News Flash:

PREMIERA pentru Romania, in judetul Timis

11 Iunie 2015
1389 Vizualizari | 0 Comentarii
soim dunarean
Un cuib de soim dunarean - o specie rara, pe cale de disparitie - este monitorizat cu o camera video care transmite imagini online si in timp real, in judetul Timis, in cadrul unui proiect derulat in premiera in Romania, cu sprijinul Asociatiei Wild Watch.
Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de compania Enel Banat, pe un stalp de inalta tensiune din judetul Timis a fost montata, in premiera in Romania, cu sprijinul Asociatiei de protectie a mediului Wild Watch, o camera video care transmite online si in timp real imagini din cuibul unui soim dunarean.
"Ultimele perechi cuibaritoare de soim dunarean din Romania mai exista doar in Banat si Dobrogea, iar una dintre ele este monitorizata video non-stop in cuibul de pe un stalp de inalta tensiune din Campia de Vest. Camera video a fost montata pe un cuib populat in aceasta primavara de o familie de soimi dunareni, dupa ce s-a incheiat sezonul de crestere a puilor, pentru a nu afecta dezvoltarea acestora", se arata in comunicat.
Imaginile transmise in timp real pe website-ul wildliferomania.com vor fi extrem de importante pentru specialistii ornitologi si cercetatorii in biodiversitate, dar pot fi interesante si pentru publicul larg.
"Din primavara, cand cuibul va fi repopulat, viata unei familii de soimi dunareni va putea fi urmarita, in toate etapele ei, pana la plecarea din cuib a puiului de soim", se mai arata in comunicat.
Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor si lipsa locurilor de cuibarit sunt printre principalele cauze ale scaderii numarului de soimi dunareni. Una din caracteristicile speciilor de soimi este faptul ca nu isi construiesc cuib. Astfel, in lipsa alternativelor, o parte insemnata a perechilor de soim dunarean isi cresc puii in cuiburi construite de alte pasari rapitoare, pe stalpii de inalta tensiune.
Aceasta pasare se afla pe Lista Rosie a speciilor pe cale de disparitie realizata de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii.
Soimul dunarean este cea mai rara specie de pasare clocitoare din Romania, dar si una dintre cele mai impresionante pasari de prada, avand o lungime cuprinsa intre 47 si 58 de centimetri si o anvergura a aripilor intre 97 si 120 de centimetri. Greutatea corporala variaza intre 730 si 1.300 de grame.
In Europa, perechile incep sa depuna ouale din a doua jumatate a lunii martie, pe cand, in Asia, cuibaritul debuteaza la mijlocul lunii aprilie. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1222 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005079 (s)