News Flash:

Rusia a amenintat din nou Romania. Raspunsul categoric dat de NATO

25 Septembrie 2016
1383 Vizualizari | 0 Comentarii
putin rusia
Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) este un element crucial in politica de securitate euro-atlantica, iar scutul antiracheta de la Deveselu respecta intru totul tratatul, a transmis vineri purtatoarea de cuvant a Aliantei Nord-Atlantice, Carmen Romero.

Declaratia vine ca replica la afirmatiile facute joi de catre viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, intr-o alocutiune rostita in Camera publica, o institutie de pe langa Presedintia rusa.

"Baza militara nu va gazdui rachete ofensive. Rachetele de interceptare nu vor fi inarmate cu focoase. Scutul antiracheta al NATO este un sistem destinat apararii si nu este nici conceput, nici directionat impotriva Rusiei. Nu reprezinta niciun fel de amenintare pentru Rusia", a precizat Romero.

Riabkov a declarat joi ca instalarea de elemente antiracheta la baza Deveselu din Romania reprezinta un moment nou in evolutia relatiilor dintre Rusia si NATO. "In perspectiva, lansatoare similare antiracheta urmeaza sa fie amplasate in Polonia, asemanatoare cu cele utilizate pe navele marinei americane pentru a lansa rachete de croaziera, cu raza medie de actiune, Tomahawk", a afirmat viceministrul de externe rus, citat de TASS.

Totodata, Riabkov a denuntat planurile NATO de a desfasura forte multinationale in Polonia si in tarile baltice - in apropiere de frontierele ruse -, apreciind ca aceasta va constitui o incalcare a Actului fondator privind relatiile Aliantei Nord-Atlantice cu Rusia.

"Stim ca SUA intentioneaza sa desfasoare forte suplimentare in Europa, in apropierea frontierelor ruse, prezentand aceasta ca pe o initiativa destinata sa duca la cresterea increderii aliatilor lor. In realitate, aceste planuri vor duce la o crestere a efectivelor NATO la granitele noastre, chiar daca ni se spune ca ele nu incalca prevederile Actului fondator Rusia-NATO", a afirmat Riabkov.

In acest context, ministrul rus a indicat ca desi efectivele ale Aliantei vor stationa prin rotatie, tehnica militara va ramane pe loc. "Prin urmare, prevederile Actului de a se abtine de la dislocarea de echipamente militare substantiale vor fi incalcate", a subliniat el, referindu-se la Actul fondator NATO-Rusia din 1997, care interzice "stationarea suplimentara permanenta a unor forte militare substantiale" in estul Europei.

serghei riabkov presedintia baza militara nato rusia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1125 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006096 (s)