News Flash:

Problema bujorilor in obraji la copii. Ce trebuie sa stii despre dermatita atopica

17 Iulie 2015
1876 Vizualizari | 0 Comentarii
dermatita copii
Un copil imbujorat nu este neaparat un copil sanatosBujorii din obraji ar putea fi semnul celei mai frecvente afectiuni cutanate la nou-nascuti: dermatita atopica.

Dermatita atopica este o afectiune a pielii care se instaleaza pe un fond alergic. Ea apare cu preponderenta la nou-nascut si la sugar, dar se poate manifesta si la persoanele adulte. De altfel, dermatita atopica are trei forme, in functie de varsta: infantila, juvenila si a adultului. 

Cum o recunosti

Forma infantila a acestei boli, care afecteaza copiii pana la 2 ani, este cea mai severa forma a dermatitei atopice. Se manifesta prin aparitia unor pete rosii la nivelul obrajilor sau al pielii capului, cu sau fara vezicule, leziuni la ureche sau pe pielea din spatele urechii, mancarimi. Cei mai predispusi la aparitia dermatitei atopice sunt bebelusii blonzi cu ochi albastri, cu pielea uscata si cu cearcane accentuate. Un alt simptom al dermatitei atopice infantile il reprezinta fisurile de la nivelul pulpelor degetelor. 

O manifestare secundara a acestei boli este o alta afectiune, pitiriazis alba, care se traduce prin aparitia unor pete albe pe mainile copilului. Din cauza mancarimilor, bebelusul cu dermatita atopica este mereu agitat, nu poate sa doarma, plange. Dermatita atopica juvenila este frecventa in cazul copiilor cu varste intre 2 si 7 ani. Manifestarile sunt putin diferite fata de cele ale copilului mai mic. Astfel, petele, pruritul si leziunile apar doar la nivelul pliurilor pielii (in zona cotului, in spatele genunchilor etc.).

Odata cu inaintarea in varsta, neplacerile specifice dermatitei atopice sunt din ce in ce mai atenuate, in asa fel incat, la adulti, episoadele de eruptie pe piele sunt mai rare decat la copii. Dupa 18 ani, zonele pe care aceasta boala le afecteaza sunt mainile si picioarele, insa petele rosiatice pot aparea oriunde pe piele. Principalele semne ale dermatitei atopice la adulti sunt pielea uscata si hiperpigmentarea in ariile de flexie si in jurul ochilor.

De ce apare? 

Mostenirea genetica este principala cauza a dermatitei atopice. Daca unul dintre parinti are aceasta boala, exista o probabilitate de 50% ca si copilul sa o aiba, iar daca ambii parinti sufera de dermatita atopica, riscul creste pana la 80%. 

Genele conditioneaza o stare de hipersensibilitate, ceea ce inseamna ca dermatita atopica va fi declansata de anumiti factori alergeni: de mediu (polenul unor flori), alimentari (orez, ou, alune, lapte etc.), domestici (praful din casa, parul de pisica). 

Un copil din cinci are tendinta de atopie in Romania. Daca un parinte are dermatita atopica, exista o probabilitate de 50% ca si copilul sa o aiba. 

Ce sa faci daca ai un copil atopic

Singurul in masura sa diagnosticheze dermatita atopica si sa prescrie un tratament este medicul dermatolog. Specialistii recomanda, in primul rand, cateva masuri de igiena pentru prevenirea declansarii bolii sau pentru intarzierea puseelor: 

- monitorizeaza gradul de umiditate din camera copilului;

- evita sa-l imbraci cu haine din lana; 

- ai grija sa nu transpire prea mult; 

- nu ii face baie in apa prea fierbinte;

- pastreaza curatenia in camera copilului si aeriseste-o cate 20 de minute in fiecare dimineata; 

- evita pernele umplute cu pene si puf. 

Etapele unui puseu de dermatita atopica 

Puseurile acestei boli in cazul bebelusilor pot fi declansate de contactul cu un factor alergen, de o eruptie dentara sau de tulburari digestive.

Fiecare puseu se deruleaza in trei etape: 

1. Pielea devine rosie si se formeaza mici vezicule, insotite de mancarime. Pielea capata un aspect granulos; 

2. Veziculele se maresc, pruritul se accentueaza. Copilul se scarpina si sparge veziculele; 

3. Lichidul din vezicule formeaza o crusta care dispare in cateva zile. (sursa: adevarul.ro)

copil imbujorat copil sanatos bujorii obraji dermatita atopica
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1252 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004966 (s)