News Flash:

SECRETELE MAMALIGII! Nimeni nu stia asta

19 Ianuarie 2017
1360 Vizualizari | 0 Comentarii
mamaliga
De la arta pana la o bogata traditie culinara e doar un pas. Peter Bruegel ar fi prezentat platouri cu mamaliga in "Wedding Banquet", in 1568. Pietro Longhi a realizat, la randul sau, un tablou intitulat "La polenta", in anii 1700. Mamaliga este mai bine cunoscuta in lume dupa denumirea italiana, polenta.
20 de lucruri inedite despre mamaliga 
Inainte de a fi descoperit porumbul, mamaliga era preparata din hrisca. Si astazi este gatita astfel in unele regiuni din Italia. Se numeste "taragna". 
In Gasconia, mamaliga este cunoscuta drept  "la cruchade " si se pregateste cu lapte si rom. Odata ce prinde forma este taiata felii care mai apoi sunt prajite si date prin zahar. 
In 1897, scriitorul irlandez Bram Stoker a mentionat mamaliga in romanul sau Dracula. "[...] Am mancat la mic dejun un fel de terci din malai caruia ii spun 'mamaliga' si vanata umpluta cu carne tocata [...]."
La El Bulli, cunoscutul bucatar Ferran Adria a creat o inghetata numita "mamaliga si zapada de parmezan".
In Antile, mamaliga se numeste  "funchi" sau  "cou-cou ". Este servita la tocane sau la peste. Mamaliga cu pesti zburatori prajiti este considerata mancare nationala in Barbados. Mamaliga cu legume este des intalnita in Trinidad Tobago si se numeste  "callaloo". De multe ori tine locul painii si orezului.
In Ungaria, mamaliga (puliszka) se mananca cel mai de des cu gulas.  
Sunt atatea feluri de mamaliga in Italia ca ar trebui scrisa o enciclopedie. Fiecare regiune are propria reteta. 
Gemul cu mamaliga este un preparat popular in Ungaria, dar si in Italia. Maestrul bucatar Claudio Vicina a facut din el semnatura restaurantuui Eataly Lingotto din Torino.
Mamaliga are mai putine calorii ca pastele, nu are gluten si este ideala in lupta contra celulitei. Este foarte populara in randul vegetarienilor. 
In Soho, Londra, exista un restaurant unde se pregatesc doar mancaruri fara gluten, numit "La Polenteria", unde mamaliga a fost adaptata pentru toate mesele.
 "Mieliepap" este mamaliga Africii de Sud, se serveste cu tocane, sosuri picante cu carne (chakalaka), gratar sau supe de rosii ori ceapa. Se mananca si la mic dejun, cu lapte rece, zahar si unt. 
"Osojaniza" din zona Fruili, in nord estul Italiei, este o mamaliga usoara cu arome de unt, stravecchio sau ricotta afumata. Mai exista o versiune numita muscnijk, cu unt, lapte si cafea.
Mamaliga este regina bucatariei romanesti si se preapra in ceaun, scrie finedininglovers. retetele variaza. In Bucovina, se pregateste un mix de fructe de padure si smantana, care se mananca cu mamaliga. 
In Serbia, "proja", paine cu malai, se gateste cu lactate proaspete. 
In Sahara, Maroc, mamaliga este cunoscuta ca  "tarwasht". 
Ucrainienii au "mamalyga", pe care o pregatesc cu branza.
In SUA, se numeste  "cornmeal mush". Malaiul se fierbe in apa sau lapte, apoi preparatul este racit, feliat, prajit si mancat cu sirop de artar sau melasa.
Mamaliga poate fi si alba. "Biancoperla", tipica in nordul italiei, se face dintr-o faina speciala aba. La fel si in Serbia, se numeste "belmuž" si se pregateste in lapte proaspat de capra, nesarat, si se serveste cu lapte acru fierbinte. 
"Zganci" vine din zonele rurale ale Sloveniei. Are forma unei mingi, se zdrobeste si se consuma cu tocane.  De asemenea, se prajeste cu bucati de slanina sau se consuma cu iaurt ori miere.
In secolul XV, cand malaiul a fost adus in Europa, mamaliga a devenit foarte populara, iar in jurul ei s-a creat o bogata traditie culinara.
 sursa: gustarte.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1281 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006329 (s)