News Flash:

Timisoara devine capitala folclorului mondial, la Festivalul Inimilor

5 Iulie 2016
1346 Vizualizari | 0 Comentarii
folclor 1
Folclorul din toata lumea va rasuna incepand de miercuri, 6 iulie, si pana duminica, 10 iulie, la Timisoara. Vorbim despre artisti din Bulgaria, Chile, Columbia, Costa Rica, Republica Moldova, Polonia, Sri Lanka, Serbia, Turcia, Ucraina si Ungaria.
Si tara noastra va fi reprezentata pe scena din Parcul Rozelor, prin mai multe formatii „Dragan Muntean” din Deva, „Muresul” din Tg. Mures, „Maria Tanase” din Craiova, „Ceata Junilor” din Sibiu, „Bihorul” din Oradea, „Zarandul” din Arad, „Lugojana” din Lugoj, „Zestrea Gugulanilor” din Caransebes, „Izvorasul” din Buzias si ansamblurile „Banatul”, „Timisul”, „Doina Timisului” si „Pusta Banatului” din Timisoara. Nu vor lipsi nici formatiile nationalitatilor: „Eszterlanc”, „Bobita” si “Mladost” din Timisoara, „Edelweiss” din Deta, „Armenisana” din Armenis, „Cununita” din Bania, „Teregovana” si „Teregovita” din Teregova din Caras-Severin, „Pastratorii traditiei” din Pecica si „Pastratorii traditiilor” din Sicula, judetul Arad, „Ghiocelul” din Giroc si „Szederinda” din Tormac din Timis.
Spectacolele incep de la ora 19.30, la Teatrul de Vara din Parcul Rozelor.
Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, Festivalul Inimilor este primul eveniment romanesc inscris in calendarul CIOFF – Comitetul International de Organizare a Festivalurilor Folclorice, aflat sub patronaj UNESCO. Cea de-a 27-a editie va debuta miercuri, 6 iulie, cu un spectacol sustinut de Ansamblul folcloric „Timisul”, gazda festivalului. Pe scena, alaturi de ansamblul „Timisul”, vor urca Nicoleta Voica, Petrica Moise, Carmen Popovici-Dumbrava, Adrian Stanca, Petrica Miulescu Irimica, Stana Stepanescu, Doriana Talpes, Andreea Aleusan, Georgiana Vita, Camelia Florea, Ancuta Flesariu, Maria Bortun Popescu, Camelia Miutescu si Cornel Brici.
Prima zi a festivalului se va incheia in acordurile muzicii si dansului, in interpretarea Ansamblului folcloric „Bihorul” din Oradea si a Ansamblului folcloric „Maria Tanase” din Craiova.
Din program nu lipseste traditionala Parada a Portului Popular, dupa depunerea unei coroane de flori la Monumentul Crucificari, in memoria eroilor Timisoarei, moment programat la ora 18.30. Parada va fi pe traseul Catedrala Mitropolitana – Opera Nationala – Catedrala Mitropolitana – Parcul Rozelor.
A doua zi, spectacolele de folclor international sunt programate la ora 19.30, tot in Rozelor, dar incep dupa ce vorbesc oficialitatile locale. Pe scena Teatrului de Vara vor urca ansamblurile „Edelweiss” din Deta, „Ghiocelul” din Giroc, „Armenisana” din Armenis, „Zestrea Gugulanilor” din Caransebes, „Mladost” din Timisoara, Orchestra „Barbu Lautaru” din Republica Moldova, Ansamblul „Doina Timisului” din Timisoara, „Przygoda” din Polonia, „Dragan Muntean” din Deva, „Hasad” din Turcia, „Muresul” din Tg. Mures si „Fundation Colombia Folklore” din Columbia.
Si programul serii de vineri este destul de incarcat. Vor fi sustinute spectacole de catre ansamblurile „Cununita” din Bania, „Lugojana” din Lugoj, „Pastratorii Traditiei” din Pecica, „Pastratorii Traditiilor” din Sicula, „Zarandul” din Arad, Ansamblul „Banatul” din Timisoara, „Hont” din Slovacia, „Ceata Junilor” din Sibiu, „Banda Renacer” din Chile, Ansamblul „Timisul” din Timisoara, „Zarya” din Bulgaria, „Rey Curre” din Costa Rica si „Branislav Nušić” din Serbia.
Spectacolul dansurilor de pretutindeni va continua si in cea de-a parta zi a Festivalului Inimilor, de la aceeasi ora. Vor evolua ansamblurile „Timisul”, sectiunea tineret, „Cununita” din Bania, „Kud Majdanpek” din Serbia, „Teregovana” si „Teregovita” din Teregova, “Eszterlanc” si “Bobita” din Timisoara, „Szederinda” din Tormac, „Szeged Tancegyuttes” din Ungaria, „Gorgany” din Ucraina, „Banda Renacer” din Chile, „Zarya” din Bulgaria, „Hont” din Slovacia, „Fundation Colombia Folklore” din Columbia, „Branislav Nušić” din Serbia, „Przygoda” din Polonia, „Hasad” din Turcia si „Rey Curre” din Costa Rica.
Duminica, in ultima zi a festivalului, sunt programate momente de dans, muzica si porturi traditionale, atat dimineata, de la ora 11, la Muzeul Satului Banatean, cat si seara, de la 19.30, in Parcul Rozelor. Ansamblurile participante la cea de-a XXVII-a editie a Festivalului Inimilor vor oferi un regal folcloric in inchiderea festivalului, promit reprezentantii Casei de Cultura a Timisoarei.

bulgaria chile columbia costa rica republica moldova polonia sri lanka
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1326 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005287 (s)