News Flash:

Testul care iti arata daca vei face cancer de prostata

9 Noiembrie 2014
1223 Vizualizari | 0 Comentarii
Expertii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra spun ca si barbatilor li se vor putea face teste genetice pentru determinarea riscului de cancer de prostata, asemanatoarea cu cele folosite in cazul femeilor pentru screeningul cancerului de san.

Acestia au observat ca 14 de mutatii diferite pot creste foart mult riscul de cancer de prostata agresiv.

Cancerul de prostata este cel mai frecvent tip de cancer la barbati, in multe tari si doar in Marea Britanie, mai mult de 40.000 de persoane sunt diagnosticate in fiecare an.

Cercetatorii au luat probe de sange de la 191 de barbati cu cancer de prostata si de cel putin trei rude cu aceeasi boala.

Fiecare a fost testat pentru decoperirea mutatiilor riscante – inclusiv genele BRCA, care sunt implicate in aparitia cancerului de san si ovarian.

Rezultatele, publicate in British Journal of Cancer, arata ca 7 % dintre barbati au avut una dintre cele 14 mutatii periculoase.

Odata cu descoperirea acestor profiluri genetice, exista speranta ca barbatii ar putea beneficia de teste pentru detectarea mutatiilor genetice in acelasi mod ca femeile, care au la dispozitie teste de screening pentru detectarea cancerului la san – ceea ce ar insemna o revolutie pentru diagnosticarea si tratamentul cancerului de prostata.

“Am demonstrat ca testarea mutatiilor cunoscute care produc cancer ar putea oferi indicii despre pacientii care sunt expusi unei forme mai agresive de cancer. Dispunem deja de dotarea tehnica pentru a detecta simultan mutatii multiple, iar ceea ce mai ramane de facut este sa aprofundam cercetarile pentru a arata ca identificarea mutatiilor periculoase poate salva vieti”, a declarat profesorul Ros Eeles, de la Institutul de cercetare a cancerului (ICR) din Londra si de la Royal Marsden NHS Foundation Trust.

Femeile cu un istoric familial puternic de cancer la san pot fi testate in prezent pentru mutatiile genetice BRCA1 si BRCA2, care cresc considerabil riscul de imbolnavire.

In cazul cancerului de prostata, lucrurile sunt complicate insa de faptul ca boala pare sa fie provocata de mult mai multe mutatii genetice.

Cercetatorii de la ICR au descoperit 14 mutatii genetice care impiedica functionarea corecta a opt gene ce repara ADN-ul. Barbatii care prezinta oricare dintre aceste mutatii aveau un risc mult mai mare de a se imbolnavi de o forma invaziva de cancer, care se raspandeste in tot corpul, si de a muri din cauza acestei boli. Sanatate.bzi.ro

teste genetice
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1206 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007300 (s)