News Flash:

Sanatatea copiilor, pe plan secund in Romania: Suntem singura tara UE unde copiii nu beneficiaza de asistenta stomatologica gratuita

11 Octombrie 2013
1425 Vizualizari | 0 Comentarii

Vicepresedintele Colegiului Medicilor Dentisti (CMD) din Romania, prof. univ. dr. Radu Septimiu Campian, decan al Facultatii de Medicina Dentara din Cluj-Napoca, spune ca Romania este singura tara din Europa în care copiii nu beneficiaza de asistenta stomatologica gratuita sau compensata partial, inclusiv pentru profilaxie.

Prof. univ. dr. Radu Septimiu Campian a declarat, pentru AGERPRES, ca pachetul de servicii medicale de baza propus de Ministerul Sanatatii, aflat în prezent în dezbatere publica 'releva o abordare necorespunzatoare, conceptual gresita si discriminatorie în privinta drepturilor cetatenilor la îngrijiri medicale'.

Vicepresedintele CMD a subliniat ca nu poate fi acceptata propunerea 'neprofesionalista' facuta de Ministerul Sanatatii pentru pachetul de servicii, care trebuie regandit. Colegiul si-a anuntat de nenumarate ori disponibilitatea pentru colaborare, dar a fost refuzat de Minister. Nu a fost consultata nici Comisia de stomatologie, desi Ministerul avea obligatia sa consulte comisiile de specialisti.

'Oferta de asistenta stomatologica pentru populatia platitoare de asigurari sociale de sanatate si mai ales pentru copii este necorespunzatoare. Legiuitorul a exclus în totalitate prezenta medicilor dentisti pe segmentul de asistenta primara. Pachetul de servicii ambulatorii este absolut derizoriu, iar în privinta protezelor dentare, este pentru prima data cand, într-o tara europeana se face o discriminare pe criteriul varstei în privinta accesului la servicii medicale', a afirmat profesorul Campian.

El a aratat ca 'cinic de-a dreptul' faptul ca pentru pacientii de peste 75 de ani se acorda doua proteze, cu posibilitatea de a le schimba la zece ani. 'Campul dentar cu proteza acrilica se modifica, si nu în zece ani, ci într-un an sau doi. Cinismul acestei prevederi este stupefiant si ma mir ca a fost publicat ca si propunere credibila pentru asistenta stomatologica', afirma vicepresedintele CMD.

In ceea ce priveste tratamentele pentru pulpite si gangrene, acestea se pot face exclusiv pentru dintii monoradiculari.

'Dintii nu sunt toti monoradiculari. Sunt oameni care, anatomic, au una sau doua radacini la dinti. Este ca si cand am spune ca nu se trateaza decat fractura mainii drepte sau cea a mainii stangi. Este ceva inexplicabil. Apoi extractiile se pot face doar pentru pacientii care urmeaza sa fie supusi unor interventii chirurgicale majore, în vederea asanarii unui focar de infectie. Doar pentru acest caz apare explicit indicatia de extractie dentara, fara a se lua în considerare, de fapt, ca la diagnosticul pe care îl are pacientul doar extractia este solutia terapeutica. Sunt si alte interventii decat extractia, de pilda interventiile parodontale Practic, este o propunere de tratament care nu are acoperire din punct de vedere clinic', sustine vicepresedintele CMD.

El afirma ca pachetul de servicii medicale de baza trebuie sa fie regandit în totalitate, pentru ca sanatatea orala este extrem de importanta în asigurarea calitatii vietii si a sanatatii.

'Ma mira ca de la Ministerul Sanatatii vin propuneri care disociaza în mod flagrant problemele de stomatologie de restul problemelor medicale ale omului. Corelatia dintre patologia stomatologica si patologia generala a omului este binecunoscuta. Cardiologii au atras atentia, pe baza dovezilor stiintifice, ca boala paradontala este o cauza a infarctului miocardic. Focarele de infectie si afectiunile stomatologice au indisolubil legatura cu patologia generala. De aceea în pachetul de asistenta primara trebuie sa fie inclusi si medicii dentisti', a precizat prof. Campian.

Universitarul clujean spune ca în acest moment exista un paradox: adultului i se ofera o proteza dentara dupa 65 de ani, dar absolut nimic profilactic. Se asteapta ca un pacient sa ajunga la pulpita, la gangrena si la extractie dentara, fara a i se oferi un tratament profilactic primar si secundar.

'Politicile de sanatate trebuie sa aiba în vedere si promovarea preventiei bolilor. In documentele supuse dezbaterii publice de catre Ministerul Sanatatii preventia este pe ultimul loc. Nu se specifica daca este vorba despre prevenirea consumului de droguri, tuberculoza, HIV, ori altceva. Nu am înteles ca ar fi vorba si despre stomatologie. Daca facem programe de preventie în stomatologie, trebuie sa avem în vedere cabinetele medicale scolare. Acestea sunt numai în unele judete, în administrarea consiliilor locale. Sunt judete în care pur si simplu nu exista cabinete medicale scolare. Copiii institutionalizati, din familii fara parinti, nu au nicio sansa de tratament stomatologic', a spus prof. univ. dr. Radu Septimiu Campian, amintind ca la Cluj-Napoca a fost initiat, din acest an, de catre CMD, un program pentru acesti copii, cu asistenta stomatologica gratuita.

Prof. univ. dr. Radu Septimiu Campian a subliniat ca e necesara mai multa transparenta în privinta alocarilor bugetare, amintind de opozitia CMD fata de sistarii finantarilor pentru stomatologie de catre minister. El a adaugat ca în rapoartele UE din 2010 si 2012 privind asistenta medicala pentru sanatatea orala, Romania a declarat 'sume aberante, total nerealiste'.

'Este vorba de 0,24 de miliarde de euro în 2010 si de 0,26 de miliarde de euro în 2012, urmand sa se ajunga la 0,28 de miliarde de euro în 2020. Cifrele sunt nerealiste. Din aprilie 2013, alocarile sunt zero în Romania. Zero comparativ cu 24o de milioane de euro releva o diferenta considerabila', a mai punctat profesorul Campian.


campian
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1135 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005182 (s)