News Flash:

Primele reactii ale Brexitului in Romania

24 Iunie 2016
1159 Vizualizari | 0 Comentarii
klaus johanis
Presedintele Klaus Iohannis i-a chemat vineri, la ora 11.00, pe premierul Dacian Ciolos si pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu, dar si pe liderii partidelor politice la consultari pe tema consecintelor Brexit.
"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, i-a invitat vineri, 24 iunie a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni, pe Prim-ministrul Dacian Ciolos, pe Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si pe liderii partidelor politice pentru consultari pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii", informeaza Administratia Prezidentiala.
Marea Britanie va iesi din UE, dupa ce 51.9 la suta dintre cetatenii britanici au votat pentru iesirea tarii din Blocul Comunitar, potrivit rezultatelor finale, informeaza BBC News online. Partidul Sinn Fein a emis un comunicat in care cere organizarea unui referendum pentru consultarea populatiei din Irlanda de Nord in privinta unirii cu Republica Irlanda, ca o solutie pentru a ramane in UE.
La Bucuresti cursul a sarit la 4,55 lei/euro, iar tendinta este de crestere daca BNR nu va interveni.
Cursul valutar leu/euro de la Bucuresti a crescut cu aproape 1% imediat la deschiderea pietei, ca reactie la rezultatul votului din Marea Britanie, unde britanicii au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana.
La ora 9:08, cursul era cotat la Bucuresti la 4,55/4,5520, la un moment dat ajungandu-se si la 4,5650 lei/euro.
"E un punct de inflexiune. Implicatiile sunt nu numai economice, ci sI geopolitice. Regatul Unit este nu numai o economie mare, cu un centru financiar global, dar are un rol cheie in politica de securitate. Sa vedem ce va fi cu Regatul, daca va ramane unit", a spus Daniel Daianu,
In opinia lui, referendumul nu inseamna nici disparitia de pe harta economica a Marii Britanii si nici nu va insemna legaturile stranse ale UE rupte cu UE.
"Deja scotienii vor un nou referendum. Situatia acestui referendum in Regatul Unit trebuie judecat pentru a interpreta rezultatul sI dintr-o alta perspectiva. UK nu face parte din zona euro. Este o functionare nesatisfacatoare a institutiilor de ansamblu", a remarcat Daianu.
In ceea ce priveste Romania. Daianu nu crede ca iesirea Marii Britanii inseamna destramarea proiectului european.
"Daca iese UK nu este sfarsitul proiectului european. Este o gandire eronata. Romania trebuie sa fie in primul rand al proiectului UE. Mai solidari ca alta data, sa aiba un discurs rational. S-a gresit ca din unele capitale au plecat mesajele: acum sau niciodata, vetI plati. Nu se face. A fost o atitudine gresita chiar de la Bruxelles. E o natiune divizata profund. Poate va fi inca un referendum in UK.
Procedura tehnica este foarte complicata. Tehnic va dura mult, se va putea ajunge la o circulatie a fortei de munca care ne intereseaza pe noi sI sa se asigure un comert liber", a comentat Daianu.
Daianu a mai spus ca BNR va face in asa fel astfel incat sa atenueze volatilitatea cursului leu/euro. Sistemul bancar este bine capitalizat. BNR are rezerve considerabile:"Nu avem o prezenta a capitalului pe termen scurt, daca fuge sa pericliteze stabilitatea financiara sI economica".
El a precizat ca problema este "acasa", pentru ca desi avem o datorie publica sub 40%, desi avem o indatorare externa in jur de 55% din PIB, desi vom termina cu un deficit bugetar consolidat, avem un derapaj bugetar mare provocat nu de faptul ca economia a intrat in recesiune si stablizatorii automati, ci pentru ca au fost masuri de relaxare fiscala.
"Trebuie gandit foarte bine proiectul de buget pe 2017 sa nu avem un derapaj. Lucrurile se strica in Europa", a conchis Daniel Daianu, membru al Consiliului de Administratie al BNR.
"Ce ai facut, David Cameron ? Nu am crezut ca este posibil. Marea Britanie paraseste UE. Jocul politic intern al politicienilor britanici a dus la organizarea unui referendum in care 46 milioane oameni au fost chemati sa dea un vot intr-o chestiune extrem de complicata, pe care foarte putini dintre votantii britanici au inteles-o. Marea majoritate a votat in deplina necunostinta de cauza asupra mecanismelor si consecintelor parasirii UE", a scris fostul presedinte, la Facebook.
Traian Basescu mai spune ca procesul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana va fi unul dificil, care va dura cel putin doi ani si se intreaba oare cat de "unit" va mai ramane si Regatul Unit ?
"Este momentul solidaritatii depline pentru cei 27 ramasi", a mai scris fostul presedinte.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1101 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005157 (s)