News Flash:

SOCANT! Trebuie neaparat sa stii asta daca obisnuiesti sa mananci shaorma!

8 Ianuarie 2016
3924 Vizualizari | 0 Comentarii
shaorma2
Saorma nu este privita cu ochi buni de nutritionisti, iar zi de zi auzim pareri bune si rele despre aceasta combinatie alimentara, dar oare care este adevarul final?

Ce contine o shaorma? Cam toata lumea stie: lipie, cartofi prajiti, carne de pui sau vita, castraveti murati, varza alba, ceapa, ardei iuti, ketchup sau maioneza.

Haideti sa le analizam pe rand. Lipia are 270 cal/100g , nefiind prajita doar scoasa din cuptor am putea spune ca in cantitati decente nu ne face nici un rau.

Pe de alta parte cartofii prajiti si maioneza nu sunt tocmai indicate avand un numar de calorii foarte ridicat. Ideal ar fi sa renuntam la ele.

Varza alba: Valitatile verzei sunt de necontestat, astfel ca varza poate fi folosita in tratarea unui numar extrem de mare de boli, ea fiind o adevarata farmacie naturala.

Ea este bogata in special in provitamina A, vitaminele C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor. Consumul regulat de varza are efect benefic in preventia cancerului de colon in special, a celui de stomac, dar si de plamini, esofag si rect. Are in jur de 25cal/100g .

Ceapa: Ceapa sustine sanatatea creierului si a inimii, sustine densitatea osoasa, faciliteaza digestia si reduce chiar si riscul dezvoltarii cancerului. O ceapa la fiecare masa intareste si creste imunitatea.

Ardeiul iute: Ardeiul iute reprezinta un stimulent si un antiseptic ce contine o mare cantitate de vitamina C si beta-caroten.  Poate regulariza curgerea sangelui si poate intari inima, arterele si nervii. Ardeiul iute determina arderea rapida a grasimilor din corp.  Prin utilizarea sa in mancaruri caloriile in plus sunt arse.

Pentru persoanele care sufera de astm, bronsite cronice, sinuzite sau congestii datorate racelii sau gripei, este util consumul ardeiului iute intrucat acesta actioneaza ca un expectorant.

Ardeiul iute este recunoscut pentru alte avantaje precum acela ca are efect coagulant, imbunatateste memoria, previne atacurile cardiace, face bine corzilor vocale, elimina starea de oboseala, are efect antiinflamator.

Castravetii murati: Castravetii sunt recunoscuti pentru proprietatile antioxidante, care contribuie atat la mentinerea frumusetii pielii, cat si la prevenirea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Peste 90% din continutul unui castravete reprezinta apa, ceea ce inseamna ca aceasta leguma contribuie la hidratarea si detoxifierea organismului.

 

Din punct de vedere caloric, castravetii pot fi consumati cu incredere atat in dietele de slabire, cat si in cadrul unei alimentatii echilibrate. Un castravete de marime medie are doar 39 de calorii.

Carnea de pui: Carnea de pui este bogata in vitamine si saruri minerale avand un continut ridicat de zinc, fier, magneziu, vitamina B12. Vitamina B 12 este indispensabila pentru organismul uman si se gaseste doar in produsele de origine animala iar lipsa ei din alimentatie provoaca anemie, tulburari ale sistemului nervos, tahicardie.

Seleniul din carnea de pui are un rol important in mai multe procese ce tin de metabolism, inclusiv metabolismul hormonului tiroidian, el avand un rol  deosebit de important in mentinerea unei imunitati ridicate a organismului. Aflat din belsug in carnea de pasare, seleniul poate preveni de asemenea cancerul, cataracta, bolile de inima si degenerescenta maculara.

Carnea de pui este saraca in colesterol si calorii dar bogata in proteine astfel, 100 de grame de carne de pui fara piele contin aproximativ 20 g proteine. Carnea de pui este ideala pentru alimentatia copiilor, incepand din luna a 8-a de viata este recomandat sa li se introduca treptat copiilor in alimentatie carne fiarta si tocata de pui, datorita aportului de proteine, minerale si vitamine.

Carnea de pui este catalogata ca fiind o carne “usoara” ceea ce o face ideala pentru alimentatia copiilor de orice varsta fiind saraca in  grasimi si colesterol si usor de digerat.

Ketchup-facut numai din rosii 100% este leguma ideala. Boli prevenite cu ajutorul rosiilor: Cancerul de prostata, Boala canceroasa in general, Afectiuni ale sistemului osos, Ischemia si aritmia cardiaca, Afectiunile degenerative ale vaselor de sange,  accidentul vascular, Gripa si infectiile respiratorii, Obezitatea si diabetul, Tromboflebita, Tabagismul si consecintele sale, Arterioscleroza, bolile vasculare in general , Reumatismul, Calculi (renali, biliari), Infectii renale si urinare cronicizate, Constipatie, Digestie lenesa (atonie gastrica), Intoxicatii cronice, Nefrita, Pletora, Sange vascos, Uree (eliminare).

In tratamente externe: Acnee, Prevenirea aparitiei cosurilor, Tenul gras, cu puncte negre.

Toate aceste proprietati si caracteristici le gasiti intr-un singur meniu: Shaorma. Pana la urma o fi asa de periculoasa? Daca stim ce sa eliminam din continut poate fi masa ideala prin aportul ridicat de vitamine, proteine, minerale.

saorma
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1124 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005024 (s)