News Flash:

Primaria Timisoara ia un imprumut de 100 de milioane de lei pentru a ajuta Colterm

25 Octombrie 2018
1329 Vizualizari | 0 Comentarii
cet colterm 1

Societatea de termoficare a Timisoarei mai primeste o mana de ajutor de la Primaria Timisoara, pentru ca timisorenii sa beneficieze fara probleme de caldura si apa calda in noul sezon de incalzire. Municipalitatea contracteaza un imprumut de 100 de milioane de lei pentru a salva Colterm.

Consilierii locali au adoptat, miercuri, un proiect de hotarare pentru contractarea unui imprumut in valoare de 101.029.000 lei, in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 89/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

„Este un imprumut pentru sustinerea societatii de termoficare in perioada care urmeaza. Este o ordonanta de urgenta scoasa special pentru acordarea de suport pentru societatile de termoficare in regim centralizat, toate societatile din tara confruntandu-se cu dificultati. Este un imprumut prin Trezorerie”, a explicat primarul Nicolae Robu, miercuri, in sedinta de consiliu local.

Documentatia spune, mai exact, ca reprezentantii companiei de termoficare au cerut primariei sa contracteze un imprumut in cuantum de 101.029.000 lei „pentru finantarea cheltuielilor curente de functionare pentru sezonul rece 2018-2019, respectiv pentru plata facturilor de gaz si carbune”. Totul, in baza OUG 89/2018 care promoveaza unele reglementari pentru a se evita blocarea activitatii de furnizare a energiei termice in sezonul rece 2018-2019. Ordonanta spune ca primaria poate imprumuta cel mult 450 de milioane de lei din venituri de privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreriei statului.

Potrivit documentatiei, cheltuielile curente de functionare ale activitatii de furnizare a energiei termice estimate pentru sezonul rece 2018-2019 se prezinta altfel: 69,14 milioane de lei costa gazele naturale, 24,3 milioane lei costa carbunele, 5,6 milioane lei costa energia electrica si 1,92 milioane lei costa apa folosita de Colterm.

Gradul de indatorare al Primariei Timisoara este de 9,5%, se mai arata in documentatie. Proiectul de hotarare a primit 24 din totalul de 27 de voturi in Consiliul Local Timisoara, astfel ca a fost aprobat.

Societatea de termoficare a orasului are datorii istorice. Primaria Timisoara a intins multe maini de ajutor catre Colterm, mai intai prin cresterea capitalului social, apoi prin cumpararea de certificate verzi. Anul acesta, Timisoara a ramas fara apa calda pentru ca reprezentantii Colterm nu au putut plati la timp furnizorul de gaz. Societatea de termoficare mai are doar aproximativ 60.000 de abonati in Timisoara.

Va reamintim, Colterm are si un plan de crestere a pretului la gigacalorie din 2021 si vrea 28 de milioane de euro de la Uniunea Europeana. Detalii puteti afla AICI!


societatea termoficare timisoarei primaria timisorenii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1353 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008008 (s)