News Flash:

Scrisoare deschisa pentru presedintele Iohannis scrisa de viceprimarul Dan Diaconu

23 August 2015
1233 Vizualizari | 0 Comentarii
Dan Diaconu
Viceprimarul Timisoarei Dan Diaconu si arhitectul sef al orasului, Ciprian Cadariu, au transmis o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis, prin care ii solicita acestuia sa se implice in salvarea de la distrugere a cladirilor istorice din municipiu. Memoriul vine ca urmare a faptului ca, in timp ce imobilele istorice din Timisoara se prabusesc, primaria are blocate milioane de euro destinate reabilitarii acestor cladiri. De vina este legislatia haotica din Romania.
In scrisoarea adresata presedintelui Klaus Iohannis, viceprimarul Dan Diaconu arata ca desi Timisoara ar avea banii necesari pentru inceperea lucrarilor de reabilitare a unor imobile istorice, fondurile fiind asigurate de doua programe sustine de Guvernul Germaniei si din fonduri locale, rezultatele se lasa asteptate.
„Dupa cum stiti, Timisoara are sansa de a se mandri cu una dintre cele mai extinse si bogate zone de cladiri protejate din Romania. Orasul nostru, alaturi de Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Brasov si multe altele, a avut norocul de a mosteni un patrimoniu cultural valoros, care confera identitate oraselor noastre si noua, locuitorilor acestora. Din pacate, evolutia istorica a ultimelor decenii, cand proprietari de drept au fost inlocuiti cu chiriasi vremelnici, cu procese interminabile de restituire si recastigare a proprietatilor pierdute si cu legislatie confuza, au condus toate la degradari ale acestui patrimoniu exceptional si, in unele cazuri, chiar la pierderea unor imobile valoroase. Dupa modelul Sibiu, administratia locala din Timisoara a devenit parte a programelor sustinute de Guvernul Germaniei, intai prin GTZ, apoi prin KfW, si pe componenta aceasta a reabilitarii si conservarii cartierelor istorice. Din pacate, eforturile depuse in ultimii 10 ani de a schimba mentalitati si de a crea si corecta legislatie cu scopul de a salva acest patrimoniu nu au avut rezultatele pe care ni le-am dorit”, se arata in scrisoarea catre Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.
Problema, sustine viceprimarul Dan Diaconu, sta in legislatia romaneasca, care nu permite implicarea financiara a Primariei Timisoara in renovarea unor cladiri istorice proprietate privata, scrie tion.ro.
„Domnule Presedinte, Municipiul Timisoara deruleaza doua programe de sprijin financiar in vederea reabilitarii cladirilor istorice, proprietate privata, unul cu sustinere financiara din parte Guvernului Germaniei, prin KfW – Kreditanstalt fur Wiederaufbau – si unul sustinut din fondurile bugetului local. In momentul de fata, ambele programe sunt blocate pentru ca legislatia pe care au fost construite cele doua programe este incompleta si necorelata cu restul legislatiei romanesti. (…) Ambele programe sunt blocate in momentul de fata pe considerentul ca nu exista un mecanism financiar detaliat si aprobat de vreun act normativ care sa explice modalitatea in care administratia publica locala se poate implica financiar in reabilitarea unor imobile istorice, proprietate privata”, se mai arata in scrisoarea catre Klaus Iohannis.

ciprian cadariu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1327 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005322 (s)