News Flash:

Schimbari importante in LEGEA PENSIILOR

9 August 2016
3090 Vizualizari | 0 Comentarii
pensie1
Ministerul Muncii a lansat in dezbatere publica un proiect de lege pentru  eliminarea inechitatilor care au condus la discriminari intre persoane aflate in situatii identice din punct de vedere al desfasurarii activitatilor ce se incadrau in grupa I si a II-a de munca. De asemenea, proiectul  se refera si la accesul la pensia pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, dar si la acordarea unor punctaje suplimentare luate in calcul la determinarea punctajului mediu anual.
Proiectul de lege  vizeaza modificarea articolului 158 din Legea nr. 263/2010 prin care isi propune eliminarea inechitatilor care au condus la discriminari intre persoane aflate in situatii identice din punct de vedere al desfasurarii activitatilor care se incadrau in grupa I si a II-a de munca, inechitati care vizau accesul la pensia pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, dar in ceea ce priveste acordarea unor punctaje suplimentare luate in calcul la determinarea punctajului mediu anual, potrivit rtv.net.
Astfel, Guvernul propune reglementarea potrivit careia, adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca sunt valorificate numai in situatia in care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.
Documentul verificabil poate fi unul dintre urmatoarele acte: actul administrativ de nominalizare a persoanelor incadrate in grupe superioare de munca; actul administrativ privind incadrarea locurilor de munca/activitatilor/categoriilor profesionale in grupe superioare de munca; contractul individual de munca; contractul colectiv de munca; decizii interne; extras din statele de plata din care sa rezulte sectia/atelierul/locul de munca, precum si orice alte documente justificative.
In situatia in care exista suspiciuni cu privire la legalitatea incadrarii activitatii in grupele I si/sau a II-a de munca, angajatorii sau orice alti detinatori legali de arhive sunt obligati sa puna la dispozitia caselor teritoriale de pensii, la solicitarea acestora, documentele intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 pe baza carora s-au eliberat adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca, ori s-au efectuat inregistrarile in carnetul de munca, pentru verificarea respectarii legislatiei in domeniu.
Proiectul de lege mai prevede ca:
- perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in scopul reducerii varstelor standard de pensionare.
- perioadele de vechime in munca realizate in grupa I de munca pana la data de 1 aprilie 2001 in activitatile incadrate in conditii speciale constituie stagii de cotizare in conditii speciale, in vederea reducerii varstelor standard de pensionare.
- stagiile de cotizare realizate in grupa I de munca, conditii speciale si/sau alte conditii de munca mai mici de doi ani se valorifica pentru reducerea varstelor standard de pensionare.
Cum se schimba articolul 158 din legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii
Articolul 158 se modifica si va avea urmatorul continut:
"Art. 158 - (1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor standard de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt incadrate in conditii speciale.
(2) Perioadele de vechime in munca realizate in grupa I de munca pana la data de 1 aprilie 2001 in activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt incadrate in conditii speciale, constituie stagii de cotizare in conditii speciale, in vederea reducerii varstelor standard de pensionare.
(3) Stagiile de cotizare realizate in grupa I de munca, conditii speciale si/sau alte conditii de munca mai mici de doi ani, se valorifica in vederea reducerii varstelor standard de pensionare.
(4) Dovada vechimii in munca in grupa I si/sau a II-a de munca realizata anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de munca intocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca.
(5) In situatia in care, perioadele de vechime in munca realizate in grupa I si/sau a II-a de munca nu sunt inregistrate in carnetul de munca sau inregistrarea acestor perioade este efectuata incorect sau incomplet, dovada acestora se face cu adeverinte eliberate de catre angajatori sau detinatorii legali de arhive.
(5) Adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a-II-a de munca sunt valorificate numai in situatia in care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.
(6) Documentul verificabil poate fi unul dintre urmatoarele acte: actul administrativ de nominalizare a persoanelor incadrate in grupe superioare de munca; actul administrativ privind incadrarea locurilor de munca/activitatilor/categoriilor profesionale in grupe superioare de munca; contractul individual de munca; contractul colectiv de munca; decizii interne; extras din statele de plata din care sa rezulte sectia/atelierul/locul de munca, precum si orice alte documente justificative.
(7) In situatia in care exista suspiciuni cu privire la legalitatea incadrarii activitatii in grupele I si/ sau a II-a de munca, angajatorii sau orice alti detinatori legali de arhive sunt obligati sa puna la dispozitia caselor teritoriale de pensii, la solicitarea acestora, documentele intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 pe baza carora s-au eliberat adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca ori s-au efectuat inregistrarile in carnetul de munca, in vederea verificarii respectarii legislatiei in domeniu.
8) In situatia in care, urmare verificarilor prevazute la alin. (7) se constata incalcari ale legislatiei privind incadrarea in grupe superioare de munca sau nu sunt prezentate documentele care au stat la baza eliberarii adeverintelor, perioadele respective sunt valorificate ca vechime in munca/stagiu de cotizare in conditii normale de munca.

ministerul muncii dezbatere publica eliminarea inechitatilor munca
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1217 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005901 (s)