News Flash:

Premiera medicala la Spitalul Judetean Timisoara

18 Iulie 2015
1425 Vizualizari | 0 Comentarii
Spitalului Judetean Timisoara
 O echipa complexa de chirurgi si urologi de la Spitalul Judetean Timisoara a efectuat, joi, prima operatie cu un robot ultraperformant, recent achizitionat, in cazul unui pacient diagnosticat cu cancer de prostata. 
'Astazi s-a facut o operatie in cazul unei afectiuni de cancer de prostata cu un robot de ultima generatie. De la Viena incoace, un robot de o asemenea performanta nu exista. Interventia a decurs fara niciun fel de incidente. Luni, probabil, acest pacient va fi externat', a declarat joi, intr-o conferinta de presa, prof. dr. Lazar Fulger, coordonatorul Clinicii II Chirurgie din cadrul Spitalului Judetean Timisoara. 
Prof. dr. Viorel Bucuras, seful Clinicii de Urologie a aceluiasi spital, a precizat faptul ca maladia canceroasa de prostata este a doua cauza de mortalitate oncologica, in randul barbatilor. 
'Cancerul de prostata este a doua cauza de mortalitate de cancer la barbati. Acesti pacienti operati de cancer de prostata, in afara de faptul ca sunt operati chirurgical, trebuie sa fie, dupa interventie, continenti urinar, sa nu piarda urina si integritatea functiei sexuale. Este ultimul model de robot de pe piata care exista, permite efectuarea unor operatii extrem de precise. In Spitalul Judetean Timisoara reusim sa folosim cat se poate de constructiv si civilizat acest suport, pentru mai multe servicii', a adaugat dr. Viorel Bucuras.
La inceputul lunii iulie,la Spitalul Judetean s-a realizat o prima operatie cu robotul ultraperformant achizitionat in cadrul proiectului Robocape. 
Pe de alta parte, in conferinta de presa s-a mentionat faptul ca instrumentele si materialele sanitare utilizate intr-o operatie de acest fel costa aproximativ 3.000-4.000 de euro si de aceea reprezentantii Spitalului Judetean Timisoara cer Ministerului Sanatatii reintroducerea finantarii pentru Programul de Chirurgie Robotica, intrerupt din 2013. 
Prin acest program, spun medicii, s-ar putea asigura materialele sanitare necesare operatiilor cu acest robot. 
Robotul achizitionat, in valoare de 1,5 milioane de euro, este parte a unui proiect mai amplu, in valoare de 4 milioane de euro, care se va derula pe o perioada de cinci ani. Este vorba despre un proiect european de cercetare, care se desfasoara prin Universitatea de Medicina si Farmacie 'Victor Babes' Timisoara (titular de proiect), prin care au fost accesati banii. 
La Timisoara se va accesa un alt proiect pe bani europeni pentru plata instrumentarului si pentru materialele sanitare necesare interventiilor chirurgicale, daca Ministerul nu deblocheaza programul de finantare, spun reprezentantii spitalului. 
'Robotul are instrumente mai versatile decat chirurgia laparoscopica, are un cap care reproduce miscarile mainii umane. Disectia in spatii inguste, spre exemplu pelvisul, rezectia de rect se face cu mai mare precizie. Gesturi mai precise facute de un chirurg ceva mai relaxat, aici chirurgul sta comod pe scaun, priveste si vede tridimensional', a explicat chirurgul timisorean. AGERPRES

viena
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006134 (s)