News Flash:

Sorin Rosca Stanescu: Cine tace si face?

6 Octombrie 2016
1292 Vizualizari | 0 Comentarii
rosca stanescu 1

Din multe puncte de vedere, seria de evenimente din ultimele zile este naucitoare. Cele mai multe dintre ele, in mod evident, nu sunt si nu pot fi controlate de catre presedintele Klaus Iohannis. Altele, da. Dar in tot acest iures de intamplari memorabile, pentru prima data, presedintele a iesit la bataie. Si fiindca exprima public ceea ce nu este neaparat necesar sa exprime public, avem, iata, un indiciusolid ca Iohannis a devenit jucator.


Joi dimineata, pe agenda sa de lucru, era, de mai mult timp, fixata o intalnire extrem de importanta. Cu reprezentantii Disporei. Veniti, din toate colturile lumii, la Cotroceni. Iar Klaus Iohannis mai intai a intarziat si apoi a lipsit. Este, din cate stiu, o situatie unica in cariera sa politica. Inseamna ca ceva neprogramat a fost mult mai important. Ce ar putea fi? Continuand aceeasi derulare inversa, stim ca, tot joi dimineata, la Cotroceni, Klaus Iohannis s-a intalnit cu Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei. Ca a avut cu acesta o intalnire fata in fata. Si ca, din nou, i-a solicitat sa deruleze cu celeritate ancheta declansata in urma detonarii deputatului Sebastian Ghita si care vizeaza falsificarea raportului tehnic asupra lucrarii de doctorat a sefului DNA, Laura Codruta Kovesi. Din nou, presedintele a afirmat explicit ca nu sunt motive de suspiciune legate de un eventual plagiat. Si ca situatia trebuie rezolvata, pentru ca e incorect sa planeze o suspiciune asupra onorabilitatii sefului DNA.


Continuam derularea inversa. Cu o zi doar mai devreme, respectiv miercuri, acelasi presedinte Klaus Iohannis a facut, din nou, o declaratie publica legata de acelasi caz. A reiesit ca a discutat telefonic cu procurorul general – aceasta ar fi fost prima discutie pe aceasta tema –, solicitandu-i celeritate. Si asta, dupa ce, conform spuselor presedintelui, el a primit-o, la Cotroceni, pe doamna Laura Codruta Kovesi. Careia i-a transmis personal, dar si public – va rog sa observati, din nou, public – ca nu exista niciun motiv pentru ca aceasta sa demisioneze din functia de sef DNA.


Agenda zile de miercuri a fost insa si mai incarcata. Intrucat, in ecuatie, a intrat si persoana profesorului Mircea Dumitru, ministrul Educatiei. Acesta este cunoscut ca un dusman inversunat al plagiatelor. Si a solicitat insistent Universitatii de Vest ceea ce si Klaus Iohannis i-a solicitat in urma cu cateva zile. Sa verifice daca lucrarea de doctorat a doamnei Kovesi reprezinta sau nu un plagiat. Ca un facut, impotriva ministrului Invatamantului a fost lansata o acuzatie de colaborare cu Securitatea. Asta in timp ce CNSAS ii verifica oricum, prin efectul legii, pe totii membrii Cabinetului Ciolos.


Ei bine, aici, presedintele care nu tace si face a avut o iesire la rampa extrem de interesanta. Spre deosebire de doamna Kovesi, unde a insistat asupra absentei oricaror suspiciuni, in cazul ministrului Educatiei, atitudinea presedintelui a fost diametral opusa. Solicitand o noua verificare CNSAS, domnul Klaus Iohannis a spus, cu subiect si predicat, ca, daca se va dovedi ca profesorul Mircea Dumitru a colaborat cu Securitatea, acesta va fi dat afara din Guvern, iar acuzatia va fi, citez exact cuvantul, “letala” pentru cariera lui. De ce nu ar fi letala si pentru cariera lui Kovesi o eventuala confirmare a acuzatiilor de plagiat?


