News Flash:

Sigur nu stiai asta. Iata ce spune parul despre starea ta de sanatate

15 Mai 2015
1299 Vizualizari | 0 Comentarii
parul

Corpul are o multime de metode prin care iti semnaleaza daca ceva nu este in regula. De cele mai multe ori, inainte de a aparea simptome clasice, este usor sa iti dai seama care este starea sanatatii tale prin semne transmise de parul tau, de unghii, ten, etc.

Oboseala, stresul, malnutritia precum si alte boli grave nediagnosticate pot determina modificari importante ale podoabei capilare. Analizand o mostra de par se poate determina existenta si concentratia mineralelor sau ale altor elemente in corp, precum si a unor produse farmaceutice de tipul narcoticelor ori drogurilor de mare risc. Iata ce spune parul despre sanatatea ta:  

1. Modificarea culorii, semn de boli endocrine sau metabolice 
Modificarile de culoare se refera la pierderea brusca sau treptata a pigmentului natural cu care este impregnat fiecare fir de par. Exista afectiuni caracterizate de lipsa congenitala a acestui pigment, precum albinismul. Cei diagnosticati au parul complet alb inca de la nastere. 

Canitia sau incaruntirea reprezinta decolorarea treptata a parului, fenomen aflat in stransa legatura cu inaintarea in varsta. Unele afectiuni ale tiroidei (hipertiroidismul), boli circulatorii, cardiace si diabetul zaharat pot determina canitia prematura.

Resimtirea unor socuri emotionale puternice poate duce chiar la albirea totala a parului intr-un interval de timp foarte scurt. De asemenea, administrarea prelungita de medicamente antimalarice de sinteza poate avea ca efect secundar decolorarea. Nuantarea parului in roscat sau blond poate fi un semn de nefropatie cu pierdere de sare.

2. Modificari cantitative, semn de TBC, tumori, intoxicatii
Dezvoltarea excesiva, anormala, a parului este o manifestare destul de frecventa a tuberculozei pulmonare sau a menopauzei. Vorbim de hirsutism atunci cand parul incepe sa se dezvolte pe zone ale corpului unde acesta este mai putin evidentiat in mod normal (piept, abdomen, fata). Fenomenul se intalneste mai ales la femei si este determinat de boli endocrine ce evolueaza cu cresterea secretiei de hormoni (tumori, acromegalie, boala si sindromul Cushing, administrarea de hormoni corticoizi ori androgeni). 

Alopecia reprezinta caderea ireversibila sau reversibila a parului. Daca fenomenul implica doar parul de pe cap, poarta numele de calvitie. Pelada este o alopecie insulara, ce intereseaza doar o zona a capului, si poate fi determinata genetic, dar poate fi si un simptom al hipertiroidismului. 
De asemenea, micozele sau eczemele localizate la nivelul firului de par, unele boli infectioase grave, abuzul de contraceptive orale, hipervitaminoza A, terapia cu heparina, radioterapia, chimioterapia, intoxicatia cu thaliu ori bismut pot duce la pierderea temoporara a parului. 

Hipopilozitatea (prea putin par pe corp) apare in functia deficitara a gonadelor, in cazurile de ciroza hepatica la barbati (are loc caderea parului axilar si de pe piept), iar la femei poate fi o consecinta a bolii Addison, sindromului Turner ori hipotiroidismului. 

3. Modificari calitative, semn de avitaminoze
Lipsa nutrientilor esentiali sanatatii si frumusetii parului duce cel mai adesea la modificarea aspectului acestuia. Ca urmare a carentelor vitaminice si proteinice, firele se rup cu usurinta, se fisureaza pe lungime, devin aspre, granuloase sau nodulare. Intrucat parul este constituit in intregime din proteine, din dieta nu trebuie sa lipseasca preparatele de origine animala (ideal carne alba, peste, fructe de mare), lactatele degresate, preparatele din soia.

Reduceti la minimum aportul de carbohidrati si cereale integrale, pentru a scapa de matreata si exces de sebum. Pentru a asigura supletea firelor, consumati uleiuri vegetale benefice, dar si legume si fructe proaspete ce asigura doza optima de vitamine si minerale.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1422 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005093 (s)