News Flash:

Premiera la Timisoara. A fost deschis un centru de pregatire a copiilor si viitorilor parinti pentru adoptie

30 Martie 2015
1400 Vizualizari | 1 Comentarii
Primul centru de pregatire a copiilor si viitorilor parinti pentru adoptie functioneaza de sambata in Timisoara si a fost deschis pentru a ajuta la cresterea numarului de copii adoptati, dar si a familiilor care ar putea sa adopte, oferind informatii despre proceduri, consiliere si asistenta.
Initiatorul proiectului, Asociatia Ador Copiii, spune ca Centrul de Resurse pentru Adoptie va oferi copiilor care urmeaza sa fie adoptati servicii cu privire la procedurile, demersurile si efectele adoptiei, iar celor care sunt deja in faza de potrivire cu o familie, asistenta psihologica la trecerea din sistemul de protectie speciala in familia de adoptie.
Specialistii centrului vor lucra si cu copiii care au fost adoptati si au nevoie de ajutor, uneori chiar repetat, pentru a putea depasi trauma abandonului.
Centrul de Resurse pentru Adoptie va ajuta si persoanele care doresc sa adopte, cu informatii privind documentatia necesara, demersurile si durata procedurilor, formare si consiliere in adoptie.
De asemenea, specialistii vor pregati familiile atestate sa adopte, astfel incat acestea sa isi asume in cunostinta de cauza rolul de parinte.
"Acest centru a aparut din dorinta de a creste numarul de copii parasiti integrati intr-o familie adoptiva, de a recrutare noi adoptatori, dar si pentru a promova adoptia in cadrul comunitatii si pentru a creste competentele specialistilor din serviciile de adoptii. Numarul copiilor care ar putea fi adoptati si care ingroasa randurile asistatilor sociali creste de la an la an, iar prin cresterea varstei lor scad dramatic sansele sa fie adoptati. De aceea era necesara existenta unui centru de resursa pentru adoptie, ca o solutie mai rapida la problemele identificate", a declarat, pentru MEDIAFAX, presedintele Asociatiei Ador Copiii, Simona Czudar.
In opinia initiatorilor proiectului, lipsa de transparenta si accesul greu la informatii franeaza procesul de adoptie a unui copil si totodata descurajeaza familiile care ar putea sa adopte, punandu-i pe copii, prin privarea de drepturi fundamentale, in situatii de risc major si transformandu-i in victime ale sistemului.
Organizatia neguvernamentala mentioneaza ca prejudecatile in privinta adoptiei, si in special a adoptiei copiilor de etnie roma, cu dizabilitati sau de varsta mai mare, reduc numarul copiilor care sunt integrati intr-o familie permanenta.
Serviciile si activitatile centrului vor fi furnizate in colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis, cu directii din alte judete si vin ca o alternativa la ceea ce acestea ofera deja copiilor si familiilor, in acest domeniu.
In cadrul centrului din Timisoara vor fi organizate si conferinte specializate, cursuri pentru dezvoltarea capacitatilor parentale si se vor constitui grupuri de suport pentru copii si parinti, acestia din urma fiind asistati inclusiv pentru a dezvalui adoptia copilului.
Centrul va avea ca scop si monitorizarea si imbunatatirea competentelor specialistilor din sistemul de protectie speciala si cel de adoptie. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1388 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005681 (s)