News Flash:

Romania ascunde trei locuri de o frumusete ireala, mai putin cunoscute de oameni, dar unice in lume! Turistii straini aleg sa vina in tara noastra pentru aceste locuri!

22 Septembrie 2017
2222 Vizualizari | 0 Comentarii
locuri
Tara noastra ascunde multe locuri de o frumusete ireala, care par desprise din povesti si sunt putin cunoscute. Turistii straini aleg sa vina in Romania pentru ca peisajele ii incanta de fiecare data, iar oamenii sunt foarte primitori si calzi. Iata 3 locuri din Romania pe care poate ca nu le-ai vizitat, dar trebuie neaparat sa o faci:
Podul lui Dumnezeu
Podul lui Dumnezeu (Podul Natural de la Ponoarele) este unicul pasaj natural rutier functional la nivel national, traversat de DJ 670 Baia de Arama-Drobeta Turnu-Severin, fiind un vestigiu al Pesterii Podului ce a rezultat prin surparea tavanului acesteia. Este cel mai mare pod natural al tarii si al doilea ca marime din Europa (30 m lungime, 13 m latime, 22 m inaltime si 9 m grosime), dar singurul din lume deschis traficului rutier (inclusiv de mare tonaj). Ca alcatuire petrografica prezinta o structura masiva de calcare stratificate in bancuri de 1-2 metri, arcada din aval aflandu-se intr-o stare de conservare mult mai buna decat cea din amonte.
Legende:
Din batrani se povesteste ca, aici locuia Dracul, oamenii rugandu-se lui Dumnezeu sa-i scape de el. Atunci, Dumezeu, a lovit cu palma in tavanul pesterii, unde locuia Diavolul, care s-a prabusit peste intrare. Dar Dracul a scapat, iesind pe cealalta gura a pesterii si s-a agatat cu ghearele de varful Dealul Pesterii.Dracu s-ar fi urcat apoi pe o stanca, ce-i poarta numele: Stanca Dracului.
Alta legenda spune ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfantul Nicodim sa treaca prin Tismana dupa ce oamenii l-au alungat din comuna, punandu-i in traista o gaina cu gatul taiat, o paine si un cutit, acuzandu-l de furt. Pe la anul 1370, calugarul era in cautarea unei cascade care i s-a aratat in vis si deasupra careia trebuia sa construiasca o manastire.Din Ponoarele, a plecat la Tismana, unde a ridicat manastirea (Manastirea Tismana). Inainte de a pleca, el a blestemat apa de la Ponoarele, sa fie fara pesti si sa o inghita pamantul. Si chiar asa s-a intamplat, pentru ca pe cursul ei s-au construit 8 mori,iar in ea nu traieste nici un peste.
  • O altă legendă spune că podul a fost construit de Hercule.

c65c66c67

 

Gradina Zmeilor

Grădina Zmeilor (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic și peisagistic), situată în județul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Bălan.

Rezervația naturală Grădina Zmeilor a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate) și se întinde pe o suprafață de 3 hectare.

Arealul „Grădina Zmeilor” prezintă o zonă naturală (din Podișul Someșan, subunitate geomorfologică a Depresiunii colinare transilvane), ce cuprinde un ansamblu neregulat de stânci (Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul), cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”.


Formațiunile geologice (atribuite perioadei holocenului) alcătuite din gresii (de culoare cenușiu-gălbuie) cu intercalații de microconglomerate, s-au format prin acțiunile repetate ale aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură), apei (spălare, șiroire) și a proceselor gravitaționale (prăbușiri, surpări) desfășurate de-a lungul timpului.

 

c68c69c70

Lacul cu vartej

Lacul de acumulare Vida este un lac artificial realizat pe Râul Holod (Vida) print-un baraj de anrocamente de 10 m. înălțime.]

Barajul Vida este un baraj de anrocamente de 10 m înălțime, cu o lungime la coronament de 70 m. Pentru evacuarea debitelor maxime, barajul a fost prevăzut cu un deversor tip pâlnie. Barajul a fost terminat în anul 1967.

Pe locul actual al barajului înainte de 1967 se afla cea mai veche moară din satul Luncasprie, numită moara lui Lioliu. Pe acest loc se aflau doar două case, a morarului și fiului acestuia.

Din locul acesta se putea ajunge pe o potecă îngustă în satul Răcaș, sat aflat foarte sus între dealuri.


Lacul de acumulare are un volum de 0,4 milioane m3 și o suprafață de 6 ha. O curiozitate turistica a acestui lac o reprezinta palnia de deversare, cu rolul de a normaliza debitul cand sunt precipitatii abundente in zona.

 

c71c72


tara noastra frumusete turistii europa gradina zmeilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1297 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005033 (s)