News Flash:

Primaria Timisoara ia un credit de 46 milioane de euro

26 Noiembrie 2018
1874 Vizualizari | 0 Comentarii
Primaria Timisoara

Primarul Nicolae Robu merge mai departe cu planurile de a contracta un credit. S-a decis ca e nevoie de suma de aproape 214 milioane de lei, din care mai putin de jumatate vor fi folositi pentru investitii. Restul se vor duce pe refinantarea unor imprumuturi. Ultimul cuvant il au consilierii locali.

Pentru ca municipalitatea sa poata contracta un credit, e nevoie de acceptul consilierilor locali. In curand, alesii vor avea pe mese un proiect de hotarare „privind aprobarea contractarii unor finantari rambursabile interne/externe in valoare totala de 213.705.516 lei, din care maxim 100.000.000 lei in vederea asigurarii finantarii investitiilor publice de interes local, precum si 113.705.516 lei necesari refinantarii unor imprumuturi in vederea optimizarii serviciului datoriei”. Vorbim, in total, despre aproape 46 de milioane de euro.

„Principalul obiectiv al administratiei publice locale a Municipiului Timisoara este asigurarea dezvoltarii locale, in conformitate cu prevederile si obligatiile legale si cu mandatul primit din partea cetatenilor. In acest context, se remarca necesitatea realizarii unor obiective de investitii care sa asigure dezvoltarea durabila a municipiului si prestarea unor servicii de inalta calitate pentru toti membrii comunitatii locale”, se arata in proiectul de hotarare.

Mai mult, reprezentantii primariei sustin ca au si identificat principalele obiective de investitii necesare a fi executate pentru dezvoltarea durabila a orasului. Ei spun ca realizarea acestora necesita importante resurse financiare, resurse „care nu se regasesc in totalitate in bugetul local”.

Primaria Timisoara a platit deja cu putin peste 20.000 de euro o firma care s-o ajute cu consultanta in vederea accesarii creditului. Oficialii PMT sustin ca este nevoie de un imprumut pentru „realizarea unor obiective de investitii de interes local”.

Conform concluziilor raportului emis de catre consultant, avand in vedere estimarea calcului de indatorare a bugetului local, “se apreciaza ca prin contractarea unei finantari rambursabile de pe piata financiara interna/externa pot fi asigurate: refinantarea unei parti din portofoliul actual de credite, in valoare de 113.705.516 lei, in vederea incadrarii intr-un set de indicatori de «sanitate» si lansarea Programului de credite investitionale (pe baza Programului de dezvoltare), in valoare de 100.000 de lei”.

Se vorbeste despre un credit pe termen lung (10-15 ani), cu o perioada de tragere de minimum 36 luni. Pe perioada de tragere va exista si o perioada de gratie pentru rambursarea „principalului”. Creditul poate fi luat atat in lei, cat si in euro.

 „Conform contractului incheiat intre Primaria Municipiului Timisoara si societatea de consultanta Thepesia Corporate Advisory, aceasta din urma a elaborat analize si rapoarte prin care a fost analizata capacitatea de servisare a datoriilor, proiectii financiare pentru intervalul 2019-2034 si, pe baza acestora, solutiile de finantare necesare”, se mai arata in proiectul de hotarare.

Astfel, s-a propus ca din totalul de aproape 214 milioane de lei, 113,7 sa fie folositi pentru refinantarea creditelor actuale. PMT are la BCR un sold credit de 23,49 milioane lei/echivalentul in lei, la un curs estimativ de 4,8 lei/euro, a soldului de 4,89 milioane de euro – maturitate finala 2030, tot la BCR un sold credit de 11,8 milioane lei – maturitate finala 2023 si la IFC suma de 78,4 milioane lei – maturitate finala 2025.

Conform proiectului care va ajunge in atentia consilierilor locali, perioada de rambursare va fi de 15 ani, dobanda Robor 1 luna (indicativ 2,09 – fluctueaza in raport de piata) + margine 1% („all in cost” indicator 4,09%).

In ceea ce priveste creditul investitional, in valoare de 100 de milioane de lei, adica aproape 21,5 milioane de euro, firma de consultanta sustine ca PMT „poate angaja sustenabil acest program”, cu urmatoarele conditii ale facilitatii de credit investitional: perioada de rambursare 15 ani, dobanda Robor 1 luna (indicator 3,09 – fluctueaza in raport de piata) + margine 1% („all in cost” indicativ 4,09%).

Astfel, daca alesii locali sunt de acord, PMT va contracta un credit, fie in lei, fie in euro, de aproximativ 214 milioane de lei, pe o perioada de maturitate de 15 ani, cu perioada de tragere de 3 ani si perioada de gratie a ratelor de capital de 3 ani.

In vara acestui an, primarul Nicolae Robu spunea ca toate problemele primariei s-ar rezolva daca administratia ar putea contracta un credit. El spunea ca rata de indatorare a PMT este sub 8%, „cea mai mica din tara” si ca se poate merge pana la 30% din totalul veniturilor proprii din bugetul local, conform legii. Primaria Timisoara a mai imprumutat recent 100 de milioane de lei pentru a-si plati subventiile in avans la Colterm, astfel incat societatea de termoficare sa nu aiba probleme cu incalzirea in acest sezon.


primarul nicolae robu contracta credit
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1121 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005179 (s)