News Flash:

Romania a trecut la ora de vara. Cum ne afecteaza organismul aceasta schimbare

29 Martie 2015
1186 Vizualizari | 0 Comentarii
Noaptea trecuta s-a dat ora inainte, astfel ca ora 3 a devenit ora 4. Altfel spus, am trecut la ora de vara, asa cum se intampla in fiecare an in ultima duminica din luna martie. 
Astfel, duminica 29 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurta zi din an. Perturbarile produse de schimbarea orei pot afecta sanatatea.
Ora se schimba in 2015 pe 29 martie, trecerea de la ora de iarna la cea de vara facandu-se intotdeauna in ultima duminica din luna martie. Ceasul se da inainte, astfel ora trei dimineata devine ora patru, iar ziua aceea are doar 23 de ore.
"Ratiunile pentru schimbarea de la ora de vara la ora de iarna si vice versa nu sunt calendaristice cum e la optiunea de an bisect, ci ratiunile sunt medicale. Trecerea de la ora de vara la ora de iarna e de fapt un revers de la momentul la care se avanseaza orarul cu o ora. Practic, suntem tot la ora atomica, primavara. Ideea de a intarzia calendarul cu o ora pe perioada iernii se numeste "day light saving time", un timp de economisire a luminii pe zi, de exploatare la maxim a luminii naturale care pe perioada iernii este in cantitate mai mica. Pe masura ce avansezi si trece echinoctiul de primavara, la o saptamana de echinoctiu se trece la ora normala, in care practic incepe sa coincida din ce in ce mai mult rasaritul soarelui cu ora calendaristica. In primul rand, se calibreaza din ce in ce mai mult bioritmul natural al omului cu ritmul astral, zi-noapte, ceea ce e de bine. Si avantajul este ca, strict din perspectiva neurofiziologica, ai timpul de somn suprapus peste timpul de noapte si mai putin peste timpul de zi, ceea ce e in avantajul creierului", a declarat, pentru RomaniaTV.net, Gabriel Diaconu, medic psihiatru.
Cum ne afecteaza schimbarea orei sanatatea
Perturbarile produse de schimbarea orei ar putea fi insa si nefaste pentru sanatate si pot tulbura nu doar somnul, ci pofta de mancare, capacitatea de munca, concentrarea si starile de dispozitie, sustin specialistii. Cu toate acestea, psihiatrul Gabriel Diaconu este de parere ca schimbarea orei poate fi "un lucru bun", iar cei care ar putea fi afectati de schimbarea fusului orar sunt doar cateva "categorii de oameni vulnerabili".
"In momentul in care se schimba ceasul cu o ora inainte este pe undeva un lucru bun. De ce il resimt oamenii? Din cauza deprivarii relative de somn. Pentru majoritatea oamenilor, faptul ca se muta cu o ora inainte sau cu o ora dupa pe fusul orar, nu inseamna nimic, dar sunt categorii de oameni vulnerabili pentru care schimbarea fusului orar plus unu sau mai bine zis, minus unu, ii tulbura, in sensul in care genereaza in mod paradoxal insomnia. Pentru ca ei nu-si mai fac somnul, nivelul lor de hormoni, de stres creste, metabolismul insulinelor se deterioreaza putin si ei nu mai adorm noaptea. Si in perioada asta, primavara, ai decompensari sezoniere a mai multor tulburari pshiatrice, printre care tulburarile afective sunt principale. Cei care sufera (din pricina schimbarii de ora n.r.) au diverse forme de tulburare bipolara light (tulburare bipolara usoara) si care au oricum in antecedente perioade spontane de 3, 4 zile succesive in care nu au dormit destul, au dormit putin si nu au avut nevoie suplimentara de somn sau perioade mai lungi de o saptamana in care au dormit mai mult si nu s-au odihnit, fara alt motiv. Diagnosticul de tulburare bipolara light nu trebuie sa sperie pe nimeni. In zona asta usor disfunctionala de tip bipolar sunt oameni care e posibil sa faca insomnie, paradoxala prin pricina trecerii la ora de vara. Culmea e ca pentru ei, tot fototerapia este o solutie", a declarat medicul Gabriel Diaconu.
Alte studii realizate in acest sens au scos insa in evidenta motivele pentru care trecerea la ora de vara este o actiune inutila si ne influenteaza in mod negativ sanatatea:
1. Iti da peste cap toata rutina zilnica care te ajuta sa fii mai organizat.
2. Ne perturba ceasul biologic. Se pare ca organismul uman nu se poate adapta acestei treceri la ora de vara si ne influenteaza ceasul biologic, potrivit unui studiu semnalat in publicatia Current Biology. Acest efect este mai accentuat in cazul persoanelor care obisnuiesc sa se trezeasca foarte devreme dimineata, avertizeaza specialistii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen.
3. Creste riscul de infarct cu 10%. Trecerea la ora de vara ne afecteaza sanatatea inimii. Potrivit unui studiu aparut in publicatia New England Journal of Medicine si realizat de specialistii de la Institutul Karolinska din Suedia, aceasta schimbare creste riscul de infarct miocardic, in special in saptamana de dupa schimbarea orei.
4. Creste rata sinuciderilor la barbati. Un studiu australian aparut in 2008, publicatia Sleep and Biological Rhythms a descoperit ca riscul barbatilor de a se sinucide la cateva saptamani dupa trecerea la ora de vara este mai mare decat in restul anului.
5. Creste nivelul de stres si cauzeaza tulburari de somn. Intr-un studiu publicat in revista Science, cercetatorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. Louis au descoperit o legatura intre lipsa de somn si sanatatea mentala. De aici, cercetarile au continuat si au scos la iveala cresterea nivelului de stres in conditiile in care pierzi o ora de somn, continuand cu dificultatile de concentrare si invatare cu care ne confruntam la serviciu/scoala.

De unde a pornit ideea cu ora de vara?
Ideea orei de vara apartine celebrului om de stiinta Benjamin Franklin. In anul 1784 a scris un eseu numit "An Economical Project" in care a emis cateva idei pentru economisirea uleiului folosit la lampile de iluminat. 
Pe cand se afla la Paris, acesta s-a ocupat de modul in care lamplile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau acestea. Intr-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6:00 surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. La inceput a crezut ca sunt lampile cu ulei ce se instalau pe strazile Parisului. Dar, a observat ca Soarele tocmai rasarea la orizont.
Apoi, in anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluata de catre William Willett, un constructor britanic care a propus sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie. 
In 1908, prima tentativa de a introduce aceasta regula s-a facut in Marea Britanie, insa a fost intampinata negativ. Prima tara care a adoptat ora de vara a fost Germania, pe 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. In tara noastra ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932.
Pana acum, 70 de tari au introdus ora de vara. Doar tarile din zona tropicala, Japonia si China se numara printre cele care nu au adoptat ora de vara.

afecta sanatatea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1135 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004735 (s)