui castig usor si rapid, patru romani au cazut in mrejele traficantilor de droguri si au ajuns in inchisori din Malaezia, unde pentru traficul de droguri se aplica pedeapsa cu moartea.
Legea Drogurilor Periculoase prevede ca orice persoana care are asupra sa, fara o explicatie legala, peste 40 grame de cocaina sau peste 50 grame de meta-amfetamina este prezumata ca facand trafic si este pasibila de pedeapsa capitala.
Autoritatile romane s-au confruntat pentru prima data cu astfel de situatii in 2011, cand a fost arestat in Malaezia primul cetatean roman - Laurentiu-Marin Peity -, acuzat de detinere de droguri. Originar din Timisoara, Peity, acum in varsta de 29 de ani, a crescut la un centru de plasament.
Instanta de fond a decis, in 11 octombrie 2014, achitarea acestuia, dar decizia a fost atacata de procurorul general al Malaeziei. Judecarea apelului a avut loc in 1 aprilie, cand completul de judecata a hotarat sa retrimita cazul spre rejudecare la instanta de fond.
In 2012, a fost arestat al doilea cetatean roman, iar procesul s-a derulat in perioada august-septembrie 2013. Stefan Coroi, in varsta de 29 de ani, de profesie mecanic, avea asupra sa 2,5 kilograme de metamfetamina in momentul retinerii.
El a fost condamnat la opt ani de inchisoare si zece lovituri de rotan (nuia groasa de bambus) de catre instanta de fond. Procurorul general a facut apel, iar instanta a decis achitarea. Decizia instantei de apel a fost insa atacata cu recurs de catre procurorul general, in prezent nefiind stabilit primul termen de judecare a recursului.
Cel de-al treilea cetatean roman, Ionut Alexandru Gologan, in varsta de 23 de ani, a fost arestat in 2012. Originar din Telega, judetul Prahova, tanarul provine dintr-o familie dezbinata, fiind crescut de tata si bunica, dupa ce mama lui a plecat din localitate in urma cu mai multi ani.
"Face parte dintr-o familie dezbinata. Maica-sa e plecata de mai multi ani din localitate. El a ramas cu tatal si cu bunica, a fost crescut de bunica. Bunica lui a fost functionar public in Primaria Telega. A fost crescut bine, era un copil cuminte, bun la invatatura, dar, stiti cum este, cand pun mana grupuri din astea certate cu legile, ajungi unde a ajuns el", a declarat primarul Ilie Gheorghe corespondentului MEDIAFAX.
Tanarul a mers ultima data acasa, la Telega, in luna iunie a anului 2012, cand a ajutat la constructia unei case din localitate, apoi a plecat in Germania, unde a fost racolat de traficanti de droguri.
In bagajele tanarului, care lucra ca sofer cu jumatate de norma, au fost descoperite, in 26 iunie 2012, pe aeroportul international din Kuala Lumpur, 1.494 de grame de metamfetamina.
Procesul sau a avut loc in perioada setembrie-octombrie 2013, iar in prima instanta Gologan a fost condamnat la moarte prin spanzurare.
Decizia a fost atacata cu apel de catre avocatul romanului, dar in 16 februarie 2015 Curtea de Apel a mentinut decizia de condamnare. Avocatul tanarului a facut recurs, aceasta ultima cale de atac putand dura si pana la noua luni, potrivit practicii judiciare locale.
In cazul in care si instanta de recurs va mentine decizia, singura cale de evitare a executiei este gratierea. Actul de clementa poate viza inlaturarea executarii pedepsei sau comutarea acesteia in inchisoare. Demersurile privind gratierea pot fi facute doar de catre avocat, iar decizia apartine sultanului din statul federal malaezian unde a avut loc infractiunea, dupa emiterea unui aviz consultativ de catre un comitet de gratiere. Procesul de gratiere poate dura pana la cinci-sase ani.
Toate cele patru cazuri in care sunt implicati cetateni romani intra sub jurisdictia sultanului de Selangor, stat aflat pe coasta de vest a peninsulei Malaezia.
