News Flash:

Putin si Porosenko au discutat toata noaptea de miercuri spre joi la Minsk

12 Februarie 2015
1411 Vizualizari | 1 Comentarii
putin
Presedintii ucrainean Petro Porosenko si rus Vladimir Putin au incercat toata noaptea de miercuri spre joi sa ajunga la un acord de pace, in cadrul summitului formatului Normandia care a inceput miercuri seara in capitala belarusa Minsk, relateaza BBC News online.
Putine detalii au aparut de la negocieri, insa consilierul prezidential ucrainean Valeri Ciali a scris pe pagina de Facebook, cu cateva ore inainte de incheierea intalnirii, ca cei doi sefi de stat au dus un adevarat razboi al nervilor.

Inainte de inceperea negocierilor, Porosenko a subliniat ca obtinerea unui armistitiu este esentiala.
Potrivit ONU, peste 5.400 de persoane au fost ucise de la inceputul conflictului armat intre fortele guvernamentale ucrainene si rebelii prorusi in regiunea Donbas din estul Ucrainei. In perioada 31 decembrie-5 februarie, in zone locuite au fost ucisi 263 de civili.
Cancelarul german Angel Merkel si presedintele francez Francois Hollande conduc initiativa de pace de la Minsk.
O strangere de mana rece a avut loc intre Putin si Porosenko inainte de intalnire.
Rusia este acuzata de Occident ca sustine cu armament si oameni insurgentii prorusi, ceea ce Moscova dezminte.
Negocierile se concentreaza asupra obtinerii unui armistitiu, retragerii armamentului angajat in confruntari si crearea unei zone demilitarizate pe linia frontului.
Pe teren, atat in Donetk, cat si in Lugansk, au avut loc noi atacuri miercuri. Bombardamente intensive au avut loc in orasul Lugansk, aflat sub controlul rebelilor. O baza militara rebela din sud-estul orasului a fost tinta atacului, potrivit unui reporter independent. Cel putin o persoana a fost ucisa intr-un bombardament asupra unui spital din Donetk, crescand bilantul zilei la sase morti.
De asemenea, forte rebele de langa localitatea strategica Debalteve au bombardat fortele guvernamentale cu obuze, la o zi dupa ce Guvernul de la Kiev a anuntat ca 19 militari ucraineni au fost ucisi in zona.
In timp ce Guvernul ucrainean cauta sa o linie de demarcatie pe baza situatiei de la inceputul lui septembrie, cand s-a incheiat armistitiul de la Minsk, rebelii vor ca noua intelegere sa reflecte cuceririle teritoiale pe care le-au facut in ultimele saptamani.
Imaginile de la negocieri spun extrem de multe, comenteaza corespondentul BBC la Minsk. Porosenko si Putin abia se privesc in momentul in care dau mana. In fotografia de familie de la summit nu zambeste nimeni, iar intr-o imagine din timpul negocierilor, Putin a fost surprins rupand un pix in doua.
Rezultatul la care se va ajunge consta in ceea ce este dispus Porosenko sa accepte drept compromis si ceea ce este dispus Putin sa ofere, noteaza corespondentul BBC. In linii mari, Ucraina - sustinuta de Occident - vrea refacerea integritatii teritoriale, inclusiv preluarea controlului asupra frontierei cu Rusia, dar separatistii - sustinuti de Rusia - vor sa pastreze teritoriul asupra caruia detin controlul in prezent.
Cel mai bun rezultat la care se poate ajunge, potrivit unor analisti, este un conflict inghetat.
Porosenko a declarat anterior ca situatia risca "sa scape de sub control" daca partile nu ajung la un armistitiu care sa calmeze situatia si a amenintat ca Kievul este pregatit sa introduca legea martiala, subliniind ca summitul de la Minsk este una dintre ultimele sanse pentru un armistitiu neconditionat si retragerea armamentului greu.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avertizat, la randul sau, ca frontiera nepazita a Ucrainei cu Rusia sa nu fie transformata intr-o problema.
Presedintele american Barack Obama a refuzat sa excluda furnizarea de "armament defensiv letal" Kievului in cazul in care diplomatia esueaza, dar Moscova apreciaza ca acest lucru ar inrautati situatia.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1230 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006849 (s)