News Flash:

SCANDAL SEXUAL intr-o institutie publica din Timisoara. O angajata isi acuza seful de HARTUIRE

27 Martie 2014
1497 Vizualizari | 0 Comentarii
Gheorghe Manolache

Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România, filiala Timişoara, a făcut public cazul unei victime a hărţuirii sexuale şi psihologice la locul de muncă. Angajata unei instituţii publice din Timişoara denunţă abuzurile prin care a trecut.
Gheorghe Manolache, fostul şef al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Timiş (AJPIS), este cercetat de Poliţie fiind acuzat de hărţuire sexuală şi psihologică la locul de muncă. Atitudinea lui Manolache a fost dată în vileag de una din angajatele pe care le-a avut în subordine la Timişoara. O tânără de 30 de ani, care lucra pe funcţie de consilier, a suportat timp de şase luni avansurile şi ameninţările noului şef, care a fost numit în funcţie în septembrie 2013. Acesta încerca să se culce cu ea, în caz contrar consiliera era ameninţată că va fi data afară. Femeia a realizat mai multe înregistrări cu telefonul mobil, care au fost predată la poliţie. “Deţinem o probă indubitabilă, o înregistrare audio care confirmă în mod explicit ceea ce i se propune, iar în cazul unui refuz, pe care nu îl acceptă, este ameninţată cu sfârşitul carieri de funcţionar public. Este inadmisibil într-un stat de drept ca un funcţionar public să fie vulnerabil în faţa unui director numit sub nu ştiu ce criterii şi care o dată cu refuzul clinetei mele a încercat inclusiv îndepărtarea ei din instituţie, dar nu i-a ieşit pentru că am intervenit cu măsurile legale”, a declarat avocatul Florin Kovacs, care a preluat acest caz. Din înregistări reiese că Gheorghe Manolache nu acceptă un refuz de pe poziţia pe care o deţine. Interesant este că femeia nu a fost angajată de Manolache, ci era deja acolo înainte se venirea directorulu de la Mehedinţii. Acesta a ocupat funcţia de director la AJOFM Mehedinţi, în 2007, fiind sprijinit politic de PNG, iar mai apoi de PNL. Tensiunea a fost constantă pe consiliera de la AJPIS , căruia şeful îi oferea chiar şi termene de gândire pentru a se decide să se culce cu el, altfel ca avea de suferit consecinţele.

“Avem un caz fericit în care putem să probăm printr-o înregistrare audio. Nu va putea să spună că i s-a părut clientei mele sau să fie interpretarea ei. Aştept cu mare interses că conteste această înregistrare audio”, a mai spus Kovacs. "Nimeni nu se aştepta ca doamna să ia atitudine" Femeia hărţuită s-a plâns prima dată, în 24 ianuarie, Comisiei de Disciplină a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Acesta s-a urnit foarte greu şi de abia ieri, în 25 martie, a decis să dea un răspuns. Însă tot victimei i se cere să aducă noi dovez,i la Bucureşti, care să îl încrimineze pe Manolache. Între timp, Gheorghe Manolache a fost mutat pe o altă funcţie, tot de conducere în cadrul agenţiei. În acest moment este şef al Serviciului Economic, unde are şase subordonate. Am încercat să îl contactăm pe Gheorghe Manolache, însă acesta nu a răspuns la telefon. Directorul din cadrul AJIPS se află într-un concediu. “Nimeni nu se aştepta ca doamna să ia atitudine faţă de un asemenea comportament. Putem dovedi de cel puţin şase luni de zile. Nu s-a întâmplat o dată. Apar în înregistrare deadlineuri, că îi mai dă două săptămâni, şi dacă nu o să vadă ce o să îi facă ei şi familiei sale. Spune că nu acceptă un refuz . Nu pot să ţin discursuri la nivel suburban, dar asta este realitatea”, a mai spus avocatul Florin Kovacs. Solicitare psihologică la APFR Supusă unui stres continuu, în urmă cu două săptămâni, femeia s-a adresat Asociaţia pentru Promovarea Femii din România, filiala Timişoara, solicitând consiliere psihologică. Timişoreanca a avut parte şi de susţinerea familiei. Ea este căsătorită şi are un copil. “Nu există statistici legate de acest gen de hărţuire. Foarte greu se fac cunoscute astfel de situaţii, persoanele de foarte multe ori aleg să tacă, tocmai din team că îşi pierde locul de muncă. De foarte multe ori nu există material probatoriu. În mod fericit aici avem un material probatoriu bun. Acest lucru este excepţional”, a spus Vasile Moldovan, director executive APFR Timişoara.

Acesta afirmă că mai existat numeroase cazuri de mobbing la locul de muncă, dar nu în toate situaţiile au avut de-a face şi cu hărţuire sexuală. “Când spunem mobbing vorbim şi de hărţuirea psihologică la locul de muncă. La hărţuirea sexuală, în primă fază, este încercarea de seducere, apoi propuneera de anumite avantaje şi favoruri. Dacă femeia nu cedează apar ameninţările, constrângerile şi de cele mai multe ori, inclusiv în situaţia de faţă, se merge până la ameninţarea cu eliminarea din instituţie. Şeful are impresia că poate să ceară orice prin natura funcţiei”, a explicat Moldovan. Continuarea textului pe Adevarul.ro


gheorghe manolache manolache
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1218 (s) | 43 queries | Mysql time :0.010382 (s)