News Flash:

Primarul Gheorghe Stefan, audiat la DNA, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie

5 Iunie 2014
1246 Vizualizari | 0 Comentarii
gheorghe stefan
Primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, s-a prezentat joi la DNA, pentru a da declaratii in dosarul in care este acuzat ca a administrat o firma care a primit contracte finantate din bani publici in comune din Neamt si ca s-a folosit de functia din partid pentru a influenta functionari.

Gheorghe Stefan a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in jurul orei 10.00, insotit de avocatii sai si nu a vrut sa faca nicio declaratie.
Unul dintre avocati, Catalin Dancu, a declarat ca primarul Gheorghe Stefan a venit la DNA pentru a da o declaratie in fata anchetatorilor si pentru a le oferi acestora lamuriri in legatura cu acuzatiile care ii sunt aduse.
Avocatul Catalin Dancu a precizat ca masura controlului judiciar impusa de anchetatori nu incurca planurile de vacanta ale primarului.
Dancu a mai spus ca se simte optimist in privinta apararii in acest caz si a lasat de inteles ca acuzatiile procurorilor DNA nu ar fi sustinute de probele de la dosar.
Primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, este acuzat ca din 2009, folosindu-se de interpusi, a administrat o firma care a primit contracte finantate din bani publici in comune din Neamt si pentru ca s-a folosit de functia din partid pentru a influenta functionari. Gheorghe Stefan este cercetat sub control judiciar.
Potrivit DNA, Gheorghe Stefan, primarul municipiului Piatra Neamt si presedinte al organizatiei locale a unui partid politic la data faptelor, este urmarit penal pentru efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite, precum si pentru folosirea influentei sau a autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Procurorii sustin ca, incepand din 2009, Gheorghe Stefan ar fi administrat in fapt SC Strong Montaj SA, fosta societate Tehnoutilaj SA, folosindu-se de interpusi, care au acceptat sa figureze formal ca asociati si administratori.
"SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA) a incheiat si a executat contracte vizand realizarea unor lucrari cu diferiti clienti si a achizitionat, de la o serie de furnizori, bunuri si servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA s-a interpus in schimb, a facut acte de comert, implicand circulatia banilor", potrivit DNA.
Procurorii au aratat ca aceste operatiuni financiare ca acte de comert, in efectuarea carora s-ar fi implicat Gheorghe Stefan, sunt incompatibile cu functia pe care o detinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamt si "sunt menite sa-i aduca sume de bani necuvenite".
Gheorghe Stefan mai este suspectat si ca s-a folosit de functia de conducere din partid pentru a influenta functionari publici din cadrul unor institutii.
"Pentru a-si asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele incheiate de SC Strong Montaj SA cu autoritatile contractante, comune din judetul Neamt - Tazlau, Gheraesti si Draganesti, care se bucurau de finantare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Stefan, detinatorul unei functii de conducere in cadrul unui partid politic a folosit, in mod repetat, in perioada 2010-2012, influenta sa in relatia cu functionari publici din cadrul unor institutii", sustin anchetatorii.
DNA a precizat ca necesarul de fonduri banesti de la bugetul de stat pentru finantarea lucrarilor de alimentare cu apa a comunelor, lucrari acceptate in programul prevazut in HG 577/1997, era evaluat anual de consiliile judetene, dupa consultarea autoritatilor contractante locale.
"Propunerea de finantare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuala a fondurilor alocate (de regula insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se facea de catre consiliul judetean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publica locala contractanta se comunica apoi MDRT, iar dupa aprobarea listelor, se facea plata", potrivit DNA.
Procurorii au mai stabilit ca, pentru a controla modul de repartizare a banilor alocati de la bugetul de stat, Gheorghe Stefan ar fi sustinut o anumita persoana sa ocupe functia de consilier personal al presedintelui Consiliului Judetean Neamt.
"In afara atributiilor de serviciu, acesteia i s-a permis sa completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Stefan. In aceasta modalitate, Gheorghe Stefan a reusit, in mod repetat, in perioada 2010-2012, cu ocazia rectificarilor ori a alocarilor bugetare anuale, sa directioneze sume de bani, in special catre acele autoritati publice locale care aveau incheiate contracte cu asocieri din care facea parte chiar SC Strong Montaj SA", potrivit DNA.
Anchetatorii sustin ca, folosindu-se de influenta sa, legata de functia de conducere detinuta in cadrul unui partid, Gheorghe Stefan a asigurat finantarea lucrarilor executate de societatea comerciala care-i apartinea si pe care o administra in fapt. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1117 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004905 (s)