News Flash:

Recunoasterea casatoriilor homosexuale, ceruta in fata CCR pe baza jurisprudentei CEDO

20 Iulie 2016
1070 Vizualizari | 0 Comentarii
lesbe
Exceptia de necosntitutionalitate prin care un cuplu gay casatorit in Belgia cere recunoasterea uniuii si in Romania a fost dezbatuta miercuri la Curtea Constitutionala, argumentele principale fiind recunoasterea dreptului fundamental la viata privata, presedintele CNCD pledand in favoarea cuplului.
Autorii exceptiei de neconstitutionalitate au contestat articolul 277 alin. 2 si 4 din Codul Civil, care se refera la interzicerea recunoasterii pe teritoriul Romaniei a casatoriilor intre persoane de acelasi sex incheiate in afara granitelor, respectiv la libera circulatie in cadrul Uniunii Europene.
In pledoaria sa in fata judecatorilor, avocata cuplului de gay, Iustina Ionescu, a adus o serie de argumente din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care, in opinia sa ”detaliaza felul in care dreptul la viata privata si familie si dreptul de a nu fi discriminat, incluse si in Constitutia Romaniei, ar trebui sa fie interpretate si aplicate de toate statele membre ale Consiliului Europei, iar Constitutia Romaniei este clara: apara si protejeaza drepturile la viata privata si de familie in mod egal pentru toti cetatenii tarii”.
Iustina Ionescu a mai spus in fata CCR ca faptul ca statul roman nu recunoaste casatoria clientilor sai, incheiata in 2010 in Belgia, e ca si cum ”relatia lor de 14 ani nu exista” pentru ca cei doi ”nu se pot inregistra pe teritoriul Romaniei sub nicio forma juridica”. ”Doar sase state din cele 28 ale Uniunii Europene interzic explicit prin Constitutie casatoriile homosexuale”, a mai adaugat avocata, precizand ca tara noastra nu se numara printre acestea si ca, prin urmare, ”in contextul romanesc se incearca restrangerea abuziva a casatoriei”.
Avocata a invocat articolele 4, 16, 20 si 26 din Constitutia Romania care, in opinia sa, ar fi incalcate prin faptul ca statul roman nu recunoaste casatoriile homosexuale. Prevederile constitutionale invocate privesc egalitatea intre cetateni, egalitatea in drepturi, respectarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si viata intima, familiala si privata.
In cadrul sedintei a luat cuvantul si Adrian Coman, unul dintre cei doi membri ai cuplului homosexual, care a spus ca are ”mare incredere in Justitie, ca traieste intr-o tara in care exista aceasta incredere, in care drepturile omului sunt respectate si ca va respecta decizia Curtii indiferent care va fi aceea”.
Una dintre partile citate a fost si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) care, prin presedintele Csaba Asztalos, a sustinut recunoasterea casatoriilor intre persoane de acelasi sex pe teritoriul Romaniei. ”Apreciem ca actuala legislatie ingradeste dreptul la demnitate umana, viata intima si de familie a persoanelor din minoritatea sexuala pentru ca, interzicand casatoriile intre persoane de acelasi sex si nerecunoasterea acestor casatorii, respectiv a perteneriatelor civile, ii asaza in afara societatii”, a spus Csaba.
El a invocat si jurisprudenta CEDO ”care spune ca statele membre trebuie sa adopte legislatii care sa protejeze drepturile civile ale persoanelor care fac parte din minoritatea sexuala, respectiv sunt un cuplu in sensul intim al cuvantului”. Csaba a mai spus ca persoanele care fac parte din minoritatile sexuale sunt in top trei cele mai exlcuse categorii din scocietate, alaturi de persoanele cu dizabilitati mentale si cele infectate cu HIV / SIDA.
”Exista o mare manipulare in societate in legatura cu acest subiect tabu, manipulare facuta de cei care doresc sa-si construiasca imagine sau popularitate sau sa obtina anumite pozitii pentru ca vorbim despre recunoasterea unor drepturi elementare cum ar fi dreptul la mostenire, dreptul de a se folosi de asigurarea celuilalt, dreptul de a avea un acord asupra unei interventii chirurgicale, de a lua credit impreuna”, a mai spuspresedintele CNCD.
O pozitie pentru apararea statu-quo-ului a fost sustinuta de un reprezentant al Ministerului public, care a spus ca dreptul de libera circulatie este garantat de Constitutie, iar faptul ca un stat nu recunoaste anumite institutii juridice (cu referire la casatoriile homosexuale, n.r.) reprezinta diversitatea sistemelor juridice. De asemenea, reprezentantul Ministerului Public a mai spus ca trebuie respectat un echilibru intre viata privata si protejarea intereselor celorlalte persoane.
La finalul sedintei, celalalt membru al cuplului de homosexuali prezent la CCR, americanul Hamilton Robert Clabourn, a declarat ca isi doreste sa locuiasca in Romania daca judecatorii le vor admite cererea. ”Viata mea in Romania o vad plina de optimism, de bucurie, inconjurata de oameni frumosi, prietenosi intr-o tara frumoasa. Iubesc Romania”, a spus el.
Curtea a ramas in pronuntare.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2256 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005411 (s)