News Flash:

SCANDALUL oualor contaminate cu insecticid din UE se extinde si in Romania. O mie de kilograme de galbenus de ou, descoperite in judetul Timis

11 August 2017
907 Vizualizari | 0 Comentarii
oua
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anunta ca in judetul Timis au fost descoperite, miercuri, o mie de kilograme de galbenus de ou lichid, provenit din Germania, contaminat cu insecticid Fipronil.
"Lotul respectiv a fost retinut in depozitul unitatii unde fusese distribuit, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare. Cele 1.000 de kg vor fi neutralizate prin incinerare. Toate structurile teritoriale judetene sunt in alerta pentru a actiona in cel mai scurt timp, in cazul in care se vor primi noi notificari privind ouale contaminate cu Fipronil. Comisia Europeana a transmis tuturor Statelor Membre urmatoarea recomandare: <<Este necesar ca toate statele membre sa fie vigilente in ceea ce priveste produsele utilizate pentru controlul acarianului rosu in unitatile de pasari pentru a se asigura ca nu au loc tratamente cu substante neautorizate>>", transmite ANSVSA.
ANSVSA desfasoara controale in fermele avicole din tara.
Pana acum, opt tari au fost afectate contaminarea oualor cu insecticid.
Recent, Luxemburg a anuntat ca au fost retrase mai multe loturi de oua contaminate cu fipronil, un insecticid a carui utilizare este interzisa in productia de alimente, informeaza site-ul postului France 24.
Autoritatile din Luxemburg au anuntat ca au informat Comisia Europeana in legatura cu aceasta situatie, adaugand ca "oua contaminate au fost vandute pe piata din Luxemburg".
Un lot de oua prezenta niveluri foarte ridicate de fipronil incat ar fi putut afecta sanatatea copiilor mici, insa nu reprezenta o amenintare pentru consumatorii adulti, se afirma intr-un comunicat al autoritatilor.
Oua contaminate s-au descoperit si in Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Franta.
Fipronil este o substanta folosita in mod frecvent in produsele veterinare pentru a combate puricii, capusele sau paduchii, insa este interzisa utilizarea in cazul animalelor destinate pentru consum.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aceasta substanta este foarte toxica si ingerarea ei in cantitati insemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectand ficatul, glandele tiroide si rinichii. Mediafax.ro

ansvsa
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1226 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004618 (s)