News Flash:

SOCANT! Bilantul cutremurului din Ecuador a ajuns la 413 morti si peste 2.600 de raniti

19 Aprilie 2016
1095 Vizualizari | 0 Comentarii
cutremur ecuator
Bilantul cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade produs in Ecuador sambata noapte a ajuns la 413 raniti si peste 2.600 de raniti, a anuntat guvernul ecuadorian, potrivit BBC News online.
Coasta de vest a Ecuadorului cu iesire la Oceanul Pacific a fost lovita de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade, in cursul noptii de sambata spre duminica, cele mai afectate orase fiind Pedernales si Portoviejo, unde luni s-au tinut ceremonii funerare pentru cei care au murit in urma seismului.
In Pedernales, apropiat de epicentrul seismului, circa 400 de persoane ar fi murit. Replici ale cutremurului s-au produs luni seara, dintre care cea mai puternica a avut magnitudinea de 5,1 grade.
Stare de urgenta a fost declarata in sase provincii din tara. Potrivit autoritatilor, cutremurul a fost urmat pana luni dimineata de 230 de replici, majoritatea lovind orasul Pedernales.
"Sunt localitati distruse in totalitate", a precizat Gabriel Alcívar, primarul orasului Pedernales din provincia Manabi, cea mai afectata, unde a fost localizat epicentrul seismului, potrivit Reuters.
"Ce s-a intamplat in Pedernales este catastrofic", a adaugat primarul, precizand ca " nu e vorba de o casa care s-a surpat, e vorba de un intreg oras". "Incercam sa facem tot ce putem, dar nu prea avem cu ce ajutam", a declarat Alcivar.
Circa 13.500 de membri ai fortelor de securitate au fost mobilizati pentru a participa la operatiunile de interventie si salvare a posibililor supravietuitori.
Pe fondul cutremurului, circa 100 de detinuti au evadat din inchisoarea din Portoviejo. Unii dintre ei au fost recapturati, dar altii sunt in continuare in libertate, a precizat ministrul ecuadorian al Justitiei, Ledy Zuniga.
Presedintele ecuadorial, Rafael Corrrea a declarat ca reconstruirea oraselor distruse va costa miliarde de dolari, in conditiile in care economia tarii este deja afectata de preturile de pe piata petrolului. Guvernul a anuntat ca Banca chineza de Dezvoltare a acordat un ajutor de doua miliarde de dolari tarii pentru finantarea investitiilor publice necesare in urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade.
Luni seara, sase persoane, intre care doua fetite cu varste de trei ani si respectiv noua luni, au fost salvate dintre daramaturile unui hotel din apropierea orasului Manate de pe coasta de vest a tarii.
"Mi-e teama ca bilantul va creste pe masura ce se intervine sub daramaturi", a declarat presedintele ecuadorian.
Statele Unite au confirmat ca printre victimele decedate se afla si cetateni americani, iar premierul canadian, Justin Trudeau, a precizat ca si doi cetateni canadieni figureaza in bilantul celor decedati. Intre acestia se afla si o misionara din Irlanda.
Cutremurul s-a produs sambata la ora locala 18.58 (02.58) ora Romaniei, in apropiere de orasul Muisne de pe coasta de vest a tarii, fiind resimtit in aproape toata tara, dar si in Columbia.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1126 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005581 (s)