News Flash:

Primaria Timisoara ameninta Enel cu Bursa Romana de Marfuri

9 Februarie 2014
1273 Vizualizari | 0 Comentarii
Nicolae Robu
Primăria Timişoara ar putea achiziţiona energie electrică prin Bursa Romană de Mărfuri, la un preţ cu 20% mai mic decat în prezent. Municipalitatea are o ofertă concretă, iar singura condiţie ar fi ca toate instituţiile din subordinea consiliului local să participe la această afacere, inclusiv şcolile şi spitalele. In prezent, fiecare instituţie are înţelegeri separate cu Enel.
 „Există o ofertă - nu am apucat să o discut cu domnul primar, pentru că ea a sosit ieri - prin care, în condiţiile în care noi adunăm toţi consumatorii care ţin de consiliul local, cu excepţia RATT, care are un contract foarte bine făcut, am putea obţine la ce avem acum încă 20% reducere. Condiţia e să unificăm consumurile. Dar nu se face un contract cu fiecare unitate în parte, ci un contract pe primărie, în care sunt cuprinse secvenţial toate chestiile astea. S-ar reduce costul actual, care este deja redus, cu 20%. Oferta este de la o firmă de la Bursă”, a declarat viceprimarul Traian Stoia.
Strategie PNL la nivel judeţean
Recent, în cadrul unei întalniri a aleşilor locali din Timiş ai PNL, s-a discutat despre o negociere comună între primăriile cu primari liberali şi Enel. Un pachet care ar cuprinde mai multe unităţi administrativ-teritoriale ar putea beneficia de o reducere substanţială la preţul energiei electrice. Varianta achiziţionării energiei prin Bursă, la un preţ scăzut, ar putea reprezenta o strategie menită să determine Enel-ul să scadă tarifele.
Predecent
O asemenea strategie nu ar fi o noutate în judeţul Timiş. In luna aprilie a anului trecut, trei primării din Timiş participau, prin filiala judeţeană a Asociaţiei Comunelor din Romania, la o licitaţie pe Bursa Romană de Mărfuri, pentru achiziţionarea de energie electrică. Cele trei administraţii au obţinut un preţ cu 30% mai mic faţă de ceea ce oferea Enel, însă contractul între primării şi noul furnizor nu s-a mai semnat. Enel a venit imediat cu o ofertă chiar mai bună, semn că strategia a funcţionat.
De altfel, orice furnizor trebuie să achite către Enel tariful de folosire a reţelei, tarif stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Din start, acest lucru situează Enel-ul (proprietarul reţelei) într-o poziţie privilegiată, compania avand posibilitatea teorietică de a scădea preţul de furnizare mult sub cel al competitorilor.
Calitatea iluminatului stradal nu ar fi influenaţată
Conform viceprimarului Stoia, dacă oferta de pe Bursă ar fi interesată, s-ar putea schimba şi contractul pentru iluminatul stradal. Primăria ar putea să renunţe la Enel chiar şi în acest domeniu, deşi la ultima negociere, din august 2013, s-a obţinut o reducere de 8 milioane de lei pe an. Vestea proastă pentru timişoreni e că, indiferent de furnizor şi de preţul energiei electrice, reţeaua de distribuţie rămane aceeaşi. Reţeaua este proprietatea Enel, iar deranjamentele ar fi gestionate la fel ca pană acum. Ziuadevest.ro

predecent
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1136 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005813 (s)