News Flash:

Primele operatii cu noul angiograf, la Spitalul Judetean Satu Mare

8 August 2016
1189 Vizualizari | 0 Comentarii
operatie trombectomie mecanica
Medicii Spitalului Judetean de Urgenta Satu Mare au efectuat primele operatii cu un nou angiograf, aparat de ultima generatie in valoare de 600.000 de euro, dat in folosinta de Academia de Stiinte Medicale. 
Medicul Bogdan Dutu a anuntat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca primul pacient a fost un barbat de 56 de ani caruia i-a fost montat un stent in apropierea inimii. 
El a sustinut ca pacientii nu mai trebuie sa se deplaseze in marile centre universitare din tara pentru asemenea operatii. 
"Ieri am avut primul pacient caruia i s-a facut o coronografie la Satu Mare, ceea ce era putin sperat acum un an, doi ani. S-a aplicat o angioplastie cu aplicare de stent, acesta este pasul final al oricarei interventii vasculare sau cardiovasculare. Este un pas foarte mare in fata. Am efectuat primele cazuri cu succes, este o echipa largita, am aratat ca se poate face cat mai aproape de pacient, de familia lui. (...) Pentru fiecare pacient care trebuia transportat se bloca o anumita resursa umana incepand de la asistent, medic, finante", a aratat Bogdan Dutu. 
Potrivit acestuia, singurele interventii care nu se pot face cu acest aparat sunt "cazurile de forta majora - infarctul miocardic acut", pentru care sunt necesari trei medici specialisti. 
Managerul Spitalului Judetean, Marcela Papici, a precizat ca, deocamdata, costurile cu materialele consumabile sunt suportate de unitate medicala, nefiind inca incheiat un contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. 
"Nu ne sustine nimeni cu materiale consumabile. Nu avem contract cu Casa pentru ca angiograful e primit pe program european iar programul european nu ne asigura finantare pentru consumabile. Nu s-au terminat procedurile de licitatie. Am spus ca nu se poate sa stam cu autorizatia pe perete, cu medicul doritor sa faca, cu echipa doritoare ca trateze pacientii. (...) Am facut prima achizitie pentru 50 de pacienti, conform indicatiilor medicului. Efortul financiar, pana in acest moment, strict pentru consumabilele, pentru 50 de pacienti, a fost 17.000 de euro", a mai spus Marcela Papici. 
Deocamdata, operatiile se vor efectua in weekend, cand medicul Bogdan Dutu se afla la Satu Mare. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1250 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006769 (s)