News Flash:

Relu Fenechiu, tot mai aproape de inchisoare

17 Ianuarie 2014
1319 Vizualizari | 0 Comentarii
fenechiu
Judecatorii ICCJ au respins, joi, cererile apararii lui Relu Fenechiu privind efectuarea unor noi expertize în dosarul Transformatorul, însa i-au permis acestuia sa depuna o expertiza extrajudiciara facuta la cererea sa, procesul urmând sa continue, cu pledoariile finale, în 27 ianuarie.
Completul de cinci judecatori care dezbate în faza recursului dosarul Transformatorul a respins, joi, aproape toate probele solicitate de avocatii inculpatilor.
Lui Relu Fenechiu i-a fost admisa, în schimb, depunerea unei expertize extrajudiciare facute de la cererea acestuia.
Astfel, instanta a respins ca inadmisibila exceptia nelegalitatii raportului facut de Garda Financiara Cluj în 21 iunie 2010, a admis în parte proba cu înscrisuri facuta de Relu Fenechiu, respectiv expertiza extrajudiciara contabila din 21 noiembrie 2013 întocmita de expertul contabil Alexandru Tugui si opiniile expertilor Alexandru Tugui, specialist expert contabil, si Iosif Gulacsi, specialist în energetica, si a admis proba cu înscrisuri în circumstantiere facuta de Relu si Lucian Fenechiu, Mihai Bogdan Damian, Ioan Turbatu, Ion Marghidan si Petru Andronache.
În continuare, judecatorii au respins ca nefiind utila cauzei proba testimoniala ceruta de toti cei din dosar si, de asemenea, a respins ca nefiind utile si concludente probele privind efectuarea expertizelor financiar-contabile si tehnica de specialitate (energetica) cerute de toti cei din dosar.
Totodata, instanta a respins, în aceeasi maniera, efectuarea unei expertize evaluatorii si a expertizei sistemului informatic de înregistrare cerute de Petru Andronache.
Instanta a stabilit ca dezbaterile sa fie reluate în 27 ianuarie, când, potrivit normelor penale aflate în vigoare, instanta ar trebui sa asculte pledoariile finale în acest caz.
În 12 iulie 2013, Relu Fenechiu, atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanta suprema, în dosarul "Transformatorul", la cinci ani de închisoare cu executare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în forma calificata.
La aceeasi pedeapsa au fost condamnati fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian.
Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002-2004, si Ion Marghidan, director general al Sucursalei de Întretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2004-2005, au fost condamnati la câte sase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în forma calificata.
Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsa de sapte ani de închisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în forma calificata.
Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sa plateasca, în solidar, 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale catre SISEE Moldova. Potrivit deciziei instantei, pentru Ioan Turbatu, limita raspunderii civile solidare este de 3.343.838,04 lei, iar pentru Ion Marghidan, de 3.063.138,40 (2.091.753,40 + 971.385) lei.
Decizia a fost atacata cu recurs la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.
În urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din functia de ministru al Transporturilor.
Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecata de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vândut transformatoare si întrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Întretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.
Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian, asociat unic si administrator la SC Euro Plus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA, au fost acuzati de complicitate la abuz în serviciu în forma calificata si continuata si complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.
Procurorii anticoruptie i-au trimis în judecata si pe Ioan Turbatu, pentru abuz în serviciu în forma calificata si continuata, Ion Marghidan si Petru Andronache, ambii pentru abuz în serviciu în forma calificata si continuata si abuz în serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, în forma continuata.
Potrivit DNA, pe lânga achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, în perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat si achizitii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL - fara sa respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, în conditii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si întreruptoare uzate si vechi, fabricate în anii 1970 - 1980.
Totodata, procurorii au aratat ca 99,98 la suta dintre produsele respective au ramas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.
Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) si reprezinta valoarea echipamentelor necorespunzatoare achizitionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 - 2005, fiecare act material însemnând o achizitie publica efectuata de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL si SC Tehnorom SRL.
Filiala de Întretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv" SA - SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civila în aceasta cauza, pentru suma reprezentând valoarea prejudiciului. Mediafax.ro

judecatorii iccj relu fenechiu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2205 (s) | 32 queries | Mysql time :0.113290 (s)