News Flash:

Sfatul Parintelui Cleopa pentru toti credinciosii! De ce nu e bine sa rostesti cuvantul „noroc”

1 Februarie 2018
962 Vizualizari | 0 Comentarii
ilie cleopa 1

Parintele Ilie Cleopa, nascut cu numele de Constantin Ilie, pe 10 aprilie 1912, a fost arhimandrit si staret al manastirii Sihastria si unul dintre cei mai de seama duhovnici pe care i-a cunoscut Romania.
Parintele Cleopa spune ca un anumit cuvant nu trebuie rostit niciodata: „noroc”. Parintele spune ca ”Noroc” este un demon si, din pacate, oamenii il pomenesc zilnic. Potrivit spuselor parintelui Cleopa, Noroc este un demon care manca copii, dupa ce-i prajea. Noroc nu voia orice copil, ci sugari, pe care mamele ii luau de la piept si ii ofereau demonului. In jur de 40-50 de copii, incapeau intr-o tigaie, iar mamele care isi ofereau copii au ajuns in iad.
„Uneori, vezi crestini pe drum ca se saluta: „Hai noroc, vecine!“. Daca l-ai intreba cine-i Noroc, nu stie, dar stie sa-l pomeneasca. […] Zi: „Buna ziua, cumatre! Buna ziua, vecine! Buna seara, matusa!“. Cand zici „buna ziua“, arati ca Dumnezeu e bun. Va rog sa nu-l mai puneti pe pomelnicele voastre si nici sa nu-l mai pomeniti pe idolul Noroc!”, spunea parintele Cleopa in timpul vietii.

„Cand va treziti dimineata, sa nu va apucati de treaba intai, ca sunteti batjocoriti de satana! Ci sa ziceti: „Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie!” Slaveste-L pe Dumnezeu, ca apoi ai sa ai spor la munca in ziua aceea. Ti-ajuta Dumnezeu, iti intareste si mintea si bratele ca sa lucrezi cu spor, sa te pazeasca de primejdii, de fulgere, de tunete, de accidente, de orice. Roaga-te lui Dumnezeu si porneste la munca cu toata inima. Dar intai roaga-te Lui si ai sa vezi cu cat spor mergi in ziua aceea”, spune parintele Cleopa catre toti oamenii care ii calcau pragul.

Spunea Parintele Cleopa: „Stiti voi cine-i Maica Domnului? Ea este Imparateasa Heruvimilor, Imparateasa a toata faptura, camara intruparii lui Dumnezeu-Cuvantul, usa luminii, ca lumina cea neapropiata ganditoare prin ea a venit in lume. Ea este usa vietii, ca Viata Hristos prin ea a intrat in lume. Ea este poarta cea incuiata prin care n-a trecut nimeni decat Domnul, cum spune Proorocul Iezechiel”.
Aproape in fiecare predica Parintele Cleopa ii intreba pe crestini: „Aveti voi icoana Maicii Domnului in casa?”, „Dar candeluta la icoana Maicii Domnului aveti?” si ii sfatuia: „Sa luati ocrotitoare si ajutatoare pe Maica Domnului, Mama noastra din cer si de pe pamant! Imparateasa cerului si a pamantului! Daca o veti lua pe ea ocrotitoare, citindu-i dimineata un acatist cu candeluta aprinsa si seara un paraclis, veti avea ajutor si in timpul vietii si in clipa mortii si in ziua Judecatii… Stiti voi cat poate Maica Domnului inaintea Tronului Preasfintei Treimi? Daca nu era ea, cred ca lumea aceasta se pierdea cu mult mai devreme!”

Celor bolnavi care veneau la el, le facea pomelnic si le spunea: „Cea mai mare slujba pentru cei bolnavi este Sfantul Maslu. Dar nu foloseste, daca omul nu este spovedit. Deci mai intai spovediti-va de toate pacatele si apoi faceti Sfantul Maslu cu cel putin trei preoti”.
Spunea adeseori si acest cuvant la crestini: „Cand vedeti ca s-a imbolnavit cineva la voi in casa: ori tata, ori mama, ori fiu, ori fiica, oricine ar fi, nu chemati mai intai doctorul, ci preotul ca sa-l spovedeasca. Caci, Doamne fereste, sa-l apuce moartea nespovedit si cu pacate grele. Nu mai are iertare si slujbele atunci nu ii folosesc la nimic”.
Catre cei mai lenesi zicea parintele Cleopa: „Pune hoitul, adica trupul, la treaba si mintea la picioarele Domnului, adica la rugaciune!”.
Zicea batranul parinte: „Mai baiete, nu sta degeaba si nu pierde timpul. Ia o carte in traista oriunde te duci, cu oile sau cu vacile, sau unde te trimite, si citeste cuvantul lui Dumnezeu!”
Parintele Ilie Cleopa le mai spunea credinciosilor: „Toate sunt trecatoare! Sa aveti grija de suflet, sa va spovediti, sa va impartasiti, sa duceti viata curata, sa faceti milostenie, sa faceti din toate cate puteti si sa traiti in dragoste unii cu altii, ca dragostea nu moare niciodata!”.


Cine a fost parintele Cleopa

Parintele s-a nascut intr-o familie de tarani, fiind cel de-al cincilea copil din cei zece ai familiei lui Alexandru Ilie. A urmat cursurile scolii primare din satul natal, iar apoi a facut trei ani de ucenie duhovniceasca la Paisie Olaru, pustnicul din Schitul Cozancea.
In 1929, s-a alaturat schitului Sihastria, alaturi de Vasile, fratele sau mai mare. In 1935 a fost luat in armata, in Botosani, dar in 1936 s-a intors la schit si pe 2 august 1937 a fost uns in monahism, primind numele de Cleopa. Pe 27 decembrie 1944 a fost hirotonit ierodiacon, iar pe 23 ianuarie 1945 a fost hirotonit ieromonah de catre Episcopul Galaction Cordun, pe atunci staret al Manastirii Neamt. Ulterior a fost numit oficial egumen al Schitului Sihastria.
In 1948, urmarit de Securitate, s-a retras pentru sase luni in padurile din jurul Manastirii Sihastria. Pe 30 august 1949, arhimandritul Cleopa Ilie a fost numit staret al Manastirii Slatina unde s-a transferat alaturi de 30 de calugari din obstea Manastirii Sihastria, ca urmare a deciziei patriarhului Justinian Marina.
A intemeiat la Manastirea Slatina o obste care numara peste 80 de persoane. Intre 1952-1954, a fost din nou urmarit de Securitate si s-a retras in Muntii Stanisoarei, impreuna cu ieromonahul Arsenie Papacioc. Dupa doi ani a fost readus in manastire, din dispozitia Patriarhului Justinian.
In 1956, a revenit la metanie, iar in primavara anului 1959, s-a retras pentru a treia oara in Muntii Neamtului, unde si-a petrecut urmatorii 5 ani. S-a reintors la Manastirea Sihastria in toamna anului 1964, ca duhovnic al intregii obsti, si a povatuit fara intrerupere atat calugari, cat si mireni, timp de 34 de ani.
Parintele Cleopa a trecut la cele sfinte pe 2 decembrie 1998.

preluat de pe ortodoxia

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1333 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004991 (s)