News Flash:

Primaria Buzias vrea sa cumpere o statiune balneara

10 August 2016
1263 Vizualizari | 0 Comentarii
primaria buzias
Pe pagina de internet a Primariei Buzias a fost publicat un anunt prin care primarul din localitate, Sorin Munteanu, cere parerea cetatenilor referitor la un proiect de achizitionare de catre municipalitate a pachetului majoritar de actiuni la statiunea balneara din localitate. Suma necesara a fost apreciata in respectivul anunt la peste 3,5 milioane de euro.
Noul primar al Buziasului, Sorin Munteanu, doreste consultarea cetatenilor orasului asupra posibilitatii achizitionarii societatii Tratament Balnear Buzias SA. Este vorba despre statiunea balneara din localitate, detinuta in prezent de Societatea de Investitii Financiare Transilvania.
Sorin Munteanu, cel care a devenit primar in Buzias la ultimele alegeri locale, l-a invins, surprinzator pentru multi, pe fostul edil Alger Ilas, dupa ce acesta detinuse functia timp de patru mandate. Inainte de a deveni primar, Munteanu a fost sef chiar la societatea care detine statiunea balneara din localitate.
Operatiunea de achizitie a statiunii nu va fi una usoara, spune Munteanu. Sunt mai multe etape de parcurs, cumpararea se va face prin intermediul unui credit pe care primaria ar trebui sa il ia si care va trebui aprobat chiar si de Ministerul de Finante.
„Noi, daca vom realiza aceasta operatiune, va trebui sa obtinem un credit. In primul rand va trebui aprobata in consiliul local, iar ulterior va trebui trecuta prin acel comitet la nivel central, care aproba contractarea creditelor de acest fel de catre autoritatile publice. Acesta este condus de un secretar de stat, din partea Ministerului Finantelor. Primariile nu pot obtine o asemenea finantare daca rata anuala depaseste 30 de procente din buget. Orasul Buzias se incadreaza in aceasta limita fara probleme, poate financiar sa realizeze finantarea”, ne-a declarat Sorin Munteanu.
Dorinta celor de la SIF Transilvania de a renunta la statiunea din Buzias exista de mai mult timp, de aproximativ un an si jumatate, ne-a mai declarat Sorin Munteanu, incadrandu-se in strategia acesteia de a-si restructura patrimoniul detinut, insistandu-se pe concentrarea asupra unor investitii anume.
„Ideea cedarii actiunilor de la Buzias este de mai mult timp, de mai mult de un an si jumatate. Ei detin foarte multe hoteluri si pe litoral, au decis sa mentina doar activele de la Felix si de la Brasov. O asemenea operatiune, prin care municipalitatea sa cumpere statiunea din localitate nu a fost o premiera la SIF, a fost realizata in localitatea Oglinzi (n.r. Judetul Neamt), unde primaria a cumparat statiunea”, ne-a mai declarat primarul Buzasului.
El a vorbit despre cunoscuta statiune maghiara de la Gyula, cunoscuta bine banatenilor, aici operarea se face intr-un parteneriat public – privat.
„E normal ca primaria sa fie implicata, este o problema a comunitatii, asigura bunastarea intregii comunitati”, a incheiat Munteanu.
Noul primar anunta posibilitatea ca municipalitatea sa achizitioneze toate bunurile aferente statiunii, actualul proprietar fiind dispus sa renunte la statiune, pentru ceea ce ar fi un pret special, de zece bani pe actiune. Pretul total ce ar urma sa fie platit este de peste 3,5 milioane de euro, scrie tion.ro.
„O decizie istorica! SIF Transilvania, doreste sa-si vanda pachetul de actiuni pe care-l detine la SC Tratament Balnear Buzias SA, respectiv 91,87%. In urma discutiilor avute cu conducerea acesteia, am convenit ca in cazul in care Primaria ar fi dispusa sa cumpere, sa vanda actiunea la valoare nominala, adica 0,1 lei/ actiune, sub valoarea pe care sif-ul a anuntat-o! Totalul actiunilor reprezentand 100%, este de 158.500.000 ceea ce ar reprezenta 15.850.000 lei, ( aprox. 3.522.000 euro) adica de 3 ori mai mult decat costa renovarea colonadei ”, se spune in anuntul de pe pagina de internet a primariei.
Conform primarului, la acest pret patrimoniul total cumparat ar aduce beneficii pentru institutia care o conduce. Lista bunurilor include trei hoteluri, opt hectare de teren, vile istorice, Casinoul din parc, strandul, dar si concesiunea pentru apele minerale. Decizia ar urma sa fie luata dupa consultarea cetatenilor si trecerea unei hotarari prin consiliul local.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1148 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007083 (s)