Dar spectacolul nu este gata. Intre cele doua discutii cu procurorul general, cea telefonica si cea desfasurata, joi dimineata, la Cotroceni, s-a mai intamplat ceva tot in spatiul public. In sensul ca Augustin Lazar, procurorul general, a declarat ca nimeni nu are dreptul sa ii dea indicatii, nici macar in privinta celeritatii, asupra modului in care institutia pe care o conduce isi instrumenteaza dosarele. Un puternic bobarnac anti-prezidential.


E clar ca presedintele a devenit jucator. Cel mai puternic indiciu este faptul ca o serie de demersuri pe care le putea face cu discretia obisnuita le-a transformat, pe neasteptate, in declaratii publice. Care il plaseaza in prim-planul evenimentelor si ii cresc cota de incredere, oricat de controversate ar fi.


Pana acum, am enuntat evenimente politice desfasurate, intr-o succesiune naucitoare, sub ochii opiniei publice. Sunt insa doua lucruri despre care nu stim prea multe, dar putem presupune ca influenteaza sau ar putea sa influenteze gandirea presedintelui Klaus Iohannis. Mai intai este cazul Black Cube. O prezumtiva conspiratie nationala si internationala impotriva sefului DNA, LauraCodruta Kovesi, care a presupus o documentare mergand pana la spionare, o prelucrarea  a datelor, organizarea unui atac concertat impotriva acesteia, in care sa fie utilizate informatii compromitatoare, si, evident, o retea financiara care sa asigure suportul logistic pentru operatiune. Pana la un punct, faptele sunt dovedite. Dincolo de acest punct, DIICOT-ul face inca investigatii.


Daca Laura Codruta Kovesi a reusit sa il convinga, cu argumente sau prin mijloce persuasive, pe presedintele Klaus Iohannis ca acuzatia de plagiat, cuplata cu acuzatia privind falsificarea raportului tehnic asupra lucrarii de docorat sunt piese ale puzzle-ului Black Cube, atunci vom putea intelege mai usor de ce, dupa o scurta perioada de ezitare, seful statului a trecut, cu arme si bagaje, de partea sefului DNA.


Un alt element necunoscut este ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm. In mod straniu, de la declansarea acestui urias scandal, acesta nu s-a manifestat public. Dar poate s-a manifestat in alt mod. De pilda, discutand cu presedintele Klaus Iohannis, caruia i-a exprimat, inca o data, sustinerea pentru Laura Codruta Kovesi. Este usor de inteles, date fiind antecedentele, ca influenta lui Hans Klemm ar putea redirectiona cursul evenimentelor.


Pentru ca altfel, daca stam sa ne gandim bine, avem patru cazuri, care fiecare in parte poate fi lesne solutionat si putem avea, astfel, cate un rezultat concludent. 1. A plagiat Laura Codruta Kovesi sau nu a plagiat. Utilizand un soft achizitionat de Universitatea de Vest, comisia se poate pronunta in maximum doua-trei zile. 2. A fost sau nu falsificat raportul tehnic. Daca specialistii nu s-au intalnit in ziua respectiva si, in schimb, a umblat un ministru dupa ei pentru a le lua semnaturile pe un raport dinainte scris, asta poate afla un procuror, fara sa transpire prea mult, intr-o singura zi. 3. A fost sau nu a fost ministrul Invatamantului colaborator al Securitatii. Pentru moment, exista un raport ca nu a fost. Dar daca totusi a fost, in cateva zile ar putea exista un nou raport in sens contrar. 4. Este Black Cube o conspiratie impotriva sefului uneia dintre institutiile de forta ale Romaniei. Daca da, autorii trebuie pedepsiti exemplar. Impreuna cu toti romanii care au pus la cale si au finantat aceasta operatiune.


Daca amestecam prea mult cele patru dosare, iese in cocktail. Care poate fi de tip Molotov. Daca, insa, le solutionam pe fiecare in parte, caz cu caz, situatia se poate clarifica urgent.


Vom vedea, din aceasta perspectiva, in curand, daca presedintele Klaus Iohannis a ales cea mai buna strategie de raspuns in fata unei crize si, totodata, cea mai buna strategie de comunicare publica.


evenimente klaus iohannis indiciu augustin lazar sebastian ghita laura
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1859 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005212 (s)