News Flash:

Tarani romani, svabi, unguri si sarbi, ghizi pentru turistii Muzeului Satului Banatean

15 August 2014
1504 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul Viu al Satului Banatean din Timisoara prinde viata, la toamna, cand vor fi finalizate primele patru gospodarii - romana, svabeasca, ungureasca si sarbeasca - care vor fi locuite de familii recrutate din mediul rural si care vor promova traditiile veacului al XIX-lea, fiindu-le ghizi turistilor ce le vor trece pragul.
'Pana in toamna acestui an, vor fi ridicate cele patru case traditionale. Estimam ca pana in octombrie vom reusi sa le si dotam, fiecare urmand sa aiba un anumit specific mestesugaresc: olarit, fierarie, tesatorie si agricultura. Cele patru gospodarii vor fi locuite de familii, care vor primi turisti in vizita. Le vor arata exact cum s-a trait in satul banatean din secolul al XIX-lea, fara telefon mobil, fara calculator, fara electricitate, cu fier de calcat pe carbune. Au fost primite numeroase cereri, iar acum sunt stabilite criteriile de selectie. Speram ca in vara anului viitor, vizitatorii vor putea vedea cum traiesc si cum muncesc in gospodarie acele familii', a declarat joi, pentru AGERPRES, Claudiu Ilas, managerul Muzeului Satului Banatean Timisoara.
Proiectul, care promoveaza multiculturalitatea si traditiile, are ca parteneri administratiile din Timisoara, prin Agentia de Dezvoltare Timis (ADETIM) si din Csongrad (Ungaria) si este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013, fiind finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, cu cofinantarea nationala a celor doua state membre participante in program, Ungaria si Romania. Bugetul total al proiectului este de 1,3 milioane de euro, din care valoarea totala a finantarii nerambursabile este de 895 de mii de euro.
Cele patru familii care vor locui gratuit in casele traditionale de la Muzeul Satului Banatean provin din mediul rural si le vor povesti turistilor despre obiceiurile locului, vor promova agroturismul, facand inclusiv demonstratii de mestesuguri populare. Primii vizitatori le vor trece pragul noilor gospodari de Ignatul (20 decembrie) din 2014, cand vor putea prepara si degusta primele jumari sau carnati proaspeti de porc. 
'Am primit multe oferte, acum facem selectia familiilor care vor locui aici; vor primi gratuit locuintele, vor primi si salarii, dar vor trai si din ceea ce vor produce aici, efectiv. Pentru igiena locului, le-am proiectat grupuri sanitare moderne, dar mai departe de zona traditionala, mascandu-le', a afirmat Sergiu Balasa, director ADETIM. 
Familiile care se vor stabili aici vor fi stimulate sa creasca animale in gospodaria proprie, sa-si macine cerealele intr-o moara ce va fi amenajata in areal, sa traiasca asa cum era viata in gospodariile instarite romanesti, maghiare, svabesti si sarbesti. 
Proiectului li se pot alatura celelalte minoritati care au case traditionale expuse in muzeu, respectiv bulgarii, slovacii sau ucrainenii.
In incinta Muzeului Satului Banatean se afla casele traditionale din tinuturile Banatului si ale Crisanei, reprezentative fiind Casa din Bata (judetul Arad, sec. al XVIII-lea), gospodaria din Capalnas (judetul Arad, sec. al XIX-lea), gospodaria de olar din Jupanesti (Timis, sec al XIX-lea) sau biserica de lemn din Topla (Caras-Severin, sec. al XIX-lea). Tot aici se afla vama veche a Timisoarei, de la inceputul anilor 1900, care a functionat la intrarea in oras. AGERPRES

claudiu ilas
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1202 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007494 (s)