News Flash:

Prognoza meteo pana pe 10 ianuarie pentru fiecare regiune a tarii

31 Decembrie 2015
1635 Vizualizari | 1 Comentarii
ninsoare bucuresti
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor pentru intervalul 30 decembrie 2015 - 10 ianuarie 2016, care vizeaza toate regiunile tarii: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum si zona montana.
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
ESTIMAREA ANM PENTRU INTERVALUL 30 DECEMBRIE - 10 IANUARIE
BANAT
Vremea va intra intr-un proces de racire si va deveni mai rece decat in mod normal in perioada 31 decembrie - 3 ianuarie, cand se vor inregistra, in medie regionala, temperaturi maxime cuprinse intre -2 si 0 grade si minime intre -8 si -6 grade Celsius. Incepand din data de 4 ianuarie, valorile termice vor creste usor si se vor apropia de cele normale, cu o medie regionala de 1...3 grade pe timpul zilelor si -4...-2 grade in cursul noptilor.
In 30 decembrie, pe spatii mici se vor semnala precipitatii slabe, mai ales sub forma de lapovita si ninsoare, urmand ca, dupa data de 3 ianuarie, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor sa fie din nou ridicata. 
 
CRISANA
In primele zile ale intervalului vremea va intra intr-un proces de racire si va deveni mai rece decat in mod normal. In perioada 31 decembrie – 3 ianuarie se vor inregistra in medie temperaturi maxime cuprinse intre -4 si -2 grade si minime in jurul valorii de -10 grade
Celsius. Incepand din data de 4 ianuarie, valorile termice vor creste usor si se vor apropia de cele normale, cu o medie regionala de 0...2 grade pe timpul zilelor si -4...-3 grade in cursul noptilor.
Incepand cu data de 3 ianuarie, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, in general slabe cantitativ, va fi in crestere. 
 
TRANSILVANIA
In perioada 30 decembrie – 3 ianuarie vremea va deveni deosebit de rece, geroasa pe timpul noptilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, in medie regionala, intre -6 si -4 grade, iar cele minime se vor situa in jurul a -14 grade Celsius. Incepand din data de 4 ianuarie valorile termice, atat cele diurne, cat si cele nocturne, vor creste spre o medie regionala de -1...0 grade, respectiv -6...-4 grade.
In 30 decembrie, local se vor semnala precipitatii slabe, mai ales sub forma de lapovita si ninsoare, urmand ca, dupa data de 4 ianuarie, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, in general slabe cantitativ, sa fie din nou ridicata. 
 
MARAMURES
In perioada 30 decembrie – 3 ianuarie va deveni deosebit de rece, geroasa pe timpul noptilor. Vor fi temperaturi maxime cuprinse, in medie regionala, intre -4 si -2 grade si minime in jurul a -12 grade Celsius. Incepand din data de 4 ianuarie valorile termice, atat cele diurne, cat si cele nocturne vor creste spre o medie regionala de 0...1 grad, respectiv -5...-4 grade.
Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, in general slabe cantitativ, va fi in crestere incepand cu data de 4 ianuarie.
 
MOLDOVA
Din 30 decembrie regimul termic va marca o scadere accentuata, astfel incat se va ajunge la temperaturi maxime de -6...-5 grade si minime de -12...-10 grade, in medie. Dupa data de 4 ianuarie este posibila o incalzire treptata a vremii, spre valori in jurul mediilor multianuale, respectiv maxime in medie de -2....0 grade si minime in jurul a -6 grade Celsius.
Probabilitatea pentru precipitatii, predominant ninsori, va fi apoi in crestere dupa data de 4 ianuarie. 
 
DOBROGEA
Se va inregistra o scadere accentuata a temperaturilor, pana la valori de aproximativ -5 grade Celsius pe 1 si 2 ianuarie. Minimele nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, media acestora fiind in scadere, de la valori in jurul a 4 grade in primele doua zile, pana spre -9 grade pe 2 ianuarie. Din 4 ianuarie valorile termice vor fi in crestere, astfel ca media maximelor va ajunge la 2...4 grade, iar a celor minime spre -3....-2 grade, vremea devenind normala din punct de vedere termic.
Precipitatii slabe, ploi si lapovita se vor semnala in 30 decembrie, ulterior, pana spre finalul anului, va mai ninge in general slab, indeosebi in zona litorala. Dupa data de 4 ianuarie probabilitatea pentru precipitatii mixte va fi ridicata. 
 
MUNTENIA
Incepand din 30 decembrie racirea va fi treptata, dar semnificativa, astfel ca se va ajunge la valori maxime negative, cu o medie regionala de -5...-3 grade si la minime in jurul a -10 grade. In a doua saptamana de prognoza este estimata o crestere a valorilor de temperatura pana in jurul mediilor multianuale, respectiv maxime de 2...3 grade si minime de -5...-4 grade.
In prima saptamana precipitatiile vor fi slabe si pe arii restranse. Din 4 ianuarie, creste probabilitatea de aparitie a precipitatiilor mixte. 
OLTENIA
Incepand cu data de 30 decembrie se va produce o racire semnificativa, astfel ca, in perioada 31 decembrie – 03 ianuarie, valorile termice se vor situa sub normalul climatologic al perioadei, cu maxime de -4...-3 grade si minime de -11....-10 grade, in medie regionala. In a doua saptamana valorile termice vor fi in crestere, spre medii regionale ale temperaturilor maxime in jurul a 2 grade, iar a celor minime de -4....-3 grade.
Precipitatiile, in general slabe cantitativ, vor fi la inceput mixte, apoi predominant sub forma de ninsoare. Dupa data de 4 ianuarie probabilitatea pentru precipitatii mixte va fi ridicata.
LA MUNTE
Racirea va fi semnificativa in tot spatiul montan, iar vremea va deveni geroasa. In perioada 30 decembrie – 03 ianuarie, media valorilor maxime va fi de -12...-10 grade, iar a celor minime, in cele mai reci nopti, va cobori spre -20 grade. Pentru a doua saptamana de prognoza este estimata o crestere de temperatura, spre valori diurne, in medie, de -4...-3 grade si minime de aproximativ -8 grade.
In prima saptamana de prognoza, doar pe arii restranse vor fi ninsori slabe, cu precadere in Carpatii Orientali si Meridionali. Ulterior va creste probabilitatea pentru ninsori, indeosebi in jurul datei de 5 ianuarie.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1298 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006151 (s)