News Flash:

Slujbe de pomenire in memoria Mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu

6 Noiembrie 2014
1307 Vizualizari | 0 Comentarii
Mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu
La Catedrala Mitropolitana din Timisoara are loc Sfanta Liturghie oficiata cu prilejul implinirii a 40 de zile de la moartea Mitropolitului Banatului Nicolae Corneanu.
La slujba sunt prezenti mitropoliti din toate partile tarii, preoti si credinciosi. Prefericitul Daniel, patriarhul Romaniei, loctiitorul Mitropolitului Banatului, urmeaza sa soseasca la Catedrala Mitropolitana in jurul orei 11, atunci cand se va oficia.parastasul pentru pomenirea Mitropolitului Banatului.
Mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu a murit in seara zilei de duminica, 28 septembrie, la varsta de 90 de ani. Joi se implinesc 40 de zile de la trecerea sa la cele vesnice.
In partea a doua a zilei are loc sedinta Sinodului Mitropolitan, prezidat de catre Parintele Patriarh, in cadrul caruia se prezinta lista ierarhilor eligibili pentru alegerea de Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului.
Vineri, 7 noiembrie 2014, la ora 9:30, la biserica monument istoric din incinta Centrului Eparhial se va oficia slujba de Te Deum, iar la ora 10:00, in sala festiva, are loc sedinta consultativa a Adunarii Eparhiale, prezidata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, la care vor participa si membri delegati ai Adunarii Nationale Bisericesti din partea Arhiepiscopiei Aradului si Episcopiei Caransebesului, precum si decanul Facultatii de Teologie ,,Ilarion Felea” din Arad si directorul Seminarului Teologic ,,Ioan Popasu” din Caransebes, scrie tion.ro.
Nicolae Corneanu s-a nascut in 21 noiembrie 1923 la Caransebes, iar din 1962 a fost arhiepiscop al Timisoarei si mitropolit al Banatului. Provenind dintr-o familie preoteasca (unchiul sau Cornel Corneanu a fost secretarul episcopului Miron Cristea, iar tatal preot la biserica „Sf. Ioan Botezatorul” din Caransebes), Nicolae Corneanu a urmat cursurile scolii elementare si pe cele liceale la Caransebes (1934-1942), apoi s-a inscris la Facultatea de Teologie din Bucuresti, unde a studiat in perioada 1942-1946. Dupa absolvirea facultatii s-a inscris la doctorat, iar la 30 iunie 1949 si-a sustinut teza cu titlul: „Viata si petrecerea Sfantului Antonie cel Mare. Inceputurile monahismului crestin pe Valea Nilului”, sub coordonarea regretatului profesor Ioan G. Coman.
In anul 1960 a fost hirotonit preot de catre Patriarhul Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie, acelasi an, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului. A fost hirotonit arhiereu in biserica „Sfantul Spiridon Nou” din Bucuresti, la data de 15 ianuarie 1961, de catre patriarhul Justinian, instalarea in functia de episcop al Aradului avand loc la 22 ianuarie, in acelasi an, in catedrala episcopala din Arad. La 17 februarie 1962, acelasi Colegiu Electoral al Patriarhiei Romane il alege in scaunul de Arhiepiscop al Timisoarei si Caransebesului si Mitropolit al Banatului.

parintele patriarh
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1187 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009823 (s)