News Flash:

SOCANT! Statul Islamic a ocupat un intreg oras - VIDEO

18 Mai 2015
1062 Vizualizari | 0 Comentarii
Combatanti din cadrul retelei teroriste Statul Islamic (SI) au anuntat duminica faptul ca au cucerit intregul oras Ramadi, capitala provinciei Anbar, situat in vestul Irakului, relateaza Reuters in pagina electronica.
Intr-un comunicat, organizatia islamista afirma ca a capturat tancuri si a ucis zeci de "apostati", un termen pe care-l foloseste pentru a desemna membrii fortelor guvernamentale.

Departamentul american al Apararii nu a confirmat cucerirea orasului, dar a recunoscut ca luptatorii SI se afla in avantaj.
Coalitia antijadista este pregatita sa sustina fortele guvernamentale sa reia controlul asupra Ramadi, a anuntat o purtatoare de cuvant a Pentagonului.
Anterior, armata irakiana a evacuat o baza militara strategica situata in apropiere de Ramadi, in timp ce jihadistii sunniti o luau cu asalt.
Potrivit unui ofiter, care a solicitat protectia anonimatului, combatantii islamisti le-au cerut, printr-o portavoce, sa depuna armele, promitandu-le ca le va fi crutata viata.
Jihadistii au preluat controlul, vineri, asupra celei mai mari parti din orasul Ramadi, situat la aproximativ 110 kilometri de Bagdad.
Forte speciale din cadrul armatei irakiene, care detineau controlul asupra ultimului cartier - Malaab - au fost nevoite sa se replieze catre est, duminica, dupa ce au suferit pierderi importante.
- "Prabusire totala"
Insurgentii au profitat si s-au apropiat de Centrul de comanda a operatiunilor de la nivelul provinciei.
Un membru al Consiliului proviniciei Anbar a descris situatia de la Ramadi drept o "prabusire totala" si a precizat ca oficiali locali au votat pentru mobilizarea gruparilor paramilitare siite in aceasta zona cu populatie majoritar sunnita. Un purtator de cuvant al sefului Guvernului a declarat ca premierul a ordonat acestor paramilitari sa se pregateasca sa "sustina fortele armate in vederea preluarii controlului asupra intregii provincii Anbar".
Aceste grupari, care au contribuit la limitarea, iar apoi la respingerea inaintarii SI in Irak, s-au tinut la distanta de operatiunile efectuate in provincia Anbar, din dorinta de a nu reaprinde violente intercomunitare.
In cazul in care va fi confirmata, cucerirea orasului Ramadi va constitui prima cucerire a unui oras major de catre jihadisti de cand armata irakiana si unitati paramilitare au lansat o contraofensiva, anul trecut, sprijinite de atacuri aeriene ale coalitiei antijihadiste condusa de catre Statele Unite.
Fortele aliate au efectuat sapte operatiuni aeriene in apropiere de Ramadi, timp de 24 de ore, pana duminica dimineata la ora 5.00 GMT (8.00, ora Romaniei), cel mai intensiv bombardament asupra unei regiuni de la inceputul campaniei in Siria si Irak.
Ramadi era unul dintre ultimele orase aflate inca sub controlul fortelor guvernamentale in vestul Irakului, un teritoriu desertic vast care se invecineaza cu Arabia Saudita, Siria si Iordania.
Mediafax.ro 

Galerie Video