News Flash:

Sorin Rosca Stanescu: Traian Basescu, o aventura in doi?

9 Octombrie 2016
1034 Vizualizari | 0 Comentarii

Aceasta analiza ii este dedicata lui Traian Basescu. Este posibil sa fie ultima cu acest subiect, pentru ca omul va iesi din peisaj. In scurt timp. Dar pana atunci, e interesant de vazut ce va face. Va candidasau nu va candida? Iar daca va candida, isi va ridica partidul peste pragul de 5%?


Raspund la ultima intrebare. Daca Traian Basescu va candida, PMPar putea intra in Parlament. Discursul sau inca este destul de puternic. Si mai dispune de un electorat dur in marja de 5%. Intrarea sa in campanie presupune insa o mobilizare fara precedent. A sa si a colaboratorilor sai din PMP. Campania va fi prilejul de a scoate la lumina secrete bine pastrate. Pe care le-a obtinut din pozitia de presedinte.


Nu e insa deloc sigur ca Traian Basescu va candida. Este doar probabil. Iar probabilitatea consta in faptul ca, zilele trecute, el a facut o declaratie surprinzatoare. A spus ca nu s-a hotarat, ca va decide in curand, dar a tinut sa sublinieze ca liderul unui partid are datoria de a candida. Ceea ce ar trebui sa ne faca sa presupunem ca, de fapt, urmeaza sa isi anunte, in curand, intentia in acest sens.


Cand vorbim insa de un personaj atat de controversat si atat de alunecos cum este Traian Basescu, nu avem dreptul sa-i ignoram antecedentele. Iar cel mai apropiat antecedent s-a petrecut la alegerile locale. Si atunci Traian Basescu a ezitat. Daca s-ar fi inscris in campania pentru Bucuresti, situatia ar fi putut sa devina extrem de interesanta din punctul de vedere al bataliei electorale. Dar nu  a facut-o. Desi, astazi, invoca principiul sanatos conform caruia un lider de partid nu trebuie sa ezite pentru a se avanta in lupta in primele randuri, la locale, Traian Basescu a pus coada intre picioare. Si a afirmat ca nu-l lasa sa candideze dosarele penale. Dar, astazi, cauzele penale ale aceluiasi Traian Basescu, in loc sa scada, s-au inmultit. Daca acesta este un motiv real si moral pentru a abandona lupta, atunci, in masura in care ar fi consecvent cu propria sa decizie din prima parte a acestui an, liderul PMP ar anunta ca nu candideaza. Dar Traian Basescu este total imprevizibil.


Alegerile parlamentare s-ar putea dovedi pentru el o veritabila groapa. Ultima groapa politica. Daca nu candideaza, in mod cert, PMP nu intra in Parlament. In pasul doi, partidul dispare. Daca va candida, s-a ivit, iata, un element pe care nu l-a prevazut nici el si nici cei mai multi dintre analistii politici. Eu, singur, am facut exceptie. Acest element neprevazut este Elena Udrea. Analizand modelul ei de comportament in preajma momentelor electorale, am remarcat ca, de fiecare data cand urmeaza sa se inscrie in cursa pentru parlamentare, ea devine excesiv de inovativa. Si face in asa fel, incat sa apara in fel de fel de posturi inedite, astfel incat presa sa o bage in seama si sa revina cat mai frecvent pe prima pagina. E semn ca Udrea va candida. In urma cu cateva saptamani, mi-am permis sa afirm acest lucru din platourile catorva televiziuni de stiri. Si iata, s-a intamplat. A anuntat ca va candida. Ca independent.


Daca Elena Udrea ar fi candidat pe listele PMP, umar la umar cu Traian Basescu, ea deschizand lista la Camera Deputatilor, in timp ce el ar fi deschis lista la Senat, evenimentul in sine ar fi fost atat de puternic, incat, zile in sir, numai despre asta s-ar fi vorbit. In fel si chip. Dar suficient de intens pentru a trezi la viata intreg electoratul amortit al fostului presedinte. Succesul ar fi fost garantat. Numai ca, in scenariul anuntat, cel al unei candidaturi independente, masa critica a electoratului lui Traian Basescu este lovita in moalele capului. Din simplul motiv ca cei doi au aproximativ acelasi electorat. Iar cetateanul fan Basescu-Udrea va trebui sa aleaga. Ceea ce inseamna ca sansele lui Traian Basescu de a ridica PMP la 5%, in conditiile in care si asa joaca la limita, scad in mod dramatic. Este suficient ca Elena Udrea sa smulga, din aceast electorat, un 1% in tentativa ei de a candida independent, pentru ca esecul lui Basescu sa fie pecetluit.


Si iata cum, pe neasteptate si, in orice caz, de unde se astepta mai putin, Traian Basescu isi vede spulberat visul politic. Si nu vor intra in Parlament nici el si nici Elena Udrea.


Aceasta teorie poate fi insa data peste cap de o decizie de ultim moment, luata de cei doi actori politici. Elena Udrea va putea fi invitata in ultimul moment de Traian Basescu sa candideze pe listele PMP. Si ar putea accepta. Renuntand la aventura independenta. Ei bine, o aventura in doi ar face parte dintr-un scenariu la care ma pot astepta. La fel cum m-as mai putea astepta si ca Traian Basescu sa ii cedeze, galant, prima pozitie Elenei Udrea, el renuntand sa mai candideze.


basescu candida pmp parlament campanie secrete
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1312 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005389 (s)