News Flash:

Sigur nu stiai asta! Iata de ce e buna floarea soarelui pentru sanatate

21 Iulie 2015
1211 Vizualizari | 0 Comentarii
floarea soarelui
Stiai ca si simpla plimbare intr-un lan cu floarea-soarelui are un efect pozitiv asupra psihicului? De ajutor in acest sens este parfumul unic al acestei plante, un adevarat tonic nervos. Din toate partile florii-soarelui se pot prepara diverse leacuri folosite de sute de ani. Semintele, uleiul presat la rece, dar si frunzele, florile si radacina plantei sunt bogate in substante active valoroase pentru sanatate.     

Frunzele, leac in bolile pulmonare

Uscate sau proaspete, frunzele de floarea-soarelui au efect expectorant, de aceea sunt de ajutor in bronsita, tuse, astm bronsic si in alte boli cauzate de inflamatia cailor respiratorii. Leacul in acest caz se prepara din doua lingurite de frunze maruntite la 250 ml de apa clocotita. Se pot bea doua cani pe zi, pana se observa o imbunatatire a starii de sanatate.

Tot in bolile respiratorii, dar si in combaterea febrei si pentru cresterea imunitatii se poate incerca si tinctura de floarea-soarelui. Aceasta se prepara din petale proaspete, taiate fin si puse intr-un borcan, pana se umple trei sferturi. Se completeaza cu alcool de 60 de grade si se lasa zece zile la macerat, dupa care se filtreaza. Se ia o lingurita de tinctura, diluata intr-o cescuta cu apa, de trei ori pe zi.

Semintele sunt energizante

Bogate in fosfor, magneziu, zinc, potasiu, fier, vitamine (E, D, A, K), semintele de floarea-soarelui sunt un remediul energizant, precum si un leac anticolesterol la-ndemana. Ceea ce recomanda semintele ca un important remediu in scaderea colesterolului sunt acidul linoleic si fitosterolii, compusi cu efect dovedit in reducerea grasimilor din sange. De asemenea, aceste seminte sunt o sursa importanta de fenilalanina, aminoacid implicat, printre altele, in controlul durerii. Semintele de floarea-soarelui previn crizele cardiace, imblanzesc sindromul premenstrual, normalizeaza tensiunea arteriala si combat inflamatiile in organism (datorita vitaminei E, un puternic antioxidant).

Pentru toate aceste probleme, se pot consuma zilnic 100 g de seminte de floarea-soarelui neprajite si nesarate. Barbatii cu hipospermie (volum mic al spermei) pot consuma zilnic 60 g de seminte de floarea-soarelui, datorita continutului bogat de arginina (aminoacid indicat in aceasta problema).

Uleiul presat la rece, panaceu

In scop terapeutic, foloseste uleiul de floarea-soarelui presat la rece, deoarece pastreaza elementele active ale plantei. Unul dintre ele sunt fosfolipidele, componente de baza ale membranelor celulare, precum si multe alte substante implicate in procesele importante ale organismului. In cazul bolilor cronice, se poate tine o cura de doua saptamani cu ulei de floarea-soarelui presat la rece, care are efect de detoxifiere si de combatere a inflamatiei, cauza importanta a multor boli. Pe stomacul gol si inainte de a te spala pe dinti, „mesteca” in gura o lingura de astfel de ulei, timp de un sfert de ora, cand vei observa ca a devenit albicios. Dupa ce arunci uleiul, clateste-ti gura si spala-te pe dinti. Atentie, nu-l inghiti, deoarece contine toxine!

Ce mai poti trata cu floarea-soarelui

Frunzele proaspete strivite se pot aplica si pe contuzii si pe lovituri.    

Infuzia din frunze de floarea-soarelui este indicata si in caz de diaree.

Semintele sunt un leac la-ndemana contra respiratiei urat mirositoare.  

In constipatie, este de ajutor pudra din radacina de floarea-soarelui (obtinuta cu ajutorul rasnitei de cafea), administrata pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte de masa. Pudra (o lingurita rasa) se tine cateva minute sub limba, apoi se inghite cu apa.

Dr. Cristina Pavel

competente apifitoterapie, Centrul naturist Raphael Medica Bucuresti

Semintele, bune si in reumatism

Petalele de floarea-soarelui sunt emoliente, calmante, antifebrile si se recomanda in caz de colita, inflamatii respiratorii (tuse, bronsita, faringo-amigdalita, laringita, viroza respiratorie), dureri de cap, ameteala. Se folosesc ca atare, uscate si macinate sau preparate ca macerat. Uleiul stimuleaza buna evacuare a vezicii biliare, este laxativ si nutritiv. Se recomanda mai ales persoanelor cu probleme biliare (dar nu in litiaze) si cardiovasculare, deoarece consumul sau ajuta la reducerea colesterolului. Semintele macinate se pot aplica pe zonele iritate, afectate de reumatism sau pe arsuri, deoarece au un efect calmant. (sursa: clicksanatate.ro)

floarea-soarelui tonic nervos
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1270 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005033 (s)