News Flash:

Romanii din strainatate, BATJOCORITI in ziua votului. Au fost cozi de sute de metri la Londra, Paris si in alte mari orase europene. Multi romani nu au mai votat

3 Noiembrie 2014
1278 Vizualizari | 0 Comentarii
Peste 1.000 romani care nu au putut vota la cele trei sectii de vot de la Londra au protestat, dupa inchiderea urnelor, in fata ambasadei si a sediului ICR, sub supravegherea fortelor de politie. Cateva zeci de alegatori au intrat cu forta, duminica seara, cu foarte putin timp inainte de inchiderea urnelor, in Ambasada din Paris pentru a putea vota, in conditiile in care, potrivit legii, dupa ora 21.00 (ora Frantei), votul este permis persoanelor aflate in incinta sectiei de votare.
Peste 1.000 de romani nu au putut vota la Londra si au protestat in fata ambasadei
Peste 1.000 romani care nu au putut vota la cele trei sectii de vot de la Londra au protestat, dupa inchiderea urnelor, in fata ambasadei si a sediului ICR, sub supravegherea fortelor de politie.
O romanca de la Londra, care a votat la Ambasada, chiar inainte de inchiderea sectiei, povesteste ca au ramas aproximativ 1.000 de oameni care nu au putut vota. Acestia au ramas sa protesteze in strada, strigand: "Deschideti usile, vrem sa votam", "Vot plagiat", "Vot furat", "Jos Ponta", "Suntem uniti", "Romania, Romania". Protestatarii cer demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean.
La fata locului, au sosit masini de politie si 10 - 12 agenti. In jur de 500 de persoane protesteaza, la ora difuzarii acestei stiri, la Ambasada Romaniei de la Londra.
Un alt roman a precizat ca in zona au venit si elicoptere ale politiei pentru a supraveghea situatia.
El a povestit ca romanii au cerut presedintelui sectiei de vot de la Ambasada prelungirea programului de vot, dar nu li s-a dat un raspuns.
In plus, portile ambasadei s-au inchis cu 10 minute inainte de ora locala 21:00 (23:00, ora Romaniei).
"Nu ajunge ca am fost exilati, acum ni se mai arunci si o flegma in fata", a precizat acesta.
Ambasadorul Romaniei la Londra: Sunt birouri electorale care au functionat cu 4 sau 5 oameni, cozile erau de sute de persoane
Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, a afirmat ca votul a fost ingreunat in Marea Britanie intrucat in birourile electorale ar fi trebuit sa fie sapte membri, insa au existat situatii in care s-au prezentat doar patru sau cinci persoane, iar la cozi asteptau ”sute sau o mie de persoane”.
Ion Jinga a afirmat ca in Marea Britanie au fost organizate 11 sectii de votare, dintre care trei la Londra.
”In 2009, si la alegerile pentru Parlamentul European, si la referendumul din 2012 au fost cate opt sectii, acum le-am suplimentat la 11. La Londra existau doua sectii de votare, acum am facut trei sectii”, a spus Jinga.
El a precizat ca Ambasada Romaniei din Marea Britanie nu are responsabilitati privind derularea operatiunilor de votare in interiorul sectiilor, aceste atributii revenind birourilor electorale.
”In aceste birouri electorale, ambasada are cate un reprezentant, restul pana la sapte sau cati sunt, sunt reprezentanti desemnati de la Bucuresti de partide politice, de alte asociatii. Avem situatii in care desi s-a comunicat o lista cu sapte membri s-au prezentat patru, in momentul in care ai patru, adica jumatate sau ceva mai mult de jumatate din numarul membrilor initial comunicati, evident ca si procesul merge mai incet. S-a solicitat de catre birourile electorale din sectiile de votare la Bucuresti, la BEC, aprobarea ca oamenii care nu s-au prezentat ca membri ai birourilor sa fie inlocuiti, sa fie eventual oameni din cadrul ambasadei sau alti voluntari. Raspunsul a fost ca nu se poate face acest lucru, deci sunt birouri care au functionat cu patru sau cinci oameni, in conditiile in care cozile afara erau de sute sau o mie de persoane”, a declarat Jinga.
El a mai spus ca s-a cerut si telefonic, si in scris prelungirea procesului de votare, insa raspunsul, primit telefonic, a fost ca legea nu permite acest lucru.
Conform sursei citate, ambasada si ambasadorul nu au responsabilitati cu privire la ce se intampla intr-o sectie de votare. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1289 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009866 (s)