Ultimul roman arestat anul trecut si care este pasibil de pedeapa capitala asteapta prima infatisare in fata instantei de fond, dosarul sau fiind in faza de urmarire penala.
Barbatul, in varsta de 47 de ani, avea asupra sa 2,79 de kilograme de droguri, ambalate in 12 pungi de plastic care erau ascunse in bagaje. El venea de la Dubai si se indrepta probabil spre Vietnam, potrivit unui oficial malaezian.
Toti cei patru romani au fost retinuti pe Aeroportul International din Kuala Lumpur, dupa ce in bagajele acestora au fost depistate stupefiante.
Confruntate cu aceasta situatie fara precedent, autoritatile romane au incercat sa identifice masuri de interventie, fiind atente, in acelasi timp, sa evite ingerinte in procedurile judiciare din Malaezia.
Pe langa asistenta consulara oferita de reprezentantii Ambasadei Romaniei la Kuala Lumpur, au fost facute demersuri la nivel politico-diplomatic, inclusiv prin completarea cadrului juridic bilateral.
Potrivit legislatiei din Malaezia, in fata instantelor judecatoresti locale pot pleda doar avocati inscrisi in barourile din acel stat, astfel ca autoritatile romane au cautat pe plan local un avocat de renume care sa fie specializat pe astfel de cazuri. In urma consultarilor cu celelalte ambasade ale statelor membre UE sau terte la Kuala Lumpur, a fost ales Datuk Sivananthan, un avocat cu o rata de succes de 80% in dosarele penale gestionate direct. In plus, Sivananthan este primul avocat malaezian acreditat la Tribunalul Penal International pentru Fosta Iugoslavie de la Haga, el fiind unul dintre avocatii fostului lider sarb Slobodan Milosevici. La propunerea MAE, aprobata de presedinte si de premier, statul roman suporta cheltuielile aferente reprezentarii legale a cetatenilor romani.
De altfel, reprezentantii Romaniei la Kuala Lumpur au fost prezenti la toate termenele de judecata ale celor patru romani si le-au furnizat acestora, in mod regulat, obiecte de igiena personala, medicamente, carti si ziare in limba romana, precum si sume de bani pentru convorbiti telefonice.
In cazul lui Ionut Gologan, data fiind gravitatea situatiei, Ambasada mentine un contact telefonic saptamanal cu acesta si il viziteaza frecvent.
In 2012, MAE a decis crearea unui grup de lucru interinstitutional, format din autoritati cu competente conexe in domeniu: Ministerul Justitiei, DIICOT, Agentia Nationala Antidrog, SRI si Directia de Combatere a Crimei Organizate din cadrul Politiei Romane.
Unul dintre cele mai importante demersuri este cel al Ministerului Justitiei (MJ), de completare a cadrului juridic bilateral. Astfel, MJ a initiat negocieri pentru incheierea a trei acorduri in domeniul cooperarii judiciare in materie penala: Acordul privind asistenta mutuala in cauze penale, Acordul privind extradarea si Acordul vizand transferul de persoane condamnate.
Acordul privind extradarea si Acordul privind asistenta mutuala in cauze penale au fost negociate pe fond si in prezent se analizeaza posibilitatile de ”acomodare” a sistemelor legislativ-constitutionale ale celor doua tari. In ceea ce priveste Acordul privind transferul de persoane condamnate, Malaezia nu dispune de temeiul legal pentru a continua negocierile, intrucat autoritatile de la Kuala Lumpur au astfel de intelegeri doar cu statele unde se aplica pedeapsa capitala.
Pe plan international, Ministrul de Externe a facut demersuri la nivelul grupurilor de lucru tehnice ale Comisiei Europene - COASI (grup de lucru privind statele din zona Asia-Oceania) si COHOM (grupul de lucru pe problematica drepturilor omului), dar si la nivelul Serviciului European de Actiune Externa, in vederea introducerii subiectului pe agenda Consiliului Afaceri Externe, in conditiile in care si alte state europene - Marea Britanie, Franta, Germania sau Bulgaria - se confrunta cu aceasta problema. Mediafax.ro

inceperea procesului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008479 (s)