News Flash:

Situatia cladirilor din Timisoara cu risc seismic ridicat

2 Martie 2015
1617 Vizualizari | 0 Comentarii
Numarul cladirilor din Timisoara care sunt vulnerabile seismic ramane necunoscut, iar municipalitatea nu a primit bani de la Guvern pentru consolidari. Potrivit municipalitatii, in Timisoara sunt circa sase sute de astfel de cladiri, dar niciodata administratia locala nu a primit bani in acest scop. Astfel, in Timisoara nu exista nicio cladire marcata cu bulina rosie, care sa previna trecatorii asupra riscului sau pe cei care ar dori sa cumpere un astfel de imobil. 
In fiecare an, administratiile locale inainteaza liste cu astfel de imobile la Consiliul Judetean, dar numarul lor este foarte mic. In cazul unui seism mai puternic, primele imobile din Timisoara care ar ceda sunt cele din centrul istoric, unde cladirile au varste venerabile, care ajung la trei veacuri si care in momentul construirii nu respectau nicio norma de securitate, iar lucrari de consolidare nu s-au efectuat niciodata. 'Tot ceea ce s-a construit inainte de 1977 nu respecta normele tehnice de securitate antiseismica. Dar, potrivit legii, fiecare proprietar are obligatia de a efectua lucrari si interventii pentru consolidarea cladirii si pastrarea imobilului in buna stare', sustine Ion Constantin, inspector-sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Timis. 
Periodic, Inspectoratul de Stat in Constructii face controale tematice pentru a urmari in timp starea cladirilor, iar, in cazul in care se constata ca acestea sunt in neregula si ca nu s-a facut nimic la ele, se aplica sanctiuni. Dupa cutremurul din 1991, in localitatile rurale timisene afectate de seismul de la Banloc, majoritatea cladirilor au fost grav avariate, administratiile locale preferand reconstruirea acestora in locul consolidarii. 
In comuna Voiteni, alta localitate grav afectata de seismele banatene, majoritatea caselor care au devenit nelocuibile dupa cutremurul din 1991 au fost refacute din temelie. Potrivit sefului Statiei Seismice din Timisoara, Dan Rau, un cutremur se poate produce in orice moment, intrebarea care se pune fiind nu 'daca', ci 'cand' va avea loc, scrie ziuadevest.ro
Primul mare cutremur inregistrat in Banat a avut loc pe 10 octombrie 1879 la Moldova Noua, de 5,3 grade pe scara Richter. Urmatoarele miscari telurice semnificative s-au inregistrat dupa 1959. Primul dintre ele a fost pe 27 mai 1959, la Sag, si a avut 5 grade pe Richter. In 12 iulie 1991, la Banloc s-a inregistrat un seism cu o magnitudine record de 5,7 grade pe scara Richter. Au urmat alte cutremure, tot in 1991. Pe 18 iulie, la Baile Herculane, cu o magnitudine de 4,6 pe Richter, pe 14 august 1991, in localitatea Voiteg, cu 5,6 grade pe scara Richter. Ultimul cutremur mai puternic pentru zona noastra a avut epicentrul tot in Banloc, pe 2 decembrie 1991, seismografele indicand o magnitudine de 5,6 grade pe scara Richter.
Banatul ocupa locul al doilea pe scara seismica a Romaniei, dupa zona Vrancea, in Timis, principalele zone seismice fiind pe fasia Banloc - Voiteg, Sannicolau Mare si Sag-Parta.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1331 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006182 (s)