News Flash:

Romanii din diaspora vor cere dizolvarea Parlamentului, daca nu se aproba votul prin corespondenta

13 August 2015
1038 Vizualizari | 0 Comentarii
vot
Reprezentantii romanilor din Italia si Spania, prezenti la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), spun ca sunt pregatiti sa ceara presedintelui Klaus Johannis dizolvarea Parlamentului, daca nu se vor aproba votul prin corespondenta si votul electronic.
Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE), a afirmat, vineri seara, ca romanii din diaspora sunt pregatiti sa faca presiuni asupra autoritatilor din Romania, pentru a avea vot prin corespondenta si vot electronic, transmite corespondentul MEDIAFAX.
”Am inteles ca va exista o sesiune extraordinara peste putin timp. Daca in perioada asta nu se va vota votul prin corespondenta si votul electronic, nu mai este posibil. De aceea, sunt pregatit sa ii cer presedintelui Romaniei dizolvarea Parlamentului, care nu a fost capabil sa creeze o lege pentru romanii din diaspora, in timp ce (parlamentarii - n.r.) au fost capabili si au avut timp sa isi creeze legi pentru a-si mari salariile si pentru a-si crea pensii pentru ei”, a declarat Daniel Tecu.
Presedintele FADERE s-a aratat ”optimist”, cu toate ca ”din ce in ce mai multi factori de decizie, parlamentari si voci de mai sus”, i-au spus ca nu ar mai fi timp pentru asa ceva.
De asemenea, el a sustinut ca la alegerile din 2016 numarul romanilor care se vor prezenta la urne va fi mai mic decat la scrutinul pentru alegerile prezindetiale de anul trecut.
”Atunci a fost o anumita emotie si mai vreau sa mai spun ceva, eu cred ca romanii votau mai putini la alegerile presedintelui daca nu se crea acea emotie din lipsa sectiilor de vot. Acum avem o lege care deja a iesit, speram sa avem sectii de vot suficiente. Dar chiar daca vor fi sectii suficiente, sunt persoane care locuiesc in zone foarte departate de sectiile de vot si e nevoie de o forma de vot care sa poata inlesni si votul lor”, a explicat Daniel Tecu.
La randul sau, Eugen Terteleac, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia, considera ca la alegerile de anul viitor vor vota multi romani din diaspora, pentru ca a fost extinsa posibilitatea de infiintare a sectiilor de votare.
”Este de ajuns sa prezinti o lista cu o suta de persoane si statul roman este obligat sa infiinteze sectii de votare. Preconizez ca in Italia putem sa avem o mie de sectii de votare, pentru ca poate sa fie si va fi un exemplu important pentru clasa politica italieneasca, care va descoperi ca romanii sunt activi politic si se implica. Vom face tot posibilul sa mobilizam comunitatile noastre de romani sa obtinem sectii de votare in toate satele, orasele unde comunitatile de romani sunt puternice”, a spus Eugen Terteleac.
Desi este ”increzator ca speranta moare ultima”, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia se asteapta la ”o tradare” din partea parlamentarilor care reprezinta diaspora.
”Vazand ce s-a intamplat in ultima perioada in Parlamentul Romaniei in ceea ce ne priveste, ma astept la o alta tradare la fel de mare cum a fost aceea cand nu a fost acceptata marirea numarului de parlamentari. Parlamentari care reprezinta diaspora au fost in sala si nu au votat aceasta lege. A lipsit doar un singur vot si acei parlamentari au stat cu mainile in buzunar”, a spus Terteleac.
Reprezentantii romanilor din Italia si Spania au acuzat partidele politice romanesti ca au ”macinat” diaspora, ca dezbina comunitatile romanesti pentru a le obtine voturile si ca dupa ce ajung la guvernare ”isi scurg” banii destinati romanilor, uitand de promisiunile pe care le-au facut.
”Diaspora este macinata de partidele din Romania, care vin si dezbina comunitatile romanesti. Politicienii si partidele politice din Romania au interes in diaspora doar cand se apropie alegerile. Ne viziteaza, ne cer votul, dupa care se intorc si uita de problemele noastre. Este adevarat ca, dupa ce ajung la guvernare, pentru ca sa poata folosi banii din Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni sau altor institutii, isi creaza asociatii, pe perioada in care ei guverneaza, ca sa poata folosi banii. Ca nu au interesul sa finanteze asociatii care sunt acolo de ani de zile, care fac proiecte serioase si sanatoase, ci au interesul sa-si creeze asociatii prin care sa isi scurga banii de la institutia pe care o conduc”, a mai spus presedintele FADERE, Daniel Tecu.
Si Eugen Terteleac a povestit ca situatia este identica si in Italia, unde clasa politica romaneasca este „cel mai puternic implicata in dezbinarea comunitatilor romanesti”, in loc sa protejeze interesele romanilor si „sa lupte” pentru drepturile acestora. Mediafax.ro

daniel tecu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1170 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006490 (s)