News Flash:

Se cere demisia ministrului Culturii!

1 August 2016
1141 Vizualizari | 0 Comentarii
Corina Suteu
58 de cineasti au semnat o scrisoare deschisa adresata premierul Dacian Ciolos prin care ii cer sa o demita pe Corina Suteu din functia de ministru al Culturii pentru incercarile sale repetate de a modifica legea cinematografiei intr-un mod abuziv doar pentru un anumit grup, ignorand opinia breslei.
“Denuntam audierea publica organizata de Ministerul Culturii pentru data de 2 august 2016 drept o actiune in afara legii si o incercare de inducere in eroare a factorilor de decizie si a opiniei publice, solicitam respingerea tentativei de a legifera in domeniul cinematografiei prin ordonanta guvernamentala, cerem demiterea doamnei Corina Suteu din functia de ministru al Culturii pentru ceea ce consideram a fi incalcari ale legii si abuzuri, incapacitate manageriala si actiune partizana si de rea credinta”, transmit regizori, producatori, scenografi, actori si critici de film, in scrisoarea deschisa transmisa premierului Dacian Ciolos.
Unul dintre semnatari, regizorul Cristian Comeaga, a declarat pentru agentia MEDIAFAX ca scopul scrisorii e acela de a “cere premierului sa faca un control de legalitate a ceea ce am vazut noi care nu suntem in interior (...) Esenta intregii povesti este sa intre cat mai multi bani in fondul cinematografic si odata ce au ajuns sa existe toate instrumentele prin care se repartizeaza pentru anumite productii, festivaluri, ateliere. Adica functiile de decizie, comisiile de evaluare sa fie trecute in mana cui trebuie pentru ca fondul sa mearga acolo unde trebuie in final”.

