News Flash:

Surpriza uriasa pentru soferi! Ce trebuie sa faceti incepand de azi

12 Martie 2015
1553 Vizualizari | 0 Comentarii
Soferii care au circulat fara rovinieta scapa de plata amenzii daca procesele verbale de constatare si sanctionare primite acasa nu au semnatura olografa a agentului constatator. Acest lucru este posibil dupa ce Curtea Suprema a admis in luna februarie recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului si a decis ca documentele transmise fara aceasta semnatura sunt lovite de nulitate. Soferii trebuie insa sa solicite in instanta anularea amenzilor si a penalitatilor, iar in unele cazuri a executarilor silite.
Problemele soferilor cu amenzile primite de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) pentru lipsa rovinietei si executarile silite pentru neplata acesteia au ajuns pe masa Curtii Supreme, la sesizarea Avocatului Poporului.
Instanta a decis, la sfarsitul lui februarie, ca documentele transmise de CNADNR sunt lovite de nulitate absoluta, pentru ca semnatura electronica nu este legala. Conform deciziei ICCJ, singurele procese-verbale de amenda, care pot fi acceptate, sunt cele care au semnatura olografa a agentului care a constatat lipsa rovinietei.
In consecinta, cei care au primit in cutia postala o amenda trebuie sa mearga in instanta si sa solicite anularea ei, in baza deciziei comunicate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, daca semnatura olografa nu apare pe document.
„Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/2014) din 16 februarie 2015, a admis recursul in interesul legii formulat de catre Avocatul Poporului in data de 27 noiembrie 2014, prin care a fost sesizata problema de drept referitoare la interpretarea dispozitiilor art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor si a Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, din punct de vedere al semnaturii agentului constatator necesara legalitatii procesului-verbal de contraventie, pentru contraventiile sanctionate de Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, modificata si completata. In esenta, Avocatul Poporului a apreciat ca semnatura electronica a agentului constatator, in speta Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A., este de natura sa atraga nulitatea procesului verbal de contraventie incheiat pentru constatarea contraventiilor la Ordonanta Guvernului nr. 15/2002, modificata si completata”, se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului. Potrivit sursei citate, opinia coincide cu cea a Parchetului General, in ciuda faptului ca majoritatea Curtilor de Apel din Romania au dat castig de cauza CNADNR in procesele intentate de conducatorii auto.
Ghid practic pentru a-ti salva banii
Pana la momentul in care Parlamentul sau Executivul vor modifica legislatia in sensul deciziei pronuntate de ICCJ, anularea amenzilor, penalitatilor si a executarilor silite, dupa caz, va trebui solicitata in instanta. Dincolo de semnatura olografa, problemele soferilor sunt si in cazul in care, multi dintre ei, s-au trezit executati silit, fara a primi vreo instiintare ca au de platit vreo amenda.
Gandul a relatat anul trecut cum doi soferi din Bucuresti au aflat ca CNADNR le-a dat amenzi pentru ca au circulat fara rovinieta in afara oraselor,  cu peste 3 ani in urma. Problema este ca soferii s-au trezit direct amenintati cu executarea silita, ale carei costuri sunt duble fata de amenda pentru lipsa rovinietei, in conditiile in care soferii respectivi sustin ca nu au fost instiintati niciodata ca au fost surprinsi cu camera video si sanctionati de CNADNR, asa cum cere legea. Astfel, in plus fata de amenda de 365 de lei (compusa din amenda contraventionala de 250 de lei si costul unei roviniete pe un an, de 28 de euro), soferii respectivi mai trebuie sa plateasca si cheltuielile cu executarea silita, de inca 370 de lei. In total, 735 de lei. Gandul a intrat in posesia unor documente care arata ca doi soferi, unul de la o firma, altul persoana fizica, au primit adrese prin care li se aduce la cunostinta ca un birou de executori judecatoresti va demara executarea silita impotriva lor, pentru amenzi neachitate la CNADNR, din urma cu 3 ani. Marea problema care reiese din aceste documente este insa un asa-zis „martor de serviciu”, fara semnatura caruia executarea silita nu ar fi putut incepe. Pentru a-si justifica demersurile juridice de recuperare a acestor amenzi, CNADNR a emis niste procese verbale prin care sustine ca a incercat sa aduca la cunostinta soferilor respectivi ca au fost amendati, insa nu i-a gasit la domiciliu. Detalii pe Gandul.info
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1203 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005792 (s)