News Flash:

SIE racoleaza viitori agenti la Universitatea din Timisoara

16 Mai 2015
1204 Vizualizari | 0 Comentarii
UVT
Tinerii studenti timisoreni nu sunt interesati sa devina James Bond. Sunt timizi, nu prea stiu ce isi doresc de la viata, in concluzie, nu prea se preteaza pentru a deveni spioni. Serviciul Roman de Informatii Externe cauta persoane noi care sa corespunda profilului, motiv pentru care reprezentantii institutiei au venit la Universitatea de Vest Timisoara. La discutii au venit doar sapte studenti.
Reprezentatii serviciului extern secret romanesc au venit la UVT sa poarte discutii cu posibilii candidati.
„Noi nu am venit aici sa recrutam personal. Dar am venit sa ii facem pe tineri sa se gandeasca: vor o viata in care sa isi faca un credit pe 49 de ani, doi copii la 27 de ani si un concediu in care sa plece o data pe an, sau isi doresc o viata plina de provocari?”, ne-a declarat reprezentantul SIE, un domn bine facut, caruia ii place din plin sa invaluie in suspans fiecare fraza. „Cum ma numesc? Am vreo trei patru nume, cum doriti dumneavoastra”, a mai spus spionul, scrie tion.ro.
Din pacate, el a fost destul de dezamagit de intalnirea de la UVT.
„In 2012 cand am mai fost o data aici am avut 150 – 200 de tineri. In restul oraselor unde am fost am avut tot sute de tineri prezenti, nu stiu de ce nu sunt interesati”, a mai spus ofiterul SIE.
Cine este candidatul perfect pentru slujba de ofiter de informatii externe? Nu exista un portret robot, dar in primul rand acesta trebuie sa fie inteligent.
„Noi luptam cu muschiul mintii, nu cu puterea bratelor, agentul secret adevarat este diferit de cel din filme. Razboiul spionajului este unul al inteligentei, nu e o lupta cu mitraliere, e lupta mintii. Noi vedem mediul in care exista o informatie de care avem nevoie, intram natural in el si incercam sa tesem un fel de panza de paianjen, ne imprietenim cu diversi oameni si ii facem sa-si tradeze propria tara pentru securitatea Romaniei. Cum facem asta? Este o arta, avem nevoie de perseverenta, pregatire si inteligenta. Un spion nu e un purtator de Porsche si de umbrele bulgaresti. De exemplu, daca avem nevoie de agenda lui Putin, nu intram noaptea de pe acoperis cu cagule pe cap, ci o vrajim pe femeia de serviciu sa ne-o aduca”, spune ofiterul despre munca in care s-a specializat.
Un stil de viata, nu o slujba
Atunci cand te decizi sa fii spion nu te angajezi undeva, intr-o slujba de la 8 la 16. Este vorba de un adevarat stil de viata, complet diferit de cel al oamenilor „din multime”.
„Este un stil de viata, unul foarte frumos. Ajungi in locuri in care altii se gandesc sa mearga doar in concediu, eu am fost in tari de pe trei continente. Sunt oameni care lucreaza zi si noapte sub diverse roluri, au diferite povesti de viata, in diverse tari si spatii. In lumea noastra, nicio zi nu seamana cu alta, o perioada poti sa fi reprezentantul unei multinationale in Burundi, alti patru ani receptioner la un hotel din Teheran, alti patru ani reprezentantul unei companii de petrol in Golf. Trebuie sa platesti si un pret, sa fii anonim, nu poti sa spui nimanui ca esti spion, dar satisfactia este extraordinara”, spune ofiterul venit la Timisoara sa atraga tineri spre meseria prin care fura informatii pentru securitatea Romaniei.
Optiunea de a avea un asemenea stil de viata apartine fiecaruia.
„Nimeni nu intra in SIE daca nu-si doreste cu adevarat, acesta este lucrul pe care-l evaluam tot timpul. De aceea nu se fac angajari intr-o singura zi, trebuie sa ne convingi ca vrei sa fii spion. Urmeaza o pregatire de trei, patru ani pana la prima misiune, primesti un fel de bursa de studiu, nu faci nimic in aceasta perioada, doar inveti. Un ofiter de spionaj bun se formeaza in sapte, opt ani. Nu suntem mai speciali, suntem oameni ca toti ceilalti, doar ca invatam multe, iti dezvolti abilitati cu ajutorul carora poti face fata unor situatii aproape imposibile”, spune reprezentantul SIE
Selectia e riguroasa
SIE isi selecteaza cu migala viitorii membri.
„Cand intri in SIE, intri intr-o familie, noi ne protejam unii pe altii, este un mediu extrem de protectiv”, am mai aflat de la specialistul in informatii.
Este clar ca nu oricine poate ajunge pe o asemenea pozitie. Pe site-ul Serviciului exista un chestionar pe care doritorii il completeaza si doar cei „interesanti” vor fi contactati. In primul rand solicitantul trebuie sa fie o persoana inteligenta, sa cunoasca o limba de circulatie internationala, poate chiar si mai multe. Daca trece prin sita cerintelor SIE persoana este contactata de oficiali si de acolo urmeaza debutul pregatirii.
„Eu am fost contactat de actualii mei colegi la 23 de ani. Si un an de zile am asteptat, sunam la telefon si intrebam: nu se intampla nimic? Ati uitat de mine?”, vorbeste ofiterul SIE despre debuturile sale in meserie.
Interesant, odata selectati, candidatii nu prea renunta la solicitarea lansata. Rata de abandon este de aproximativ 5%, aceasta si pentru ca selectia este extrem de stricta.
Daca unul sau doi dintre tinerii prezenti la intalnire vor deveni sau nu spioni probabil ca nu vom sti niciodata. Oricum manusa a fost aruncata!

james bond sie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1131 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004886 (s)