News Flash:

Sigur nu stiai asa ceva! Lucruri pe care nu ti l-a spus nimeni despre sfecla rosie

20 Martie 2016
19797 Vizualizari | 0 Comentarii
sfecla borcan
Introdusa in gastronomie din cele mai vechi timpuri, sfecla rosie este consumata fiarta sau cruda, coapta sau murata, ca si garnitura, in salata, in supa sau bors si este unul dintre cele mai sanatoase alimente.
Cultivata din cele mai vechi timpuri, sfecla era adusa ofranda zeilor, considerandu-se ca valora greutatea ei in argint. Romanii au inceput sa o cultive, preparand-o cu miere si vin. Apicius, renumitul gastronom roman, autor al lucrarii „De re coquinaria”, includea sfecla in retete de supa si recomanda folosirea ei in pregatirea unei salate cu dressing de mustar, ulei si otet.
In acea vreme, sfecla avea radacina lunguiata si subtire si semana cu un morcov. Forma rotunjita a radacinii a luat nastere in secolul XVI si a devenit foarte apreciata in Europa de Est 200 de ani mai tarziu. Radacina sfeclei rosii contine potasiu, magneziu si fier, dar si vitaminele A, B6 si C si acid folic. Mai mult, proteinele, antioxidantii si fibrele din sfecla rosie o recomanda ca fiind un aliment foarte sanatos.
Preparate internationale
Sfecla este utilizata in aproape toate bucatariile lumii, fiind consumata atat in garnituri si salate, cat si in supe, borsuri sau deserturi. De exemplu, in bucataria indiana, sfecla este tocata, fiarta, condimentata si servita ca garnitura, pe cand in Rusia si Ucraina se prepara un bors, sfecla fiind data prin razatoare sau tocata. Se serveste rece sau calda, cu smantana, lapte batut, kefir sau iaurt. In zona asiatica, sfecla este consumata cruda sau murata, iar in Australia sfecla este inclusa in retetele de hamburgeri.
Sfecla rosie este si ingredientul lunii aprilie de pe platforma The Secret Ingredient, Electrolux, unde in parteneriat cu Chefi profesionisti sunt impartasite in fiecare luna sfaturi si trucuri culinare pentru ca alimentele sa fie integrate usor in retete realizate chiar in bucataria proprie.
Stiai ca….
…datorita pigmentului care ii da culoarea, numit beta cianina, sfecla este folosita si drept colorant alimentar?
…femeile din culturile celtice timpurii foloseau sfecla pentru a-si colora buzele si obrajii?

gastronomie sfecla rosie salata preparate internationale sfecla
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1290 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005582 (s)