News Flash:

Simptomele unui ficat bolnav

27 Mai 2014
2033 Vizualizari | 0 Comentarii
Ficatul este un organ puternic si rezistent al corpului, iar in unele cazuri semnalele de alarma se pot observa abia in stadii avansate ale bolii. De aceea, este important sa stiti care sunt simptomele bolilor de ficat, pentru a depista problema cat mai timpuriu.
Fara activitatea ficatului nu am putea sa digeram mancarea, sa absorbim nutrientii sau sa eliminam substantele toxice din organism. Cu toate ca acest organ are proprietatea de a se regenera, anumite elemente il pot afecta atat de grav, incat pot cauza serioase probleme de sanatate. In momentul in care ficatul nu mai functioneaza in parametrii nor-mali, organismul nu mai poate face fata obezitatii, oboselii, bolilor cardiovasculare sau tulburarilor digestive.
Cu toate ca bolile ficatului nu dau simptome clare care sa ne trimita imediat la medic, exista anumite manifestari organice care ne semna-leaza ca ficatul sufera. Unul dintre primele simptome constatate de medici in tulburarile hepatice este starea permanenta de oboseala. Bolnavii resimt oboseala si slabiciunea chiar si dupa o noapte de somn sau dupa o saptamana de odihna.
Pigmentarea pielii este un alt indiciu al bolilor de ficat. Pielea se decoloreaza si capata nuante galbui, deoarece afectarea hepatica determina acumularea in exces de bilirubina (pigment biliar prezent in sange). Pe fata pot aparea pete decolorate, iar albul unghiilor devine usor galbui.
Suprasolicitarea ficatului provoaca tulburari digestive
Afectiunile ficatului se pot manifesta si prin aparitia unor probleme de ordin digestiv. In aceasta situatie, ar fi bine sa evitati alimentele „grele” precum cele bogate in grasimi, zahar, aditivi si faina alba, dar si alcoolul sau tutunul.
In plus, daca ficatul nu functioneaza cum trebuie, se pot observa schimbari in ceea ce priveste tranzitul intestinal, cum ar fi scaun moale pentru perioade indelungate, constipatie, balonare asociata cu diaree si gaze sau modificari ale culorii urinei si scaunului.
Starea de sanatate a ficatului poate fi verificata si dupa aspectul limbii, sustin unii specialisti. Astfel, bolnavul are senzatia de gust acru in gura si greata, simte frecvent un gust preponderent amar si are gura uscata, sau nu mai simte gustul alimentelor.
In alte cazuri, predomina o senzatie de gust sarat indiferent de ali-mentul care este consumat si apare senzatia de greata imediat dupa masa. Totodata, pacientul poate avea limba permanent uscata si o senzatie de caldura in zona limbii.
Cum putem preveni bolile de ficat
Medicii recomanda evitarea consumului excesiv de alcool, intrucat ficatul este responsabil de filtrarea toxinelor din organism, iar aceasta functie este compromisa de ingerarea unor cantitati mari de alcool. Cantitatea admisa pentru o persoana sanatoasa este de 175 de ml de vin sau 350 de ml de bere pe zi, dar pentru cei cu afectiuni hepatice, alcoolul este strict interzis. Mai mult, nu amestecati medicamentele cu alcoolul.
Alimentatia joaca un rol esential in prevenirea afectiunilor hepatice, asa ca trebuie evitate mancarurile semi-preparate, sau alte alimente bogate in proteine si carbohidrati.
De asemenea, respectati regulile de igiena, spalati-va des pe maini, mai ales inainte de masa si evitati expunerea la poluantii comuni cum ar fi fumul de tigara sau vaporii de vopsea.

ficatul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1367 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006298 (s)