Suteu, la a doua incercare de a modifica legea
Cineastii care cer demiterea ministrului Culturii spun ca primele incercari de modificare a legii cinematografiei au avut loc pe vremea cand Corina Suteu era secretar de stat. Aceasta a lucrat impreuna cu un grup de oameni, alesi pe criterii necunoscute de ei, pentru a pune la punct ordonanta. Doar ca proiectul nu a fost adus la cunostinta breslei si nici a Centrului National al Cinematografiei. Aceeasi lipsa de transparenta au reclamat-o public mai multi cineasti si in momentul in care ministrul Suteu a propus ca actul normativ sa fie pus pe lista de abilitare a Guvernului de a da ordonante pe timpul vacantei parlamentare. Iar acum situatia se repeta, odata cu audierea publica, convocata de minister pentru marti, 2 august.
“Rezultatul acestei actiuni va insela atat pe cei consultati, cat si institutiile ce vor primi raportul care o va finaliza, caci documentul supus consultarii nu e proiectul de ordonanta, ci o compilatie de cateva masuri, formulate sintetic, rupte din angrenajul dispozitivului legal. Prin acest tertip se incearca convingerea membrilor Guvernului ca ordonanta propusa are o sustinere publica, fara ca proiectul ei sa fi fost vreodata facut public”, se arata in scrisoare.
“Doamna ministru continua sa sustina ca in fapt sunt la faza de principii, negand evidenta propunere concreta de ordonanta circulata printre diverse persoane. Eu am primit textul dintr-o sursa privata si am trimis celor doi consilieri, Andrei Rus si Alex Traila, un mesaj: “Domnilor consilieri, daca proiectul este cel la care ati lucrat si la care ati ajuns, nu e nevoie a-mi confirma”. Nu am primit niciun mesaj de confirmare, ceea ce este o confirmare implicita”, a spus Cristian Comeaga pentru MEDIAFAX.
Semnatarii cer sa fie lamurita natura relatiilor intre Suteu si Thierry Baujard, fondator al companiilor Peacefulfish si Media Deals
Totodata, cineastii ii cer premierului Dacian Ciolos sa clarifice cine sunt persoanele care au intervenit pe langa ministrul Corina Suteu pentru ca aceasta sa transmita o adresa directorului general al Consiliul National al Audiovizualului sa revada componenta comisiei de evaluare pentru sesiunea concursului CNC din 2016. In plus, “daca este adevarat ca cele doua oferte pe care doamna Corina Suteu le-a anexat adresei nr. 447/11.04.2016, trimisa catre CNC, au fost formulate de companiile Peacefulfish si Media Deals, firme care, departe de a fi concurente, sunt fondate si conduse de acelasi domn Thierry Baujard. E necesara, de asemenea, clarificarea bazei legale in care doamna Suteu a solicitat si a negociat aceste oferte pentru realizarea unui studiu pe care domnia sa l-a cerut CNC si care urma sa fie platit de acesta si, daca provenienta ofertelor se confirma, trebuie sa fie lamurita natura relatiilor intre domnia sa sau apropiati ai domniei sale si domnul Thierry Baujard”, se arata in adresa.
Cei 58 de oameni din cinematografia romaneasca spun ca in ciuda declaratiilor publice facute de ministrul Culturii, ordonanta se afla la a treia revizuire, numita de autorii ei „varianta consolidata”. Aceasta a ajuns si in posesia semnatarilor.
Regizorul Comeaga: Ne intoarcem la comunism
“Cu aceste modificari, noi ne intoarcem la comunism, un soi de paradis, nu cred sa fie cineva atat de idiot sa aprobe, adica filmele sunt platite de stat si 100% apartin unui particular. Nici copiii de clasa a doua nu ar crede asemenea ineptie”, a mai afirmat regizorul Cristian Comeaga.
De altfel, scrisoarea catre premierul Dacian Ciolos cuprinde si noua puncte care demonteaza initiativa Corinei Suteu.
Primul lucru sesizat este legat de finantarea productiilor, 100% din banii de la stat. “Nu numai ca nu se identifica noi surse de finantare privata, dar si putinele care functioneaza acum ar fi colectate in fondul public administrat de Centrul National al Cinematografiei, iar acesta, in loc doar sa sustina filmul romanesc, cum ii e rolul stabilit prin lege, ar deveni unicul sau finantator, asa cum era cu ani in urma Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste”, sesizeaza cineastii.
Singura exceptie ar fi in categoria lung metrajelor de fictiune cu regizori consacrati, precizeaza sursa citata, unde doar filmele dificile ar fi subventionate integral, iar conform definitiei din proiectul de ordonanta sunt filme dificile cele care nu au sanse sa recupereze costul de productie, in baza evaluarii facute de insusi producatorul filmului. “Desigur, orice producator se va stradui sa convinga comisia ca filmul sau va fi un esec comercial”.
Scrisoarea atrage atentia ca, in baza noii ordonante, membrii Consiliului de Administratie al CNC nu vor fi obligati sa indeplineasca vreun criteriu de profesionalism, ci ar fi alesi de ministru.
“ Spre o mai buna intelegere, iata cine sunt 5 din cei 6 membri recent numiti de doamna Corina Suteu in CA al CNC:
Alex Traila – consilier al doamnei ministru Suteu, fost angajat al domnului Tudor Giurgiu, la TIFF, pana in ianuarie 2016.
Andrei Rus – consilier al doamnei ministru Suteu, fost selectioner la festivalul NEXT, patronat de doamna Ada Solomon si fost bursier al Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc, prezidata de domnul Tudor Giurgiu.
Oana Radu – fost adjuncta a doamnei ministru Suteu la conducerea ICR New York, in prezent partener cu domnia sa in cadrul persoanei juridice americane Romanian Film Initiative, alaturi de Mihai Chirilov, asociat al domnului Giurgiu la TIFF.
Horia Romanescu – director de programe al TVR, instalat in functie in 2006, de catre directorul general al TVR de atunci, domnul Tudor Giurgiu
Melinda Boros – multi ani organizator in cadrul TIFF, festival patronat de domnul Giurgiu”, transmit reprezentantii cinematografiei, care precizeaza ca Oana Radu, Alex Traila si Andrei Rus fac parte si din grupul care a conceput proiectul de ordonanta, alaturi de Tudor Giurgiu.
Consiliul de Administratie va lua cele mai importante decizii, de unde rezulta “ca reprezentantii desemnati de domnul Tudor Giurgiu si de doamna Ada Solomon vor stabili pentru urmatorii doi ani cine va face parte din comisiile care vor decide castigatorii concursurilor la care vor participa acestia. (...) Desi doamna ministru sustine ca cineastii importanti ai ultimilor ani au facut filme in pofida sistemului si ca e o urgenta ca aceasta nedreptate sa fie reparata, statisticile arata ca niciunui proiect al acestora nu i-a fost refuzat sprijinul. Pe prima treapta a clasamentului se afla companiile de productie detinute chiar de domnul Tudor Giurgiu si de sotia domniei sale, cu 33 de filme finantate si aproximativ 23 milioane de lei primiti pentru ele”.
“Ordonanta nu face referire la rezolvarea unor probleme cu adevarat importante, cum a fi faptul ca piata nu exista deloc, nu mai avem o retea de cinematografe pusa la punct in orase. Si nici alte chestiuni, cum sunt stimulentele fiscale care functioneaza in toata Europa si nici masuri pentru stoparea declinului total al industriei cinematografice”, a concluzionat regizorul Comeaga.
Cineastii care au transmis scrisoarea premierului anunta ca sunt in curs de a definitiva un material informativ intitulat „Romanian cinema behind the glittering screen” pe care il vom trimite tuturor forurilor si organizatiilor internationale.

dacian ciolos corina suteu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1134 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004359 (s)