News Flash:

Presedintele Iohannis, in fata Parlamentului: "Imi doresc un Parlament puternic si care sa se bucure de increderea cetatenilor"

16 Septembrie 2015
1092 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis juramant
Presedintele Klaus Iohannis a spus, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, ca una dintre problemele din Romania este ca legile se schimba peste noapte, de zeci de ori, el exemplificand cu legi fundamentale: vechiul Cod fiscal, Legea educatiei sau cea privind reforma in sanatate. Presedintele Klaus Iohannis s-a adresat, astazi, plenului reunit al celor doua Camere, pentru a treia oara in mandatul sau. Discursul lui Iohannis a inceput cu intarziere de cateva minute.
UPDATE - Iohannis, despre criza refugiatilor: La CSAT vom conveni asupra pasilor pe care Romania trebuie sa-i faca
- Suntem pentru solidaritate in interiorul UE, suntem solidari cu statele afectate de aceasta criza. Actionam in spiritul respectarii drepturilor omului. Trebuie sa respingem manifestarile radicale si da dovedim echilibru si intelepciune. Nu cred ca aceasta criza poate fi rezolvata printr-o abordare birocratica, matematica, ci printr o decizie consensuala, prin dialog deschis.
- Nu vorbim despre locuri de cazare, ci despre oameni, despre integrarea lor in societate, despre educatie, despre locuri de munca pe termen lung. Nu cred ca intre parteneri lucrurile se rezolva prin impunere. 
- In CSAT vom conveni asupra pasilor pe care Romania trebuie sa-i faca in continuare.
UPDATE - Iohannis:  "Imi doresc un Parlament puternic si care sa se bucure de increderea cetatenilor"
Presedintele Klaus Iohannis a aratat, in discursul sau, ca a constatat probleme legate de coerenta legislatiei, precizand ca numai in anul 2015 vechiul Cod fiscal a fost modificat de 13 ori, la fel cum au fost modificate de foarte multe ori si Legea educatiei, cea privind reforma sistemului de sanatate sau Codul Muncii, unele acte normative fiind modificate de doua-trei ori in aceeasi luna.
- "Vin in fata dumneavoastra, asa cum am promis la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare, pentru a aduce in discutii probleme pe care le consider relevante. Pornesc de la angajamentele pe care mi le-am asumat si de la asteptarile pe care le au cetatenii. Calea pe care am ales-o este cea a dialogului. Am spus si o voi repeta de cate ori va fi nevoie. Imi doresc un Parlament puternic si care sa se bucure de increderea cetatenilor. Sunt doua trasaturi care trebuie sa defineasca: o legislatie de calitate si raportui functionale inctre celelalte institutii de stat. 
- Am acordat o atentie deosebita legilor venite la promulgare. In 2015, asupra vechiului Cod fiscal s-a intervenit de 13 ori. Legea educatiei, cea privind reforma in sanatate, legea administratiei si Codul Muncii au fost modificate la intervale de 2-3 luni sau de 2-3 ori in aceeasi luna. Am constat ca prin doua legi distincte, trimise aproape concomitent, s-a modificat acelasi act normativ. Am vazut un studiu in care 80 la suta dintre romani se aratau nemultumiti ca legile sunt greoaie".
- In prezent sunt in vigoare aproape 14.000 de legi sau acte normative, iar jumatate din ele sunt ordonante de urgenta. Aceasta proportie este un bun indicator al relatiei dintre puterea executiva si cea legislativa. Legea educatiei a fost modificata de 26 de ori, legea din domeniul sanatatii de 114 de ori, Legea administratiei publice locale - de 38 de ori, Codul Muncii de 28 de ori, iar Legea achizitiilor publice a fost modificata de 35 de ori. Sunt doar cateva exemple. Acestea nu sunt simple statistici. In spatele cifrelor sunt oameni, sunt concetateanii care ne-au ales sa ii reprezentam, elevii care nu stiu dupa ce manuale vor invata si ce exemene vor da, pacientii si medicii, antreprenorii care vor sa investeasca, dar nu stiu ce taxe vor plati si cate. (...) Oamenii isi doresc legi mai simple, care sa nu se schimbe peste noapte. 
- Marile sisteme publice - educatia si sanatatea- au suferit cel mai mult de pe urma acestor schimbari. Cred ca modul in care se fac sau se schimba legile este din una din sursele ineficientei. S-a erodat increderea oamenilor in legi. A cauta vinovati nu ar folosi la nimic, s-au succedat multe guverne, acest practici s-au perpetuat. 
- Acesta trebuie sa fie momentul zero de la care sa porneasca recredibilizarea actului legislativ al Parlamentului. E nevoie de o legislatie flexibila.
- Nu in ultimul rand, pentru mine, un Parlament puternic inseamna si o pozitionare corecta fata de justitie. Respectul fata de lege nu poate fi disociat de relatia cu justitia. de fiecare data cand am considerat ca s-au produs derapaje, v-am comunitca. Nu pentru ca doresc sa intervin ina ctivitatea Parlamentului, ci tocmai pentru ca modul in care aceasta institutie actioneaza ii poate afecta credibilitatea.
Mediafax.ro 

camere parlamentului legea educatiei - iohannis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1321 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008847 (s)